Jump to content
Cheater

Anul 2020: PC-ul traditional a murit

Recommended Posts

Posted

Cum in multe topicuri ne-am ferit sa facem prognoze in legatura cu evolutia pc, am gasit un articol scris de cei de la bloombiz, in care ei au facut acest pas.

Acum ramane de vazut cata acuratete au avut cand si-au imaginat vitorul pc-urilor.

"Computerul traditional este pe cale de disparitie. Datorita minunilor tehnologice, gestionarea a doua vieti distincte, cea fizica si cea virtuala, a devenit o obisnuinta pentru multi dintre noi. Folosind instrumentele digitale, care ne pun in legatura cu oameni cu care nu ne-am fi putut conecta altfel - Facebook, Twitter, e-mail, programe de instant messaging - oferim celei de-a doua vieti, cea virtuala, o atat de mare amploare incat a ajuns sa concureze cu viata reala.

In acest context, tehnologia va deveni din ce in ce mai importanta, ajungand o extensie a noastra. Acest fenomen este determinat de schimbarile radicale in domeniul interactiunii om-calculator.

Pana acum am folosit aceeasi metoda de interactiune inventata in anii '60, dar in urmatorii 10 ani vom asista la schimbari imense.

Tendinta de schimbare a inceput odata cu progresul inregistrat in domeniul tehnologiei touch-screen. Atingerea ne va ajuta sa interactionam cu calculatorul asa cum am interactionat cu lucrurile fizice de milioane de ani.

Momentan, trebuie sa detinem o baza de cunostinte pentru a ne patrunde in lumea calculatorului cu interfata actuala, cu bare de scroll, cu butoane, cu mouse si tastatura.

Practic, alegem sa intram in lumea PC-ului, in loc sa aducem PC-ul in lumea noastra. Problema cu sistemele de calcul de astazi este ca inca mai avem nevoie de un dispozitiv fizic.

PC-ul constient

Computerele sunt, in esenta lor, "oarbe". Ofera o cantitate incredibila de informatii, dar nu sunt capabile sa inteleaga spatiul nostru fizic. PC-urile nu stiu unde sunt, cine este utilizatorul care sta in fata lor si ce doreste acesta.

In viitorul apropriat, PC-ul va invata totusi sa inteleaga lumea fizica si sa interactioneze cu noi, in lumea noastra.

Proiectul Natal, dezvoltat de Microsoft, este un exemplu concludent in acest sens. Sistemul adaptat pentru consolele de jocuri se bazeaza pe o camera video care "scaneaza" incaperea, permitandu-le utilizatorilor sa controleze jocul doar prin miscarile trupului.

Astfel, s-a mai facut un pas in dezvoltarea mobilitatii tehnologiei: dispozitivul nu doar ca s-a micsorat (asa cum s-a intamplat cu telefoanele mobile, de-a lungul evolutiei lor) ci a disparut cu totul.

Aceasta este mobilitatea absoluta, idee care sta la baza folosirii sistemelor de calcul, in propriul nostru context.

Unii specialisti compara aceasta schimbarea cu aparitia Internetului, ambele aducand un suflu nou felului in care dispunem de informatii si in care ne conectam.

Multi dintre noi isi publica locatia fizica in profilele create pe retelele sociale, cum ar fi Facebook.

Daca am adauga si starea sanatatii noastre, doctorii ar putea monitoriza starea pacientilor de la distanta.

Gadgeturile viitorului vor putea sa ne ofere un diagnostic si sa il posteze pe profilul nostru, astfel ca, in zece ani, va fi la fel de simplu sa stii ce se intampla cu sanatatea ta ca si cum ai updata un status pe Facebook.

Cum "vedem" tehnologia, peste 10 ani

Imagineaza-ti o lume in care informatiile de care ai nevoie ti se afiseaza instantaneu, nu pe ecranul unui calculator, ci ca si cum ti-ar fi imprimate direct pe retina, suprapunandu-se peste ceea ce ai vedea in mod normal.

Daca pana acum, aceasta viziunea tinea de domeniul filmeor science-fiction, in curand viziunea dublata de informatii va fi un lucru obisnuit.

Cand cautam o adresa, obisnuim sa folosim aplicatii de genul Google Maps, care au la baza imagini din satelit.

In decursul a zece ani, este posibil sa folosim satelitii pentru a gasi o adresa, fara a fi nevoiti sa stam in fata unui calculator, ci vizualizand-o ca si cum ar fi in fata ochilor nostri.

Sursa: Bloombiz

"

Omitand reclama mascata la microsoft, articolul este un start bunicel pentru a ne imagina viitorul.

Posted

Nu in viitorul apropiat, dar mai devreme sau mai tarziu sunt convins ca va exista.

In rest s-au facut incercari de creeare a unor programe care sa simuleze AI cu capacitate de a invata, dar pana acum n-au avut succes, dupa un timp de functionare apareau erori datorita instructiuniolor contradictorii aparute.

Posted (edited)

creierul uman este prea complex pentru a fi copiat.un creier uman intelege cand apar situatii contradictorii deoarece se gandeste la cauza si la proces,calculatorul afiseaza in schimb BSOD.oricate mii de maini ale savantilor si expertilor ar programa,nu ar face mare lucru.singurul lucru impresionant la "AI" este titlul: Inteligenta Artificiala.WOW.deocamdata,transpusa si practicata,este doar un "wannabe".

Edited by wildchild

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...