Jump to content
begood

[Idee] Defragmentare mai speciala - optimizata pentru boot-up

Recommended Posts

Sa presupunem ca stim in ce ordine citeste sistemul nostru de operare fisierele, la bootup.

Daca le-am ordina (fizic, pe hdd) in aceasta ordine, vom avea o viteza de boot-up mult mai mari decat daca defragmentam fisierele, iar ele sunt dispuse haotic pe disc.

Prima problema ar fi urmatoarea : cum determini in ce ordine citeste sistemul de operare fisierele.

Ceva idei ?

Link to comment
Share on other sites

Daca hdd-ul e formatat atunci cand tu instalezi windows-ul, n-ar trebui ca fisierele importante, cel putin macroscopic, sa fie la inceputul discului?

ba da, dar pe masura ce sistemul de operare e incarcat cu alte programe, se schimba ordinea.

Link to comment
Share on other sites

Pai fisierele sistemului, atata timp cat nu sunt modificate, raman la inceputul hdd-ului.

bine, dar nu asta-i ideea. ci ordinea in care sunt citite de sistemul de operare pentru boot-up, acea ordine sa fie si cea fizica, pe disc. asa nu mai misca acul in alta parte pe disc, ci il citeste "dintr-una", fara intreruperi => viteza sporita.

Link to comment
Share on other sites

Si astea ar trebui sincronizate cu viteza fizica de transfer a informatiei de pe suportul magnetic in electronica hdd, apoi din electronica hdd in ram.Este mult de muncit, pentru cateva secunde in minus la bootare.

Ai putea vedea ce se citeste, si ordinea la boot, analizand procesele i/o dintr-un vmware.

Link to comment
Share on other sites

Din cat am urmarit un defrag fisierele sistem sunt imprastiate si nu sunt defragmentate in timp ce esti in windows.

Cea mai mare problema ar da-o fisierele pagefile.sys si hiberfil.sys care sunt utilizate in timpul sesiunii windows si au dimensiuni constante, depinzand de marimea memoriei virtuale. Pentru acestea ar trebui un defrag care sa porneasca de pe un disc bootabil.

Intrebare: la instalare, dupa formatarea hardului ce se intampla daca voi copia 2 fisiere cu aceste nume si dimensiuni cel putin egale? Vor fi plasate la inceput. Apoi voi instala windows. In timpul instalarii sau dupa, fisierele vor fi sterse si inlocuite (cum se intampla la fiecare boot) si cele noi ar trebui sa ramana in aceeasi pozitie si nefragmentate (am observat ca fisierele sistem si cele deschise, marcate ca "unmovable" aveau mereu aceeasi pozitie in defrag). Ar fi o posibilitate sa dea o rapiditate sistemului. E doar o idee.

Cat despre boot, excluzand incarcarea windows cu dll-urile de rigoare, acestea se afla in zona sistem. La windows7 partea de boot se afla pe o partitie separata X invizibila care ramane fixa dupa instalarea sistemului.

Totusi rapiditatea e pur teoretica, in practica hardul e destul de rapid cat sa nu se mai simta un sistem nefragmentat.

Edited by loki
Link to comment
Share on other sites

Cum am facut eu sa booteze mai rapid windows Xp:

Am facut 3 partitii:1.WINDOWS 2.TEMP,PROGRAM FILES,prefetch,windows temp 3.user profiles,DATA

Formatezi hdd faci cele 3 partitii , instalezi windows in prima partitie dupa instalare schimbi variabilile de enviroment al tempului program files etc in a2a partitie si in a 3 a partitie sa ai fisierele tale(muzica foto filme etc) si user profile(Documents and settings)

ATENTIE

user profiles trebuie sa fie pus primu pe a3a partitie

Folderele Program Files si prefetch si documents and settings sau users din prima partitie trebuie mutat pe a2a folosind un windows live cd dupa care defragmentezi tot dupa live cd

Si la sfarsit instezi deepfreeze care il pui sa "inghetze" partitia a2a care contine fisierele de temp etc

Asa pc booteaza in ordine: Windows , user , programs

Eu am facut asta si booteaza aproape ca win7

Ideea mia venit cand am vazut un video despre Chromius noul System de operare de la google care zicea ca e mult mai rapid pt ca systemul de operare o sa fie pus intro partitie si programele si altele in alta partitie

Edited by krystake
Link to comment
Share on other sites

begood daca vrei sa faci ce spui tu fara prea multa munca ai putea sa investesti intr-un hdd cu 10k RPM cu NCQ si pentru performante mai mari incercati prima partitie sa fie una dedicata pentru pagefile cu filesystem FAT16(preferabil dar e cam complicat) sau FAT32

http://www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm

P.S.: daca faci mai multe partitii pe acelasi hard (1 pt win, 1 pt Pfiles, 1 pt users) nu rezolvi mai nimic... ok e adevarat ca zonele de pe disc sunt impartite si ai un boost de viteza ... dar reader-ul este acelasi pentru toate 3 partitiile asa ca tot rahatul ala e daca vrei viteza cat mai mare tot din hardware o sa reusesti (1 hdd mic dar cum spuneam rpm foarte mare si ncq pentru boot,win,pagefile si 1 mai mare impartit in 2 partitii pentru restul)

Edited by Xander
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...