Geo Posted August 18, 2006 Report Posted August 18, 2006 DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare pe baza de linie de comand??, utilizat de c??tre Microsoft ca o consol?? pentru sistemele de operare Windows.La ?Žnceput, DOS-ul prezinta urmatorul text:C:>_CDcd director ->(change directory sau chdir)intr?? ?Žntr-un director, dosar (echivalent cu un folder din Windows)C:>cd directorC:Director>_cd.. -> iese dintr-un directorcd .. -> comanda ca Â?i ?Žn UNIX, efect similarC:Director>cd..C:>_mdmd director ->(make director) creeaz?? un directorC:>md directorC:>cd directorC:Director>_schimbarea drive-uluiA: -> intr?? ?Žn parti?žia sau unitatea A: De asemenea se poate utiliza orice alt?? liter??, exemple fiind c:, d:, e:, spre deosebire de UNIX nu exist?? nici o diferen?ž?? ?Žntre literele mari Â?i mici.C:>A:A:>_Semnifica?žiile semnelorA: ->Numele parti?žiei sau unita?žii ->Semnul c?? intra in partite ,unitate ,director> ->Semnul ca de acolo po?ži tasta_ ->Semnul deasupra c??ruia va ap??rea primul caracter tastatLansarea ?Žntr-un program se face ?Žn felul urmatorC:>programSau a unui program cu ajutorul unui parametruC:>program -xUnde -x este parametrul.Nota: terminarea unei linii, se face prin ap??sarea tastei Enter.copyComanda execut?? copierea unui fiÂ?ier sau dosar. Trebuie specificat?? sursa (?Žn exemplu c:exemplu.txt) Â?i destina?žia acesteia (?Žn exemplu a:un_dosarexemplu.txt).C:>copy c:exemplu.txt a:un_dosarexemplu.txtclscls sau clears the screen, ?Žn traducere Â?terge, cur???ž?? ecranul, va avea ca efect Â?tergerea tuturor r??ndurilor existente. Dup?? executarea comenzii va ap??rea doar promptul de comand?? C:>, sau oricare altul activ ?Žnaintea lans??rii comenzii.verver sau verify, verific?? versiunea sistemului de operare.helphelp, sau ajutor, ofer?? ajutor, explica?žii legate de comenzile sistemului de operare. Se poate utiliza Â?i comanda /?, ceea ce va da explica?žii doar legate de comanda scris??. Ex.: copy /?rdrd sau remove directory, Â?terge dosarul selectat. De asemenea se poate utiliza RMDIR.C:>rm c:txtdosarul_activtimetime sau timp, afiÂ?eaz?? sau modific?? "ceasul" sistemului de operare.renren sau rename, renumeÂ?te un fiÂ?ier sau un dosarchkdskchkdsk sau check disk, verific?? disculformatcea mai tare comand??, pe care rom??nii au implementat-o pe prima versiune a unui sistem de operare vocal. S??raci fiind la acea dat?? au dus calculatorul pentru teste, unde era Â?i unica variant??. Din mul?žimea adunat?? la prezentare unul zice format c: Â?i un altul din mul?žime yes enter.editdeschide editorul de texte inclus in sistemul de operaretypeafiÂ?eaz?? con?žinutul unui fiÂ?ierdeldel sau delete, comand?? care Â?terge fiÂ?iereTrucuricreaz?? un fiÂ?ier cu extensie bat, ca de exemplu folosind comanda edit un_fisier.bat??n cadrul fiÂ?ierului scrii urm??toarele r??nduri: chkdsk C: defrag C: -v chkdsk D: defrag D: -v shutdown -s -t 60 -f Salveaz?? fiÂ?ierul Â?i lanseaz??-l ?Žn execu?žie. Principial trebuie sa verifice discul, mai apoi sa ii fac?? o defragmentare, Â?i la ?Žncheierea procesului s?? ?Žnchid?? calculatorul. Quote
HexString Posted August 18, 2006 Report Posted August 18, 2006 mersi ... dar inca ceva cum faci ca sa iei de pe un ftp prin telnet un fisier ... adica stiu ... intri in folder dai ftp intri in ftp si dai put numele dar daca numele are spatii nu merge ce ar trebui sa pun in loc de spatiu ? Quote
Geo Posted August 18, 2006 Author Report Posted August 18, 2006 vezi legat daca mege ,dar la mine merge cu spatii Quote
HexString Posted August 18, 2006 Report Posted August 18, 2006 nu merge ... pai eu intru cu putty ... intru in telnet cu persoana si vreau sa imi iau fisiere si la alea cu spatii imi spune de exemplu dau put art 1.jpg ... File not found "art" intelegi ce vreu sa zik ?) Quote
Franky32 Posted August 18, 2006 Report Posted August 18, 2006 Poate merge daca inlocuiesti spatiu cu _ underscore. Creca am zis o tampenie f mare dar stiu ca asa merge in protocol http sa folosesti fisiere cu spatii in nume. Sorry pentru noob-itatea mea Quote
HexString Posted August 18, 2006 Report Posted August 18, 2006 nu merge ... la html e ceva de genu %20 cred dupa cate mai tin minte Quote