Jump to content
daatdraqq

Romania condamnata la CEDO pentru inscenarea unui caz de trafic de droguri

Recommended Posts

Un nou caz care releva ca Justitia din Romania arunca oameni in inchisoare fara probe! Statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg la 1 iunie 2010, in cazul “Bulfinsky v. Romania” pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil in cazul unor studenti inculpati pentru trafic de droguri. Reclamantul, cetatean roman nascut in 1979 la Bucuresti era student in aprilie 2002 cand politistii anti-drog l-au luat in vizor pe el si alti doi colegi, studenti, pentru posesie de pastile de ecstasy in scopul comercializarii. Procurorii din Parchetul Inaltei Curti au autorizat infiltrarea pe langa reclamant a doi politisti sub acoperire botezati “Toni” si “Sven” si a unor colaboratori, botezati “Alex” si “Gotti”, pentru a supraveghea activitatea suspecta de trafic de droguri. La 29 aprilie 2002, cei trei studenti au fost arestati intr-un restaurant, dupa o intalnire perfectata de agentii sub acoperire, langa ei fiind “gasita” o punga cu circa 2000 de pastile de ecstasy. Operatiunea arestarii a fost filmata si difuzata pe posturile de televiziune cu mare tam-tam la vremea respectiva. Studentii s-au aparat afirmand ca sunt victimele unei inscenari, ca drogurile nu le apartineau. Au fost insa trimisi in judecata si condamnati in 2003 de catre Tribunalul Bucuresti la cate patru ani de inchisoare pentru trafic de droguri. Sentinta de condamnare s-a bazat exclusiv pe marturiile agentilor sub acoperire si colaboratorilor infiltrati, judecatorii refuzand sa admita proba confruntarii directe dintre acuzati si respectivii agenti/colaboratori. In apel, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au majorat pedeapsa la cate 12 ani de inchisoare pentru fiecare student, fara a tine cont ca acestia au reclamat ca probele produse de agentii sub acoperire sunt ilegale, ca au acuzat politia de inscenare, mai precis de plasarea drogurilor, fara sa admita audierea ori confruntarea cu agentii acoperiti. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul inculpatilor, sentinta ramanand definitiva.

Abuzurile politistilor ascunse de magistrati

Reclamantul a dat statul roman in judecata la CEDO, acuzand faptul ca i s-a intins o cursa de catre Politie, ca nu i s-a permis sa se apere, in sensul ca nu i-au fost admise probele in aparare, in acelasi mod in care au fost admise probele in acuzare, adica sa beneficieze de audierea unor martori in apararea sa, in aceeasi masura in care acuzarea a folosit proprii ei martori. Reclamantul a solicitat daune de 109.000 euro reprezentand salariul pe care ar fi trebuit sa-l primeasca dupa absolvirea facultatii, pe perioada detentiei si alti 105.000 euro daune morale. Cu referire la situatia de fapt, reclamantul a acuzat faptul ca in afara declaratiilor agentilor sub acoperire nu exista nicio dovada ca punga cu droguri ii apartinea, nici macar proba ca amprentele sale s-ar afla pe punga cu pastile de esctasy invocata ca corp delict. Ca n-a facut altceva decat sa participe la o intalnire aranjata intr-un restaurant, unde nu a vandut nimic nimanui, neexistand vreo inregistrare video sau audio care sa-l incrimineze, in conditiile in care in timpul procesului penal i s-a refuzat orice confruntare cu agentii acoperiti si colaboratorii. Statul roman s-a aparat reiterand acuzatiile procurorului de caz. Judecatorii europeni au constatat insa ca instantele din Romania nu au respectat principiul egalitatii armelor, prin neaudierea agentilor sub acoperire si a colaboratorilor acestora si nu au cercetat sub nicio forma acuzatiile inculpatilor care au sustinut ca sunt victimele unei inscenari ale politistilor. Cu alte cuvinte, cei trei studenti arestati si condamnati, a caror viitor a fost compromis, nu au fost dovediti. Cu unanimitate de voturi, judecatorii europeni au constatat ca autoritatile romane au incalcat drepturile reclamantului la un proces echitabil, si au obligat statul roman la plata a 10.000 euro daune morale catre acesta.

In urma acestei condamnari – care releva abuzul politistilor, procurorilor si judecatorilor – urmeaza sa fie promovata o revizuire in favoarea condamnatilor din acest caz, in vederea achitarii acestora. Sentinta judecatorilor europeni ar trebui sa declanseze automat o ancheta penala impotriva politistilor si magistratilor care au “solutionat” acest caz pentru tragerea acestora la raspundere. Cum ne aflam in Romania, o atare varianta pare putin probabila.

http://www.droguri101.ro/2010/06/03/romania-condamnata-la-cedo-pentru-inscenarea-unui-caz-de-trafic-de-droguri/

Link to comment
Share on other sites

vai de capul nostru.......si a justitiei din romania.Apreciez decizia celor care sunt plecati din tara care nu au mai suportat mizeria si coruptia celor de sus.Oameni nevinovati in puscarie...ASTA E ROMANIA....si corupti fura la greu,dar sunt cinstiti ca doar se numesc oameni de afaceri.Sa jure pe masa ca ei fac afaceri legale!!!

Link to comment
Share on other sites

primesti o condamnare la 12 ani de puscarie si ei iti dau 10000 euro ?. Voi stiti ce inseamna sa auzi un complet de judecata ca te condamna la 12 ani? Puscaria nu are un pret eu as fi cerut 1 milion de euro dar tot 10000 imi dadea....puterea din romania deserveste curtea europeana, fmi..etc si viceversa ce mai vreti...sa aud ca a fost cineva despagubit pe bune de un tribunal european si mai vorbim pe urma...sa fi fost cetatean roman si procesul sa fi avut loc sub actualul mandat prezidential. Eu ma judec de 4 ani in Belgia pentru o suma de bani luata de statul roman abuziv si ei nu vor sa-mi dea decat 20% din ea ca despagubire. Halal tara...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...