pyth0n3 Posted October 26, 2010 Report Posted October 26, 2010 (edited) Aici voi explica cum sa crea?i un Logical Volume Manager Dupa cum ?ti?i un exemplu de cum vin recunoscute hard disk-urile intrun sistem linux ar fi:/dev/sd(a) -> pt primul disk/dev/sd( -> pt al doilea disk/dev/sd© -> pt al treilea disk ?i asa mai departe In urm?torul exemplu voi folosi un disk extern de 8054 MB Avînd in vedere faptul ca este al doilea disk recunoscut de c?tre sistem va fi denumit sdb Deci va fi înc?rcat în /dev/sdbIn acest exemplu voi crea 3 diverse parti?ii în sdb care vor fi de tipul primary si vor avea diverse m?rimi parti?iile vin create de c?tre sistem în felul urm?tor:/dev/sdb1 unde (1) -> first partition /dev/sdb2 unde(2) -> second partition/dev/sdb3 unde(3) -> third partitionVoi folosi fdisk pt a crea 3 parti?ii diverse(bineîn?eles pot fi create doar doua sau mai multe , )Note: pot fi create pana la 4 parti?ii spre exemplu 3 primary ?i una extended Ceea ce este interesant e ca folosind LVM se pot crea parti?ii diverse pe disk-uri diverse (spre exemplu partittile pe care le fac în acest exemplu pot fi f?cute fiecare pe un hard-disk divers)Note: dup? ce vor fi create aceste 3 parti?ii va trebui creat un partition type de tipul 8e care reprezinta LVM Pt a vedea aceste tipuri se va digita t dup? cere se va alege parti?ia 1-4 dup? care va urma L care va face un list pt toate tipurile suportate de kernel pt distribu?ia pe care o ve?i folosi O data create aceste parti?ii vor trebui salvate , folosind op?iunea w în fdisk dup? care se poate crea un LVMVa trebui instalat pachetul lvm2 care la rîndul lui va instala ni?te tool cmd-line based pt a putea crea , modifica, elimina grupuri LVMMulti se vor întreba de ce sa foloseasc? lvm ?Un lucru interesant e ca permite creare a unui singur grup logic folosind mai multe hard disk-uri la un loc Ex: Se poate face un dinamic space alloc. fara a reformat-ta Mirroring Striping Intrun sistem linux se pot crea directory separate pt /usr,/var,/opt,/home ?i asa mai departeex: Unele distribu?ii permit crearea acestui lucru în timpul în care vine instalat sistemulBineîn?eles spa?iul va fi distribuit în mod automat ?i calculat de c?tre sistem , oricum acest lucru se poate crea ?i manual Dupa ce au fost create 3 parti?ii diverse folosind fdisk primul lucru care trebuie f?cut este crearea unui Physical Volume folosind comand-ul pvcreate In exemplul meu am creat un Physical Volume folosind cele trei parti?ii create cu fdisk(repet au spatii diverse fiecare )syntax:pvcreate /dev/sdb1 /dev/sdb2 /dev/sdb3Pt a vedea ceea ce sa întîmplat se poate da comand-ul pvdisplay care va arata în output Volumul care a fost creat Urm?torul pas este crearea unui Volume Group syntax:vgcreate grouptest -> este numele pe care l-am dat la grup urmat de /dev/sdb1 /dev/sdb2 /dev/sdb3vgdisplay va arata în output volumul creat Urmatorul pas este crearea unui Logical Volume folosind comand-ul lvcreatesyntax:lvcreate -L 1 GB -> în acest caz va crea un Volum de un GigaByte urmat de numele grupului , în cazul meu grouptest lvdisplay -> va arata în output volumul creatUrm?torul pas este crearea unui filesystem type pt acest volum Eu am creat un fstype -> ext2 , bineîn?eles suporta ?i alte tipuri , spre exemplu ext3 care e un journaling fssyntax:mkfs.ext2 /dev/grouptest/lvol0Va trebui doar montat si poate fi folosit mkdir testlvm && mount /dev/grouptest/lvol0 testlvm Daca vre?i ca sa fie înc?rcat direct de c?tre sistem la reboot va trebui sa crea?i o regula în /etc/fstabVideo Logical Volume Manager Din cate am observat am o gre?eala de ortografie în videoIn loc sa scriu "or" am scris "ore" , oricum e un video ?i mi-ar fi luat alt timp sa il refac tot asa ca l-am l?sat asa cum e Thanks goes to Flubber for Video EditingCorecta?i-mi limba romana dac? am gre?it Edited October 26, 2010 by pyth0n3 1 Quote
aelius Posted October 26, 2010 Report Posted October 26, 2010 Felicitari pentru howto!O mica adaugare:HDD-urile intr-un sistem linux vin recunoscute cam asa:/dev/sd* -> pentru interfata SATA / SAS / SCSI/dev/hd* -> pentru interfata IDE Quote
Flubber Posted October 27, 2010 Report Posted October 27, 2010 Deasemenea daca presupunem ca /dev/sdb este un USB, iar in el avem o partitie care este de 2GB, o putem folosii pentru SWAP space. Spre exemplu in poza asta:Free space-u ala poate fi folosit foarte bine pentru SWAP (loc liber unde atunci cand memoria totala este aproape folosita in intregime, locul liber SWAP care este "locul liber" fizic de pe harddisk -- asta inseamna spatiul in megabiti,gigabiti etc. poate fi folosit drept memorie). Quote