Jump to content
ghici

Networking Lectia nr.1 [RO]

Recommended Posts

Deci hai sa incepem , stiu ca nu prea am calitati pedagogice extraordinare insa incercarea moarte nu are

Ca tot suntem la capitolul retele , si este prima lectie , din acest curs , care este intebarea principala ?

   * Ce este o retea ? *

In fine , nu o sa scriu aici definitia standard din RFC , si o sa dau una pe intelesul tuturor : O retea este o "multime" de calculatoare , de la 2 sau mai multe , { chiar si un singur calculator , vom discuta mai tarziu} , avand ca scop impartirea de informatii (fisirere , jocuri , muzica), resurse ( imprimante , scannere , faxuri ) , cam pentru asta a fost facuta in mare.

Cam asta a fost cu definitia , repet o definitie la mintea cocosului , dar numai asa noi-venit in acest domeniu vor intelege tainele acestui frumos si atragator domeniu.

Alta intrebare ?

De ce au aparut retelele ?

Posibil pentru majoritatea o intrebare penibila cu un raspuns banal , dar in consistenta banalitati se implica un raspuns cat decat complex.Nu tin minte anii prea bine , dar " istoria " spune ca la inceput erau intr-o organizatie n calculatoare , va imaginati si respectivul user X , avea pe PC o aplicatie , pe care o updata saptamanal , of course ceilalti useri trebuiau sa aiba aceste informatii.Ce faceau ? Se duceau si copiau pe discheta din PC=ul lui X acea aplicatie pentru a primi updadate-urile necesare impreuna cu aplicatia.Va dati seama , desi pare "de ras" , totul a inceput cu "roata".Si unul mai destept , in fine , s-a gandit la chestia cu reteaua , a aparut standardul Ethernet , pentru retele stiti si voi , facut de XEROX , daca nu ma insel prin ani '70.

Zis si facut respectiva organizatie , avea n PC-uri / terminale / servere cum vreti sa le spuneti legate alcatuind ce-i vom spune azi un LAN , deci recapituland un LAN reprezinta n calculatoare , legate impreuna , prin cabluri { si alte legaturi } pentru a face schimb de informatii mai usor { fara sa mai mergi cu discheta }.

Problema a intervenit ca respectivul patron si-a marit firma si a deschis o filiala si in celalat capat al orasului Y.Deci 2 LAN-uri s-au nascut.Problema era Ca in filiala 1 era o aplicatie care era necesitata si de cei din filiala 2.Saptamanal cei din filiala 2 , se deplasau pentru a aduce pe discheta informatiile updatate.Parca ceva "scartia".Folosind standardul "dial-up" { conectare WAN / INTERET prin linia telefonica deja existenta } acestia au legat cele doua retele.Si ce au obtinut : o "forma" minora de MAN .

-Deci ce este MAN-ul ? Interconectarea a 2 sau mai multe LAN-rui pentru a face schimb de informatii { recapitulati mai sus } .Stiti cum se zice " am access metro ",deci aveti access la celelalte LAN-uri din oras/judet/area { la area ma refer la o portiune mai mare , retele interconectate pe distante mari } .

Dar totusi ceva scartia , respectivul patron , pune bazele celei de-a 9 filiala intr-o alta tara,aceasi poveste , dar avand "cunostintele" de la cele doua retele care au format MAN-ul leaga filiala 9 de celalate , si formeaza WAN-ul : Deci ce este WAN-ul ? WAN-ul este o interconectare de LAN-uri ,MAN-uri pe distante mai mari decat oras/judat/area mica -medie.Se foloseste la distante mari , gen tari/continente.

Cel mai mare WAN : Internet-ul + reteaua de sateliti .

Hai ca o dam in povesti .Dar totusi pentru ca fiecare computer sa pate conecta si sa fie unic , are nevoie de un nume unic , practic fiecare placa de retea , are un MAC , o adresa , cum e numele unei persoane , care ar trebui sa fie unica, teoretic este, dar practic nu prea si e.Dar totusi nu era de-ajuns si a aparut IP-ul , fiecare PC avea un IP unic , spre a putea comunica cu celalalte , gen pe mine ma cheama 01 si pe tine 02 , si trimit informaiti de la 01 -> 02 sau 02 -> 01. Exemplu banal stiu.

Ce inseamna IP , Internet Protocol anume , este un protocol , o suita de informatii care spun unui terminal/PC/server ... cine este 01 si cine este 02.Mai greu de explicat.IP-ul contine in mare o susa si o destinatie , sursa 01 si destinatie 02.

Ip-ul ne apare noua ca utlizatori in forma zecimala ceva de genu 192.168.1.2, dar teoretic el este in forma binara , pentru a putea aplica teoria bitilor care pe forma zecimala nu ati avea nici o sansa.

Daca sunteti pe platforma Windows , puteti afla IP-ul , cat si alte date foarte usor , intrati in command prompt { Windows Key+R -> cmd } si scrieti pe ecranul negru ipconfig , remarcand acolo IP Adress : 192.168.1.2 ; un exemplu doar.

Daca sunteti pe Sistem UNIX/Linux ,intrati pe un shell si tastati ifconfig si veti remarca prin "gramada" de instructiuni si IP Adress

Dar in afisajul de la ipconfig mai apar si alte date, gen subnet-mask , si default gateway.

Desi e cam greu de explicat ce face subnet mask , voi zice in doua cuvinte , spune / arata , bazandu-se pe IP in forma binara,cati octeti { IP-ul are 4 octeti } sunt pentru host si cati pentru retea.Este o chestie mai complicata si va fi explicata in lectiile viitoare.

Default gatewy este IP-ul serverului care va face conexiunea spre "lumea de afara" Internet , adica spre a putea iesi afara din tara , tebuie sa aveti pasaport si sa-l prezentati controlorului.Pasaport e IP-ul routabil , pasaport care poate iesi din tara { tara=LAN } si controloru e serveru .

In mare , desi niciodata nu o sa se poate face o introducere prea buna despre retele , ca e enorm de mult de spus , asta e prima lectie , si nu uitati , reteaua gandita de cei cu "discheta" , este un pas "primar" , pentru care tu browsezi acest site acum .

Cheer's !

by !_30

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...