Jump to content
sado

Paralizat pe viata – merge din nou, cu ajutorul picioarelor bionice!

Recommended Posts

bionice.jpg?width=600

Un dispozitiv format din picioare robotice le permite oamenilor paralizati sa mearga din nou. Nu este vorba despre un element science fiction, ci de ultima inventie a unei companii cibernetice din Noua Zeelanda.

Hayden Allen a fost condamnat pentru totdeauna la scaunul cu rotile , dupa ce, in urma cu 5 ani, a suferit un grav accident de motocicleta, soldat cu fracturarea severa a coloanei vertebrale. Atunci, medicii i-au spus britanicului ca nu va mai fi in stare sa mearga niciodata, insa gratie unui revolutionar dispozitiv robotic dezvoltat de compania Rex Bionics din Noua Zeelanda, englezul poate astazi sa mearga normal, sa urce si sa coboare scari si chiar sa alerge.

bionice1.jpg?width=350&height=532

Dispozitivul a fost inventat de catre Richard Little si Robert Irving, doi prieteni din copilarie ai englezului, ale caror mame au sfarsit, amandoua, in scaunul cu rotile. Vreme de 15 ani, cei doi ingineri si ciberneticieni au incercat sa inventeze un prototip pentru mamele si, apoi, prietenul lor - un dispozitiv robotic care sa inlocuiasca scaunul cu rotile si sa faca mai usoara viata oamenilor paralizati. Efortul lor a fost incununat cu succes prin Rex - un echipament robotic asemanator cu picioarele lui Robocop, prin care utilizatorul controleaza dispozitivul exoscheletronic prin intermediul unui joystick si a unei mici tastaturi.

Inventia neozeelandezilor este bine primita de catre comunitatea medicala. Doctorul Richard Roxburgh, neurolog la cel mai mare spital din Auckland, declara ca: « Pentru multi dintre pacientii mei, dispozitivul Rex a constituit prima sansa de a merge din nou, in ciuda tuturor previziunilor ». Deocamdata, sofisticatul dispozitiv aflat inca in stadiul de prototip costa scump, in jur de 150.000 de dolari, insa inventatorii sai spera ca tehnologia de productie sa devina mai eficienta, iar Rex mai accesibil. La inceputul lui 2011, picioarele bionice Rex vor intra in productia de masa, pe piata mondiala.

SURSA: Descopera.ro

Edited by beaubere
Link to comment
Share on other sites

foarte frumos.... daca va intra in productia de masa si pretul va scadea e o inventie minune...

da..

+ ca daca se vor adauga anumite imbunatatiri si se v-or folosi alte materiale ar iesi o proteza aproape invizibila care s-ar fi putut plasa usor pe piele..dar probabil ca ar fi urmatorul pas..i-ar daca se va intampla o sa iasa si alte chesti in productie , alte tipuri de proteze..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...