Jump to content
Nytro

Recomandarea SIE catre demnitari: Va rugam frumos nu vorbiti pe mobil

Recommended Posts

Posted

Recomandarea SIE c?tre demnitari: V? rug?m frumos nu vorbi?i pe mobil, mai ales în str?in?tate

Recomandarea SIE c?tre demnitarii români este de a nu vorbi de pe telefoane mobile obi?nuite, mai ales atunci când se afl? în str?in?tate, ?i de a folosi liniile de comunica?ii de la misiunile diplomatice române?ti.

Directorul Serviciului de Informa?ii Externe, Teodor Mele?canu, a declarat, la Digi 24, în contextul în care comenta scandalul iscat de dezv?luirile lui Eduard Snowden, c? 95% din totalul sateli?ilor declara?i ca fiind "de studiu" sunt sateli?i de spionaj.

"Evident c? se ascult?. 95% din sateli?ii care se învârt în spa?iul extraatmosferic pentru «studierea pa?nic? a Cosmosului» sunt sateli?i de spionaj. Dac? lumea s-a sup?rat pentru asta, înseamn? c? e infantil?. Aaa, dac? sup?rarea a fost de cum a fost posibil s? se afle ?i a?a mai departe, asta e altceva", a spus Mele?canu.

Directorul SIE a ad?ugat c? nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor.

"Tot ce este semnal audio, video ?i a?a mai departe ?i iese în atmosfer? este interceptat. Majoritatea sunt îns? criptate ?i problema e dac? po?i s? le decriptezi. Dar de interceptat, se intercepteaz?. ?i noi facem asta, ?i toat? lumea (...) Sigur, dac? sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Înseamn? c? au valoare mai mare", a punctat Teodor Mele?canu.

Întrebat dac? ?i SIE ascult? deciden?i politici din alte ??ri, directorul institu?iei a r?spuns: "Nu, dar de multe ori ajung asemenea semnale ?i la noi".

?eful SIE a precizat c? România, odat? intrat? în NATO, s-a obligat prin tratat s? nu aib? opera?iuni pe teritoriul altor state "nici de interceptare, nici de alt tip".

Pe de alt? parte, Mele?canu a dat de în?eles c? este posibil ca deciden?i români s? fi fost asculta?i de servicii str?ine, mai ales dac? au avut convorbiri din str?in?tate, de pe telefoane necodificate.

"Eu, personal, nu exclud. Mai ales dac? au vorbit din str?in?tate pe telefoane mobile obi?nuite, e foarte posibil (...) Noi facem aceast? recomandare tuturor beneficiarilor: v? rug?m frumos nu vorbi?i pe telefonul mobil, mai ales dac? sunte?i în str?in?tate, într-o deplasare. Ave?i ceva de vorbit? E o ambasad?, sunt posibilit??i de a comunica. Dac? beneficiarul respect? sau nu, sigur c? e op?iunea lui", a declarat Teodor Mele?canu.

Sursa: Recomandarea SIE c?tre demnitari: V? rug?m frumos nu vorbi?i pe mobil, mai ales în str?in?tate - Mediafax