Jadaky Posted May 15, 2013 Report Posted May 15, 2013 Salut ! Trebuie sa fac si eu un mouse bila si nu prea stiu cum. Folosesc un microprocesor Atmel AT Mega 16 Dil.40 si piese existente deja de pe un mouse ( dioda ir + fototranzistor). Daca stie cineva cum sa leg fototranzistorul la microprocesor si cum sa programez microprocesorul (CodeVision) ca sa lucreze ca un mouse ( 2 variabile X si Y care sa creasca sau sa scada in funtie de cum misc mouse-ul), as fi recunoscator. Multumesc ! Quote
helllboyyy Posted May 21, 2013 Report Posted May 21, 2013 Sa mor daca inteleg ce vrei sa faci!" Fototranzistorul este un dispozitiv optoelectronic, realizat pe o structura de tranzistor, al carui curent de colector este comandat de un flux luminos. Baza tranzistorului este înlocuita cu o suprafata care poate fi iluminata, asigurând astfel curentul de baza necesar. " si din cate stiu eu mouse cu bila are 4 "potentiatoare"care se invartesc in functie de cum merge bila. nu are nici o freaba cu lumina... In plus nu inteleg de ce nu iei un mouse cu bila!Gasesti pe okazii cred ca si la 5 lei bucata. Iar daca iti trebuie proiectul folosesti schema si electronicele de la el! Quote
Active Members dancezar Posted May 21, 2013 Active Members Report Posted May 21, 2013 Ma pai ori vrei sa faci cu bila ori cu laser.In cazul celui cu bila m-am gandit la o chestie simpla folosind 2 potentiometre.Microprocesorul v-a citi valorile analogice pentru un potentiometru v-a citi valorile pentru x iar celalalt pentru y.Daca vrei sa il faci functional pe windows folosesti portul Serial microprocesorul v-a transmite valorile x,y prin port serial iar cu un program scris in ce vrei tu citeste valorile si seteaza valorile respective.Din cate stiu eu este o functie SetCursorPos in user32.dll care primeste ca parametri SetCursorPos(x,y)// el vrea sa faca un experiment sa vada daca ii iese si plus e mult mai satisfacator sa faci ceva cu mana ta decat sa cumperi. Quote
Jadaky Posted May 22, 2013 Author Report Posted May 22, 2013 Mouse-ul cu bila funcioneaza cu dioda infrarosu si cu fototranzistor. Bila aia invarte un cerc cu niste fante pe el si in functie de felul cum pica lumina pe fototranzistor stie in ce directie sa se miste, deci ideea cu potentiometru pica. Nu am cum sa cumpar de pe okazii un mouse cu bila pentru ca mie imi trebuie sa facultate si trebuie sa fie 100% facut de mine. Microprocesorul nu v-a citi valorile pentru ca nu e programat, deci nu prea stie sa faca nimic momementan. Quote