SticKyWoX Posted January 1, 2012 Report Posted January 1, 2012 (edited) De la un timp v?d "nu mai" fraze duse spre semi-analfabetism pe forumurile române?ti.Defapt frazele exist? ?i pe messenger,?i pe re?elele de socializare dar ?i în caietele a?a-zi?ilor elevi. Fraze de genul "Numai vin la tine." ?i "Am luat decât o amend?." se g?sesc peste tot ?i sunt total gre?ite. Fenomenul "Numai încap banii în buzun?ri la câ?i minte are mine.": "Numai " se scrie "numai " când poate fi înlocuit de "doar",?i are acela?i în?eles cu acesta. Exemple: "Ai f?cut numai 6 ture?" "Numai merg acolo." "Nu mai " se scrie "nu mai " în contexte de genul: " înainte mergeam des la film, acum nu mai merg deloc." Adic? atunci când e o opozi?ie între un "înainte" când se întâmpl? ceva ?i un "acum", când acel ceva nu se mai întâmpl?. Ca not anymore din englez?. Sau non plus în francez?. Fenomenul "Am nevoi decât de bani,restul nu mai conteste,minte are.": "Decât" se folose?te doar în propozi?ii NEGATIVE (care au un "nu" strecurat printre alte cuvinte) Exemple: "Nu am decât o zi liber?." "Am decât 6 ani." Excep?ii: "Decât s? plec,mai bine mor." "Doar" se folose?te ?i în propozi?ii negative dar ?i în cele afirmative. În propozi?iile negative: "Nu vreau doar s? beau,vreau ?i s? m?nânc." În propozi?iile afirmative: "Mai vin doar 2 prieteni." Nu ?tiu cât de multe a?i în?eles,nu m? pricep s? dau explica?ii,nu e pasiunea mea. Totu?i,sper c? v-a r?mas ceva în cap ?i c?-i ve?i corect? ?i voi pe al?ii,ca s? nu moar? pro?ti. Edited January 1, 2012 by SticKyWoX 1 Quote
pr00f Posted January 1, 2012 Report Posted January 1, 2012 (edited) Inten?ia este bun?, îns? RST nu este locul potrivit pentru a ?ine lec?ii de gramatic?. Analfabe?ii tot analfabe?i r?mân. Edited January 1, 2012 by pr00f Quote
SticKyWoX Posted January 1, 2012 Author Report Posted January 1, 2012 (edited) RST nu este locul potrivit pentru a ?ine lec?ii de gramatic?. Analfabe?ii tot analfabe?i r?mân. ?i, care-i faza cu comic sans ?// Inten?ia este bun?.Am scos Comic Sans MS.RST mi se pare locul potrivit pentru a tine lectii de gramatica,pentru ca de aici lumea invata foarte multe lucruri,ce-i drept nu legate de gramatica,dar daca citesti tot timpul fraze duse spre semi-analfabetism acestea iti intra in cap si la un moment dat incepi sa faci aceeasi greseala. Edited January 1, 2012 by SticKyWoX Quote
gotr00t Posted January 1, 2012 Report Posted January 1, 2012 Coaie, stiu ca e interesant sa incerci sa pari inteligent, dar hai sa nu penibilizam situatiile. Daca vrei sa scrii corect inveti singur.#Dupa semnele de punctuatie se lasa spatiu. Quote
SticKyWoX Posted January 1, 2012 Author Report Posted January 1, 2012 Coaie, stiu ca e interesant sa incerci sa pari inteligent, dar hai sa nu penibilizam situatiile. Daca vrei sa scrii corect inveti singur.#Dupa semnele de punctuatie se lasa spatiu.#E greseala facuta intentionat tocmai ca sa nu mai par asa inteligent.Da,asa e.Daca vrei sa scrii corect inveti singur.Si totusi,la cate prostii de genu` am citit am inceput sa fac si eu aceeasi greseala.Intra in reflex. Quote
OnlineHelp Posted January 1, 2012 Report Posted January 1, 2012 Degeaba, nu te ia nimeni in serios, vorba celor de mai sus, aici nu e locul (desi apreciez initiativa). Quote
DotA Posted January 1, 2012 Report Posted January 1, 2012 Care'i rostu ?Daca vrei sa te faci profesor, invatator pe internet incepe cu serverele de metin, forumurile de CS si tot asa. Quote
wildchild Posted January 1, 2012 Report Posted January 1, 2012 Daca ar fi dupa mine, stimatul domn tromfil ar fi moderator si ar da cate un warn pentru fiecare greseala gramaticala(facuta cu intentie). Ce folos sa aveti cunostinte avansate de informatica, daca nu sunteti in stare sa scrieti corect in limba nativa? Quote
SticKyWoX Posted January 1, 2012 Author Report Posted January 1, 2012 Daca ar fi dupa mine, stimatul domn tromfil ar fi moderator si ar da cate un warn pentru fiecare greseala gramaticala(facuta cu intentie). Ce folos sa aveti cunostinte avansate de informatica, daca nu sunteti in stare sa scrieti corect in limba nativa?La asta m-am gandit inainte sa scriu topicul.Romana nu se poate scrie uitand regulile ei,la fel cum nici programare nu se poate face uitand elemente (;/>/"/'/etc.). Quote
StrXt Posted January 1, 2012 Report Posted January 1, 2012 (edited) Daca tot s-a deschis subiectul eu va recomand Ghid de exprimare corect?.De ce sa nu stim noi sa vorbim cat mai corect gramatical ?De ce sa fim criticati pentru niste banalitati ?Poate ca o sa iti ia o zi, doua, sa analizezi informatia de pe pagina pe care am postat-o mai sus dar gandeste-te ca o sa te ajute pe termen lung. Credeti-ma pe mine ca veti fi luati mult mai in serios daca faceti de exemplu o cerere formulata corect din punct de vedere gramatical. Oamenii observa la ce nivel se dezbate un subiect si in functie de acest factor vei observa ca si celelalte posturi din topicul tau sunt mai "de calitate" pentru ca analfabetii o sa se abtina sa isi dea cu parerea. Edited August 30, 2012 by StrXt Quote