Jump to content
virusz

Despre Linux

Recommended Posts

Linux este nucleul sistemului de operare GNU/Linux. Este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber ºi dezvoltare de software Open Source.

Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit în mod curent pentru a descrie întregul sistem de operare (cunoscut ºi sub numele GNU/Linux), care conþine nucleul Linux, bibliotecile software ºi diverse unelte dezvoltate de cãtre proiectul GNU. O distribuþie Linux adaugã acestor componente de bazã o mare cantitate de software organizatã în "pachete".

Nucleul a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gama de microprocesoare ºi arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare PC ºi supercomputere cât ºi pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere.

Iniþial dezvoltat ºi utilizat de cãtre programatori voluntari, Linux a câºtigat suportul industriei IT ºi al marilor companii ca IBM ºi Hewlett-Packard ºi a depãºit ca folosire cele mai multe versiuni proprietare de Unix. Analiºtii atribuie succesul sistemului faptului cã este independent de furnizor, implementarea are un cost scãzut, securitatea ºi fiabilitatea sistemului sunt foarte bune.

Dezvoltarea sistemului a fost începutã de cãtre Linus Torvalds care dorea sã obþinã un sistem similar cu Minix, dar fãrã limitãrile acestuia. Linux a fost dezvoltat sub licenþa GNU General Public License astfel încât codul sursã este disponibil oricui, ºi va rãmâne disponibil pe viitor tuturor celor interesaþi.

Cuprins

* 1 Nucleul Linux

* 2 GNU/Linux

o 2.1 Exemple de distribuþii Linux

* 3 Vezi ºi

* 4 Legãturi externe

o 4.1 Pagini româneºti

o 4.2 Internaþionale

Nucleul Linux

Nucleul (kernelul) Linux este un nucleu monolitic cu capacitãþi de încãrcare de module. Cu toate acestea, spre deosebire de multe nuclee monolitice, driverii se pot încãrca ca module la utilizare, ºi se pot descãrca dupã aceea, fãrã a necesita resetarea sistemului sau recompilarea nucleului. Nucleul include multitasking real ºi complet, suport pentru memoria virtualã, distribuþia executabilelor la scriere, management avansat al memoriei, suport avansat pentru TCP/IP (inclusiv routare ºi filtrare), pânã la 1 miliard de procese rulând simultan, sistem de sunet modularizat (OSS sau ALSA). Nucleul este scris integral în C, ºi poate fi compilat folosind compilatorul GCC.

GNU/Linux

Sistemele GNU/Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar ºi un numãr (de obicei destul de ridicat) de programe utilitare ºi aplicaþii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri (KDE, Gnome, Blackbox, Fluxbox, Xfce etc.), browsere web (Firefox, Lynx, Konqueror), aplicaþii "de birou" (OpenOffice.org) software de design grafic (Gimp), software de configurare, servere de web etc. În general, modularizarea se pãstreazã, astfel cã, spre exemplu, instalarea programelor noi se face fie prin compilare directã fie, prin intermediul pachetelor, arhive care verificã existenþa ºi disponibilitatea altor programe pe sistem înainte de a instala noul program. Managerele de pachete moderne asigurã descãrcarea pachetelor lipsã ºi instalarea lor "dintr-un click". Sistemele moderne linux au atât capacitãþi multimedia avansate (3D accelerat hardware, sunet surround, suport pentru bluetooth etc.), cât ºi suport pentru hardware mai vechi, fiind astfel adaptabile ºi scalabile în funcþie de necesitãþi.

Mai multe informaþii puteþi gãsi pe situl linux.org.

Exemple de distribuþii Linux

Sistemul de operare Linux se gãseºte în mai multe variante (distribuþii sau mai rar arome), în funcþie de producãtorul lor ºi de software-ul inclus în distribuþie. Unele pot fi orientate spre utilizatorul casnic, altele cãtre servere sau cãtre utilizatorii cu calculatoare mai vechi. Cele mai folosite distribuþii de Linux sunt:

* Fedora Core - nãscut din proiectul RedHat, dar conþinând exclusiv software liber, ºi disponibil gratuit de pe Internet.

* SuSE Linux - o distribuþie orientatã atât spre servere cât ºi spre staþii de lucru ºi desktopuri, faimoasã pentru uºurinþa în utilizare ºi configurare. Produsã de compania germanã Suse, parte a grupului Novell.

* Mandriva Linux, fost Mandrake Linux, o altã distribuþie uºor de utilizat, orientatã spre piaþa desktop, creatã de compania francezã Mandriva.

* Debian GNU/Linux, una din distribuþiile cele mai vaste de pe Internet, conþinând un numãr uriaº de pachete. Inventatorii managerului de pachete apt ºi al pachetelor deb.

* Gentoo Linux, o distribuþie orientatã spre performanþe maxime ºi spre optimizãri "la sânge". Notorie pentru timpul foarte lung necesar instalãrii (majoritatea pachetelor se compileazã ºi optimizeazã pentru sistemul pe care se face instalarea - de aici viteza mare a sistemelor Gentoo instalate, nu se copiazã ca în cazul celorlalte distribuþii) ºi pentru instalarea dificilã dar ºi pentru managerul de pachete ºi de sistem foarte avansat (portage).

* Slackware Linux, o distribuþie axatã pe servere, una din cele cu istoria cea mai lungã, notorie pentru moto-ul "Pãstreazã-l simplu", ducând la lipsa multor unelte de configurare simplificatã, dar ºi la o vitezã mare de lucru, posibilitate de a-l instala pe hardware mai vechi, ºi la o simplitate în organizarea sistemului.

* NimbleX, o distribuþie versatilã, fabricatã in Romania ºi bazatã pe Slackware care ruleazã direct de pe CD, USB sau chiar ºi LAN. Partea cea mai atractivã a sa este faptul cã, deºi este mic, NimbleX-ul are o interfaþã graficã puternicã ºi frumoasã ºi o mulþime de programe incorporate pentru navigarea pe Internet, editarea de documente, ascultarea muzicii, rularea filmelor ºi multe altele.

* Knoppix, o distribuþie completã care ruleazã direct de pe CD, nu instaleazã absolut nimic pe hard disk, putând fi folosit atât pentru cãlãtorii sau demonstraþii cât ºi pentru diagnosticãri de sistem, reparãri, recuperãri de date etc.

* Slax, o altã distribuþie care ruleazã direct de pe CD, dar de data asta capabilã sã încapã pe un flash drive de 256 MB.

* Ubuntu, o distribuþie orientatã spre utilizatorul obiºnuit, foarte popularã prin faptul cã este foarte aerisitã, uºor de utilizat ºi configurat, dar în acelaºi timp puternicã ºi stabilã. În prezent formeazã o întreagã familie de distribuþii strâns înrudite: Kubuntu (foloseºte KDE), Xubuntu (foloseºte Xfce), Edubuntu (orientat spre educaþie).

* RedHat Linux - una din cele mai cunoscute distribuþii, acum orientatã exclusiv spre piaþa serverelor ºi spre mediul de afaceri. A dat naºtere proiectului Fedora Core

* PCLinuxOS - un distro ce uimeºte prin usurinþa instalãrii - ideal pentru începãtori.

Cele mai multe din distribuþiile de mai sus pot fi descãrcate legal ºi gratuit de pe siturile respective. Anumite distribuþii vând manuale, sau seturi complete CD + manuale + suport tehnic + documentaþie aferentã, iar altele trimit în mod gratuit CD-uri prin poºtã doritorilor.

Ultima versiune a nucleului sistemului de operare GNU/Linux poate fi descãrcatã de pe situl oficial http://kernel.org.

original link: http://ro.wikipedia.org/wiki/Linux

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...