ghici Posted August 17, 2006 Report Posted August 17, 2006 Daca in lectia numarul doi am discutat despre cum e format un IP si in mare care e rolul transformarii sale in forma binara si ce si cum face subnet mask in lectia numarul trei ne vom ocupa mai bine de acest IP.Punctele care le voi strabate in aeasta lectie sunt urmatoarele :-clase de IP-uri { ramase doar amintite in lectia doi-IP-uri speciale , rezervate { gen loopback , APIPA , multicast ,private }Deci hai sa incepem :Adresa loopback-este de forma 127.0.0.1 ,face parte din reteaua 127.0.0.0.-este folosita pentru verificarea instalari si functionari corecte a protocolului TCP/IP { adica practic daca merge sau nu adaptorul de retea / partea logica }-cum se foloseste ? Windows Key+R -> cmd -> ping 127.0.0.1, daca primiti replay-uri de la 127.0.0.1 totul e ok.Daca nu mai bine reinstalati odata TCP/IP { vom vorbi in lectile viitoare cum facem aceasta chestie }.APIPA-este un segment de IP-uri rezervate cu un anumit scop.Scopul este ca atunci cand nu functioneaza DHCP server { vom vorbi despre el mai tarziu } comnputerul sa-si puna automat o adresa pentru a putea comunica cu reteaua.-adresele sunt din segmentul :169.254.0.1 - 169.254.255.254-daca aveti o adresa de genu 169.254.1.2 , am luat-o aleator , nu va speriati , serverul DHCP care trebuia sa va dea IP dinamic ,nu si-a facut treaba.Tip : -pana a vorbi in mare despre serverul DHCP trebuie sa stim ca acesta este un server , care are rolul sa imparta IP-uri dinamic in retea , dintr-o clasa / segment IP-uri , rezervate special .Broadcast-desi inca nu putem intelege structura acestora fizica , deoarece tine de teoria bitilor care inca nu am prezentat-o decat i-am facut introducerea in lectia doua , trebuie sa stim ca aceste adrese au rolul de a trimite informatiile la toti cei din retea , folosim un singur IP broadcast pentru a trimite un mesaj la toti.Mai simplu e si cum am da mass pe messenger .O explicatie banala ar fi persoana care vine sa stsanga factura la gaze , nu se mai duce fiecare om/IP sa trimita mesajul/bani ci vine broadcastul .Ceva de genu.-este foarte folosit , multe protocoale se bazeaza pe broadcast frame's { frame=pachet retea level 2 } spre a afla MAC-ul , hostnameul , si multe altele al unui computer remote.Multicast-este tot in genul braoadcast , numai ca diferenta majora este ca aceasta persoana cu gazele nu mai vine la toata lumea, ci doar la clienti care nu si-au platit la timp gazele si au restatnte,defapt multicast inseman a da un mesaj numai la o anumita grupa din totalul IP-urilor , nu la toti cum era la broadcast.-este folosit de routere pentru schimbul tabelelor de routare,fiecare protocol de routare avend adresa sa multicast pentrua ajunge numai la acele routere care folosesc respectivul protocol de routare . Sper ca nu e prea greu de inteles.-este folosit si de alte programe , cum ar fi BorgChat , am dat un exemplu , care mi s-a parut la indemana.Acesta foloseste si brodcast si muticast-fac parte din clasa D de IP-uriAdrese private*10.0.0.0-10.255.255.255*172.16.0.0-172.31.255.255*192.168.0.0-192.168.255.255-sunt folosite pentru a "scapa" de folosirea masiva de IP-uri routabile /publice , poate ati auzit si voi de NAT ? Vom reveni cu amanunte in lectiile viitoare.Clasa E de IP-uri-este rezervata special pentru cercetareCam asta a fost pe lectia de azi , vom reveni in lectiile urmatoare cu aprofundari si noutatiby !_30 Quote