Jump to content
virusz

Despre USB

Recommended Posts

USB - Bus-ul serial universal (Universal serial bus) este un ansamblu de magistralã ºi tip de conector utilizat pentru transmiterea de date. USB este folosit în general pentru conectarea unor periferice la un calculator sau pentru interconectarea a douã dispozitive electronice.

Existã douã feluri de a trimite informaþii printr-un cablu sau chiar de la aplicaþie la aplicaþie: serial ºi paralel - serial înseamnã bit cu bit pe un singur canal de comunicaþie ºi paralel înseamnã tot bit cu bit dar in paralel pe mai multe canale de comunicaþie.

Magistrala USB reprezintã soluþia oferitã comunicaþiilor seriale de noua generaþie de calculatoare PC. Este o interfaþã serialã rapidã, bidirecþionalã, ieftinã ºi uºor de folosit. USB a fost creatã ca un standard industrial, o extensie a arhitecturii PC orientatã spre armonizarea cu standardele de comunicaþie din telefonie, ceea ce este numit CTI (Computer Telephony Integration). Acest aspect este considerat fundamental din punct de vedere al aplicaþiilor generaþiei urmãtoare.

Avantajele acestei soluþii faþã de bãtrâna interfaþã serialã RS-232 transformatã sunt:

* rata de transfer - poate atinge 12 Mbps faþã de 115 000 bps;

* conecteazã pâna la 127 de dispozitive la PC, (ceea ce înseamnã cã opereazã ca o magistralã) faþã de numai 2 dispozitive;

* uºor de utilizat de cãtre utilizatorul final (end user) - adãugarea/eliminarea de dispozitive în/din sistem este foarte comodã;

* are un protocol flexibil;

* este o soluþie ieftinã de interconectare.

USB este o magistralã pe cablu care permite schimb de date între un calculator gazdã ºi o gamã largã de periferice accesibile simultan. Magistrala permite ca perifericul sã fie ataºat, configurat, folosit ºi deconectat în timp ce gazda ºi celelalte periferice opereazã. USB a fost proiectatã în primul rând pentru utilizatorii care nu doresc sã intre în detalii de instalare hardware, astfel sistemul complicat de cablare a fost înlocuit cu un control software. Toate problemele presupuse de interconectarea mai multor dispozitive cu performanþe ºi rate de transfer diferite sunt tratate prin software. Magistrala USB defineºte trei categorii de dispozitive fizice:

* gazda USB (USB Host)

* funcþii USB (USB function)

* distribuitoare USB (USB Hub)

Acestea sunt interconectate într-o topologie specificã de tip stea multiplã.

original: http://ro.wikipedia.org/wiki/USB

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...