Jump to content
shara21jonny

PASCAL - Listare cu probleme

Recommended Posts

Posted

Am un vector t, care contine 55 de elemente.

Mai am o matrice generata din acest vector,M (10x10), care va contine 100 de elemente.

Am un alt vector, u, ce contine 10 elemente.

Trebuie sa inmultesc matricea M cu vectorul u, apoi sa afisez pe rand toate acestea.

Toate calculele sunt bune, numai ca atunci cand listez vectorul t, ultimile 5 elemente ale acestuia sunt primele 5 din vectorul u.

pentru a lista vectorul t, folosesc codul :

for i:=1 to dim do begin
write(t[i]:7:3,'');
end;

Unde dim reprezinta cele 55 de elemente ale mele, si este dat de forumla dim=n(n+1)/2. In schimb, variabila n este 10, si mai reprezinta dimensiunea matricei M si dimensiunea vectorului u.

Totul este corect, mai putin partea cu listarea, care se face dupa ce toate acestea au fost definite in prealabil iar produsul dintre cele 2 a fost efectuat.

De exemplu, daca lui t ii atribui pentru toate cele 55 de elemente valoarea 1, iar lui u de 10 ori valoarea 3, cand listez t va arata de 50 de ori valoarea 1, iar in continuare de 5 ori valoarea 3.

Mentionez ca in toate situatiile de definire si de listare am folosit aceleasi variabile i, si j, iar pentru orice n<=9, programul functioneaza corect. INSA PENTRU n>10, PROBLEMA PERSISTA IN ACELASI MOD : NUMAI ULTIMILE 5 ELEMENTE FIIND PRELUATE DIN VECTORUL u. Chiar daca am n=11, sau n=12, sau n=13.

Aveti idee cam care ar putea fi problema ?

Posted

mai bine ne arati tot codu.

asa nu prea stiu exact ce are, dar presupun ca nu ai alocat suficienta memorie pentru vectorul u si din cauza asta se produce o depasire (verifica daca nu ai locat doar 10) din cauza careia programul iti scrie in t fara sa vrei sand faci asignarea sau cand faci inmultirea.

daca nu iti e de ajutor, posteaza tot codu sa vedem mai bine care e treaba.