Jump to content
hypocrisy

How to: Backup; Your own Linux distribution

Recommended Posts

Posted

Salut.

De ceva vreme ma bat cu distributiile de GNU/Linux si cu greu am gasit una care mi se potriveste / merge cu hardware-ul meu. Utilizatorii de Linux (cel putin nu aia ignoranti) stiu ca situatia nu e asa de roz, unele chestii care pe o distributie merg pe alta crapa sau nu functioneaza deloc, de DE-uri nu mai vorbesc, iar uneori ti-e frica sa mai dai update asa ca m-am decis sa raman la una singura pe o perioda nedeterminata de timp sa ma pot concentra pe lucrurile care conteaza pentru mine nu OS-ul.

Eu am ales Ubuntu 10.04 si remastersys – o solutie simpla si neconsumatoare de timp. Am customizat OS-ul cum am vrut si am folosit comenzile ce urmeaza.

Nota: Din cate vad aici: Index of /repository e .deb based dar daca ai nevoie de altceva poti folosi Alien.

sudo su

wget -O - http://www.remastersys.com/ubuntu/remastersys.gpg.key | apt-key add -

nano /etc/apt/sources.list #add deb http://www.remastersys.com/ubuntu lucid main

aptitude update

aptitude install remastersys #asta va instala si dependintele

Editati fisierul /etc/remastersys.conf pentru a exclude folderele / fisierele care nu le vrei pe Live CD,aveti grija daca aveti alte partiti montate le scrie si pe alea dar nu ve-ti avea loc, de asemenea puteti schimba si alte detalii. Daca doriti puteti schimba cam orice sa va faceti propria distributie in totalitate dar nu vad rostul, si asa e plin de distro-uri gratis.

remastersys backup #sunt mai multe optiuni dar eu am dat direct asta.

Rezultatul a fost un .iso de 2.7 GB care poate fi instalat pe HDD. Am testat si pe VM. Desi are doar 2.8 cei 8 GB alocati la VM nu au fost de ajuns, a trebuit sa aloc mai multi.

Terminal log

Pentru mai multe detalii: Remastersys

Posted

Depinde care repository folosesti , evident daca combini stable su unstable si cu testing e probabil ca la primul update sa nu mai mearga.Tool-ul pe care l/ai descris face o imagine a unui sistem care poate fi reinstalata oriunde.Chiar daca imaginea ta are doar 2.8 GB cei 8 GB nu ti/au ajuns deoarece tu cand ai instalat sistemul pentru prima data a fost alocat un spatiu mai mare.In momentul in care tu faci o imagine aceasta comprima datele iar acolo unde nu era scris nimic tine cont ca a fost spatiu gol si in momentul in care tu o vei instala intrun nou ambient sistemul va aloca spatiul total al distributiei care a fost alocat atunci cand tu ai instalat/o pentru prima data.Spre exemplu daca eu am instalat un sistem linux intrun hard disk de 50 de Gb cu optiunea full disk install si am decis sa ii fac o clona , imaginea va avea in jur de 2-3 GB sau depinde de pachetele pe care le voi instala pe parcurs inainte sa fac imaginea, dar in momentul in care voi reinstala imaginea intrun alt loc precum ai facut tu aceasta va cere tot 50de GB deoarece partitiile initiale si sistemele de fisiere au fost create pentru 50 de GB doar ca atunci cad cand vine facuta clona spatiul vine comprimat deoarece este gol.Apropo acelasi lucru il poti face si cu Clonezilla , acest tool iti permite sa clonezi o partitie sau chiar intreg harddisk/ul si il poti reinstala in oricare alt hard disk sau calculator.Functioneaza chiar daca hard disk/ul este criptat deoarece ii cloneaza fiecare sector.