AnON1m Posted May 30, 2006 Report Share Posted May 30, 2006 Ce ar trebui sa stim inainte sa ne apucam sa invatam un limbaj de scripting pentru crearea unei pagini dinamice?Ei bine, trebuie sa stim faptul ca toate paginile care au un login, se bazeaza pe un limbaj dinamic, server-side. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca instructiunile trimise de catre utilizator se vor executa pe server (spre deosebire de java). De exemplu: Cineva se logheaza pe o pagina. Dupa ce apasa butonul de logare, form-ul respectiv, va trimite paginii de prelucrare datele trimise de catre utilizator. Aceasta le va prelucra, dupa care va genera o pagina html in functie de rezultate. Faptul ca paginile dinamice ruleaza server-side este si principalul motiv pentru care nu vedem codul sursa la o pagina PHP de exempluCe avem nevoie?In primul rand avem nevoie cel mai mult de un server HTTP. Un server HTTP este un "program" sa-i zicem care o data instalat, transforma calculatorul intr-un server de web (pe intelesul n00bilor) care este capabil sa lucreze la nivel de server-side. Mai explicit: Daca instalati un HTTP server, (numele spune tot-ul), acesta va crea un folder numit webroot sau wwwroot in care se afla fisierele serverului dumneavoastra. Daca tastati in IE http://xxx.xxx.xxx.xxx/o_pagina_oarecar ... broot.html , unde xxx.xxx.xxx.xxx reprezinta IP-ul tau, vei regasi pagina o_pagina_oarecare_din_webroot.html ... faza faina e ca toti pot tasta aceasta adresa pentru a intra in fisierul respectiv. Mai este si faza cu procurarea unui DNS, dar aia o discutam mai tarziuIn al doilea rand avem nevoie de un limbaj de scripting dinamic. In tutorialul meu, va voi invata cum sa lucrati cu PHP (in mare). Pe acesta vi-l puteti procura de pe php.net ... fara PHP instalat, Serverul HTTP nu e capabil sa inteleaga paginile scrise in PHPIn al treilea rand aveti nevoie de un SGBD ( din franceza -- Syst Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisa Posted May 30, 2006 Report Share Posted May 30, 2006 Foarte bun Tutorialu` lam citit de la cap la coada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnON1m Posted May 30, 2006 Author Report Share Posted May 30, 2006 asa da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smiley Posted May 30, 2006 Report Share Posted May 30, 2006 mai opritiva din postat , cum dau refresh apar 4-5 post-uri noi . Ms pt tutorial , as vrea sa ma apuc de php ca imi place . :@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnON1m Posted May 30, 2006 Author Report Share Posted May 30, 2006 pai Apuca-te Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Icarius Posted May 30, 2006 Report Share Posted May 30, 2006 si eu as vrea. e util sa sti php si da mai. faceti si voi o pauza de postat. azi toata ziua nu a fost activitate (am stat cu ochii pe forum) si acuma seara... :@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnON1m Posted May 30, 2006 Author Report Share Posted May 30, 2006 asha da .. posteaza in continuare shi daca poti mai cheama oameni pe forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ecstazy_kid Posted May 30, 2006 Report Share Posted May 30, 2006 Imi Cer scuze daca fac spam pe forum .. dar eu de aici am invatat php si msql la perfectie e ff misto tot cetzi trebe http://www.oriceon.com/tutorial/ :@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fatal1ty Posted May 30, 2006 Report Share Posted May 30, 2006 thx AnON|m coolne`ai facut pe totzi (cei care inca nu stim) sa ne apucam de php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...