Jump to content
ghici

Networking Lectia nr.2 [RO]

Recommended Posts

Posted

Daca in prima lectie am prezentat date generale despre cum si de ce au aparut retelele , precum si detalii minore despre IP , subnet mask si default gateway , in aceasta a doua lectie ne vom ocupa pe cat posibil de structura si tipurul IP-urilor.

Recapitulare

IP-ul , este un protocol ,dupa cum ii spune si numele { Internet Protocol } folosit pe Internet / retele cu scopul practic de a face conectivitate intre PC-uri , adica mai pe scurt cum se ajunge de la X la Y.{ practic cine e X si cine e Y }.Defapt sa intelegeti mai bine , IP-ul este ca numele unei persoane , si daca ii stii numele / IP-ul , printr-un procedeu mai complicat se poate ajunge la aceea persoana nu ? {Google rulez /routing } .

Deci hai sa discutam despre IP-uri , cine si cum le distribuie , cui si de ce ?

IANA are roul de a tine si distribui IP-uri din clasele nerezervate { o sa discutam mai tarziu despre acestea } .Impreuna cu inca cateva "distribuitoare" impartite global , are rolul de a imparti segmente IP ISP-urilor mari , care vor da segmente de Ip la ISP-uri mai mici { pana se ajunge la retele de cartier , stiute de noi } .

Segmente IP sunt clasele de IP-uri , mai multe clase alcatuind un segment , o portiune din marea de IP-uri.

Dupa cum stiti din prima lectie , IP-ul arata in felul urmator :

192.168.1.2

-simplu nu ? observam usor ca IP-ul este alcatuit din 4 bucati si : 192 , 168, 1 , 2.

-aceste bucati se numesc octeti , de ce ? deoarece cum IP-urile au fost facute sa fie gandite in forma binara putem observa usor ca oricare dintre cele 4 portiuni este exprimata in limbaj binar in o serie de 8 { numere binare , 0 , 1]

per exemplu :

192 = 11000000

TIP's

-un octet = 1 byte , are 8 bite's { 1 bite = 0 , 1 }

-un word = 2 byte's , are 16 bite's { 1 bte = 0 , 1 }

Dar totusi pentru ce este necesara aceasta convertire a IP-urilor in limbaj binar ? Pentru procedeul numit sub-retelare si subnet-mask

Da detaliile de mai sus , nu pot fi intelese acum , dar practic sub-retelare , inseamna impartirea unei retele in mai multe retele mai mici.

Practic sa luam exemplul ca o firma primeste o clasa de IP-uri , si are 3 filiale in locatii diferite , ce va face ? Imparte aceasta clasa de IP-uri astfel incat fiecare filiala sa aiba o bucata din acea clasa de IP-uri .Cam asta e cu sub-retelearea , subretele.

Aici apare si notiunea de subnet-mask , subnet = subretea , ce este ea defapt in limbaj nu chiar asa sofisticat ? Este un fel de regula , masca , teorema , sau cum vreti sa-i spunem care ne ajuta sa impartim acea clasa de IP-uri la cele 3 filiale , pe masurile nevoilor fiecarei filiale.Sper ca nu e prea greu de inteles acest concept , care va deveni foarte complicat.

Cum arata aceasta masca :

255.255.0.0

-nu se poate sa nu o fi vazut-o , vreodata , are tot 4 octeti ca si un IP v4 , si normal si aceasta se face intelesa in forma binara.

-are un rol simplu, dacao punem dedesuptul unui IP , {IP in forma binara } si subnet maskin forma binara , ne va arata cum acea clasa de IP-uri este impartita filialelor in mod cum fiecare are nevoie.

Aceasta explicatie , isi poarta numele de " teoria bitilor " si este destul de complicata pentru un simplu incepator , pentru care se etaleaza acest curs , deci va fi explicata mai in detaliu in lectiile viitoare.Ce trebuia de stiut pana la acest moment a fost prezentat mai sus.

Ca tot am discutat de IP-uri , si am inteles ca acestea sunt formate din 4 octeti , trebuie sa mai intelegem un lucru esential , care desigur va fi prezentat in detaliu in lectiile viitoare.

Privind un IP de genu

192.168.1.2

trebuie sa stim ca fiecare octet , sau bucata din octet reprezinta ceva , are un anumit rol.Partea din stanga ne prezinta reteaua din care face parte [ segmentul din care face parte } sa zicem ca aici ar fi reteaua 192.168.0.0 ( luand primi doi octeti ca parte de retea ) si partea din dreapta ne prezinta hostul , al catelea IP din retea este respectivul.

Nu se poate sa nu fi remarcat la IP-ul dumneavoastra ceva de genu 87.23.4.5 si sa zici , eu am al 5-lea IP ca se termina cu 5 si fac parte din reteaua X , care incepe cu 87 ,si am un default gateway de genu 87.23.4.1 . Asa-i ? Deja se complica treaba asa-i ? Nu ma refer la cei care se pricep in domeniu.

Ce trebuie sa mai stim ? Ip-urile sunt de doua tip-uri , publice si private .Ce trebuie sa stim acum ? Publice sunt unice pe Internet si sunt routabile deci se pot "plimba" pe internet , pe cand cele private , au nevoie de o "acoperire" , stiti si voi poate de NAT , translatare IP , pentru a putea iesi afara pe net si sa se "plimbe" in voie.Este ca si cum daca nu ai cu ce sa te imbraci nu poti iesi pe strada , ramai privat in casa , dar daca gasesti o haina poti iesi , IP-ul routabil / public e haina fara de care , Ip-ul privat nu poate iesi din casa / LAN .

De ce au aparut IP-uri private ?

-datorita micsorari numarul de IP-uri disponibile

-datorita preturilor mari/foarte mari initiale a unei clase de IP-uri.

Ce trebuie sa mai stim la final de lectie ? Ip-urile sunt impartite in clase , 5 clase , A,B,C,D,E. care au un rol bine-definit , sa prezinte cate hosturi si cate retele se pot forma cu un segment de retea.Restul detaliilor se vor prezenta de-a lungul lectiilor viitoare .

Spor !

by !_30

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...