Jump to content
wrm

Google vizeazã luna cu o nouã competiþie

Recommended Posts

Google a anunþat cã oferã un premiu de 20 de milioane de dolari primului grup care reuºeºte sã realizeze un vehicul robotizat care sã aselenizeze ºi sã transmitã pe Pãmânt un GB de imagini video ºi date de pe satelitul natural al Pãmântului.

Compania s-a asociat cu Fundaþia X Prize – grupul care a oferit 10 milioane de dolari pentru construcþia primei navete spaþiale particulare care poate pleca în spaþiu purtând oameni la bord.

Spre deosebire de acea competiþie, aºezarea unei sonde pe lunã ar putea sã nu fie la fel de uºoarã sau de ieftinã. S-ar putea întâmpla ca doar costul de aselenizare sã fie mai mare decât premiul. Oricum, posibilitatea de licenþiere a tehnologiei ar putea fi ispititoare pentru mulþi temerari.

Google numeºte premiul o oportunitate de a avansa pentru ºtiinþa explorãrii spaþiului. "Ar putea conduce la dezvoltãri importante în explorarea robotizatã a spaþiului, în privinþa materialelor rezistente în spaþiu, a tehnologiei pentru controlul preciziei aterizãrii ºi cine ºtie a cãror alte lucruri", a spus Alan Eustace, Senior Vice President of Engineering.

Un total de 30 de milioane de dolari ar putea fi oferiþi pânã la sfârºitul competiþiei. Dacã va fi desemnatã o echipã câºtigãtoare pânã în 2012, aceasta va primi 20 de milioane de dolari ºi un bonus care poate ajunge la cinci milioane, dacã reuºita depãºeºte cerinþele minime. Cei de pe locul doi vor primi cinci milioane de dolari, însã numai dacã vor reuºi sã facã sonda sã se aºeze pe suprafaþa lunii.

Aselenizarea nu este, însã, suficientã. Pentru a aduce un premiu echipei, sonda trebuie sã se miºte cel puþin 400 de metri pe suprafaþa Lunii ºi sã aducã imagini video ºi date pe Pãmânt.

Dacã nu va fi desemnat niciun câºtigãtor pânã în 2012, premiul cel mare va scãdea la 15 milioane de dolari, pânã în 2014, când competiþia va lua sfârºit.

"Google Lunar X PRIZE se adreseazã antreprenorilor, inginerilor ºi vizionarilor din întreaga lume pentru întoarcerea pe suprafaþa lunii ºi pentru explorarea mediului de acolo în beneficiul întregii umanitãþi", a spus Dr. Peter Diamonds, X Prize CEO.

Foto: livescience.com

Sursa: CHIP

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...