Jump to content
!_30

[Tutorial] Ce drq e ala port ???

Recommended Posts

Posted

Datorita faptului ca am obserrvat multe intrebari "stupide" , de genu , fratele meu daca are ala un port deschis , pot sa-i intru in calc , si eu mereu ii injuram si le ziceam ca sunt n00bi , m-am gandit in cele din urma sa fac un tutorial sa explic ce drq e ala port ca sa nu mai apaa aceste intrebari stupide si sa inteleaga drq tot poporu :@

Deci hai sa incepem , poate vom "dimnensiona" la 0 , intrebarile de copii , doamne ajuta , deci fara sa mai lungim vorba.

Ce drq e ala un port ??

-cred ca multi va intrebati , fiti pe faza , ca aici e asteptatul de mult rapuns.

-Un proces / program / daemon , sau cum vrei sa-i zic , ca sa comunice cu alt proces , etc.. de pe un alt pe sau de pe PC-ul local , are nevoie de un pot pentru a face asta.Ca eu sa comunic cu tine pe mess , sa-ti mai dau informatii suplimentare despre aceasta , messu tau si al meu vor deschide niste/un port pentru a face aceste procese si trasnmiterea de informatii , sper ca ati prins ideea.. :wink2:

Ce format are acest port

-un port este un numar in 16 biti , pentru a stii TCP/IP-ul protocol cui draq sa-i dea mesajele.

-hai sa va zic o explicatie , adica ce e ala port , dupa cum m-a invatat si pe mie n odata cienva.

-Deci fiti atenti : Cica hai sa luam in considerare un sevrer :acesta sustine pe el doua aplicatii , server de mail si server web , deci foarte bine ,Un pc se coencteaza la server si doreste sa-si acceseze mailu.Zis si facut se bazaaeraza pe IP ajunge sa zicem bine la destinatie , adica serveru , dar de unde va stii care dracu aplciatie sustine web serveru sau serveru de mail ? Dupa port , serverul de web e pe portul 80 , si de aceeea stie , dar cum tie serverul de mail , care draq aplcaitie client , e folsotia de client ? simplu clietnul are si el un port aleator deschis pentru a itnercepata aceasta comunicatie si pentur a folosi browserul.Clientul trimte prtul sursa si destinatie la server si de aici portul suresa , stie la ce port asteapta browserul matale raspusnul , easy no ?

Tipuri de porturi

-pai sunt de doua tipuri , in mar e, cele folosite de niste aplicatii "cu obraz", cum ar fi telnet , SMTP , SNMP , etc.. si cele uzualae folosite de clienti pentru a comuncai si a face schimb de informatii cum ziceam mai sus.

-acestea apartin serverlor , cumar fi Telnet pe 23.

-acest domeniu este intr 1-1023 , pentru porturile supra stiute .

-sa nu uitam ca aceste porturi sunt asignate de IAN , unor servere specifice , cum sunt asignate si IP-urile.

-restu de portuir sunt folosite ca si IP-urile private , cum vrea muschi clientului , pentu a face schimbul de iformatii.

Vor mai veni restul de intrebari stupide , acu ca stii ce-i ala port ? { e folosit de TCP si UDP la Layer 4 :P }

special de la !_30 , pentru totti incepatori si intrebarile lor stupide.

:rotfl:

Posted

m-am luat de incepatori aici ? m-am luat in multe parti .. dar nu aici , aici le-am explicat , pe romaneste , dupa capu meu si cu biblia TCP/IP in fata , ce e ala port ;)

Cine nu a inteles sa intrebe, e pentru incepatori , nu avansati ..

Posted

daca nu va convine ca fac tutorialele , si spun ca incepatori sa fie atenti sa le citeasca ca la ei se refera , pentru a nu mai aparea intrebari stupide , gata :@

Posted

<div class='quotetop'>QUOTE("!_30")</div>

facusem mai de mult , nu mai stiu pe unde dracu e , hai ca fac unu pe loc , tu stii ? :@

Sa-l cauti...Da stiu da' nu le am cu explicatu' :)

PS: eu: da' e recomandat sa folosesti proxy

eu:

eddy: ce e ala?

eddy: kiar nu jtiu

eu: lol

eu:

eddy:

eddy: nu stiu

eu: ce nick ai ?

eddy: pe ce

eu: rst

eddy: edyshmen

eu: l-am rugat le leo sa-ti faca un tut

eu: ce e ala proxy

eddy: aha ms mult

eu: np

Posted

cred ca va referiti la "proxy" , adica serverul care va "modifica" headerele sursa , pentru a nu aparea IP-ul vostru ? real ? { daca proxy-ul nu e anonim } , ca proxy asta are o gramada de alte intelesuri .. :@

Posted

De asta ti-am aratat convorbirea ca sa-ti dai tu seama despre ce e vorba ca doar esti expert si nu te superi :)

Il las pe eddysa posteze de acuma daca are nevoie de ceva ca vad ca daca postez eu ori is luat in bataie de joc ori nu-s bagat in seama[sau chestii dinastea] :@