Jump to content
Nytro

Teroristii ar putea lansa atacuri nucleare... de pe net

Recommended Posts

Teroristii ar putea lansa atacuri nucleare... de pe net

de Mina Hutterer | 30 iulie 2009

Problema securitatii retelelor de computere incepe sa depaseasca limitele atacurilor de tip Ddos (Distributed denial-of-service). Teoretic, devine posibila provocarea unui razboi nuclear strict prin utilizarea Internetului.

nuclear_explosion.jpg

Conform unui articol publicat de The Guardian, rezultatele unui studiu realizat la cererea International Commission on Nuclear Non-proliferation and Disarmament (ICNND) sugereaza ca, in anumite circumstante, teroristii ar putea sa "sparga" computerele responsabile cu sistemele de aparare ale statelor care detin arsenal nuclear, dupa care sa provoace statul respectiv sa lanseze un atac nuclear care ar putea declansa un sir de evenimente catastrofice, cu impact la nivel global.

cyber_nuclear_attacks_1.jpg

In studiul respectiv se mentioneaza ca "aceasta ar fi o alternativa mai facila pentru grupurile teroriste, care astfel nu ar mai fi nevoite sa construiasca sau sa obtina o arma nucleara sau sa isi produca propriile 'dirty bombs'".

Desi studiul subliniaza ca media si industria de divertisment de multe ori exagereaza riscul ciber-terorismului, acelasi studiu prezinta totusi o serie de situatii in care hackerii ar putea utiliza tehnici de razboi informatic pentru a facilita un atac nuclear.

"In ciuda faptului ca statele cu arsenal nuclear pretind ca ordinele de lansare a rachetelor nucleare nu pot fi date decat de la nivelul cel mai inalt al autoritatilor, exista numeroase exemple care indica posibilitatea de a ocoli ierarhia si de a insera ordine la nivelurile inferioare", a declarat Jason Fritz, autorul studiului. "De asemenea, ciber-teroristii ar putea provoca lansarea unei rachete nucleare si prin dereglarea sistemelor de avertizare si identificare (early warning and identification) sau a retelelor de comunicatii".

Guvernele lumii au accelerat in ultima vreme politicile de imbunatatire a sistemelor de cyber-defence, dupa ce hackerii au lansat mai multe atacuri impotriva unor natiuni, printre care se numara SUA si Marea Britanie.

Cu toate acestea, studiul sugereaza ca, desi guvernele sunt din ce in ce mai constiente de posibilitatea unui razboi pe Internet, imbunatatirea apararii nu elimina pericolul ca un grup terorist sa atace online prin metode neconventionale.

"Atacurile din 9/11 sunt fara precedent si au fost executate cu arme neconventionale si acelasi principiu se poate aplica si in cazul unui ciber-atac de proportii", se mai arata in studiu.

Sursa: The Guardian

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...