Jump to content
virusz

Despre MD5

Recommended Posts

MD5 (Message Digest Algorithm 5) este o funcþie criptograficã de tip hash unidirecþional, care livreazã ca rezultat o valoare fixã ca lungime de 128 Biti. Functia MD5 a fost dezvoltatã în 1991 de Ronald L. Rivest. Valuarea calculatã cu ajutorul funcþiei MD5 (pe scurt md5sum), este folositã pe scara largã la verificare integritãþii fiºierelor.

Istorie

MD5 este reprezentanta unei serii de funcþii de hash, care a fost dezvoltatã de cãtre Ronald L. Rivest la MIT. Dupa ce serii de analize au arãtat cã funcþia preecedentã de hash MD4 este probabil nesigurã, a fost dezvoltatã ca inlocuitor in 1991 funcþia de hash mult mai sigurã MD5. Intradevar, au fost descoperite mai tirziu vulnerabilitaþi de securitate de cãtre Hans Dobbertin.

In 1996 face cunoscut Dobbertin, existenta unei coliziuni in functia de compresie din MD5. Aceasta nu este un atac propriuzis indreptat impotriva funcþie MD5, dar face ca toþi criptologii sã propunã inlocuirea folosirii funþiei MD5 cu funcþii mai sigure cum ar fii SHA-1 sau RIPEMD-160. In august 2004 au fost descoperite de catre cercetatorii chinezi coliziuni in funþia propriuzisa MD5.

Aceste atacuri demonstraza insã numai existenþa coliziunilor in algoritm. Atacuri de tip Preimage cu aceasta nouã metoda de atac, nu au produs rezultate intr-un interval de timp realist. Deci un certificat digital creat cu ajutorul funcþiei MD5, inca nu poate sa fie falsificat.

original: http://ro.wikipedia.org/wiki/MD5

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...