em Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 Scrieti un cod care calculeaza (si afiseaza)a) Termenii din sirul lui Fibonacci mai mici ca 40000 folosind doar 2 variabile. Primii n termeni din sirul lui Fibonnaci folosind doar doua variabile.c) Primii n termeni din sirul lui Fibonacci folosind doar o variabila. (n)Nu imi bagati sirul intr-un vector si il afisati, nu imi folositi recursivitati sau stive, n<20 (citit de la tastatura).Obs: Daca folositi un contor (int i) se pune ca o variabila!Fibonacci number - Wikipedia, the free encyclopedia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmiN Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 Daca am un v[3] si un i sunt 2 variabile sau 4 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted December 2, 2010 Author Report Share Posted December 2, 2010 Daca am un v[3] si un i sunt 2 variabile sau 4 ?Sunt 4. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmiN Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 a) #include <iostream>using namespace std;int main(){ unsigned int a = 0, b = 1; while (b < 40000) { cout << a << ", " << b << ", "; a += b; b += a; } system("pause >nul"); return 0;} 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted December 2, 2010 Author Report Share Posted December 2, 2010 @cmiNE bine. Bravo. Astept o solutie pentru si c).P.S. Ca sa fie mai usor de verificat pe net rezolvarea (pe codepad de exemplu) puteti pune la inceputul programului int n=20; (e tot aia cu cititul lui n pana la urma..). Ideea de baza la si c) este cum ati face sa va opriti dupa un anumit numar de pasi, nu dupa o anumita valoare a ultimului termen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmiN Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 Singurele idei care le mai am sunt matricea Q sau matricea cealalta pe prima linie si coloana 0 restul 1 (e de 2 pe 2). Sigur nu am voie sa folosesc recursivitate, nici macar daca folosesc recurenta ca f(n) = f(n-1) + f(n-2) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
En0mis Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 #include <iostream>#include <math.h>using namespace std;int main(){ int n = 0; double f = 0.0; while(n<20) { f=(1/sqrt(5))*(pow((1+sqrt(5))/2,n)-pow((1-sqrt(5))/2,n)); cout << f << " "; n++; } return 0;}c)#include <iostream>#include <math.h>using namespace std;int main(){ int n = 0; while(n<20) { cout << (1/sqrt(5))*(pow((1+sqrt(5))/2,n)-pow((1-sqrt(5))/2,n)) << " "; n++; } return 0;} 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmiN Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 o.O wtf ... vazusem eu ceva cu radical din 5 pe undeva da nici chiar asa ) gege. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlStar Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 Foarte faina faza cu radicalii. Am banuit ca tre' sa fie o formula matematica;)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted December 2, 2010 Author Report Share Posted December 2, 2010 E frumos si asa dar hai sa ne limitam la f(n)=f(n-1)+f(n-2). P.S. : Sau ca sa nu mai faci asa, hai sa presupunem ca eu vreau ca sirul sa inceapa cu 1, 3 si sa respecte doar regula constructiei...sau ca ii introduc eu de la tastatura.. (nu prea ar mai fi respectat enuntul ca as mai citi inca 2 variabile asa..)L.E.:Chiar asa fiind nu e rezolvat calumea. Avem n,f,20 - acesta ar fi trebuit citit deci mai manca o variabila. => 3Doar rezolvarea care ai propus-o la c) ar fi buna pentru . Avem n, 20 - care ar fi trebuit citit. => 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmiN Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Recurenta foloseste recursivitatea si ai zis ca recursiv nu avem voie ... oricum daca se poate #include <iostream>using namespace std;unsigned long fib(unsigned int n){ if (n > 3) { return fib(n - 1) + fib(n - 2); } else if (n == 3 || n == 2) { return 1; } else { return 0; }}int main(){ unsigned int n; cout << "n: "; cin >> n; for (int i = 1; i <= n; i++) { cout << fib(i) << ", "; } system("pause >nul"); return 0;} Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted December 3, 2010 Author Report Share Posted December 3, 2010 @cmiN Hint pentru Gandeste-te ca int are 10 cifre, pe cand fib(21) abia atinge 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
En0mis Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 c) (Pentru b se poate folosi inca o variabila "i" ca si contor)#include <stdio.h>#include <iostream>using namespace std;int main(){ long long n = 20; n = n << 56; n++; while( 0 != ((n >> 56 )&0xFF)) { cout << ((n >> 32) & 0xFFFFFF) << " " << (n & 0xFFFFFF) << " "; n += (n & 0xFFFFFF) << 32; n += (n >> 32) & 0xFFFFFF; n -= ((long long)2) << 56; } return 0;}P.S. Compilat cu succes in Visual C++ 2010 Express (posibil ca alte compilatoare sa nu suporte "long long"). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted December 3, 2010 Author Report Share Posted December 3, 2010 E corect. Bravo. Oricum pentru numerele pana la 20 ajungea si un int. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
totti93 Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Am scris in openoffice.org un mic guide pentru calcularea termenului general al sirului Fibonacci: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nightkhaos Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 Scrieti un cod care calculeaza (si afiseaza)a) Termenii din sirul lui Fibonacci mai mici ca 40000 folosind doar 2 variabile. Primii n termeni din sirul lui Fibonnaci folosind doar doua variabile.c) Primii n termeni din sirul lui Fibonacci folosind doar o variabila. (n)Nu imi bagati sirul intr-un vector si il afisati, nu imi folositi recursivitati sau stive, n<20 (citit de la tastatura).Obs: Daca folositi un contor (int i) se pune ca o variabila!Fibonacci number - Wikipedia, the free encyclopediaDeci daca am voie sa folosesc o variabila in c++ si tu ai spus ca numerele sunt mai mici decat 40000 adik 2 bytes .. folosesc un tip de data pe 64 de bits adica 8 bytes si am asa:long long variabila;//sau double sau orice alt tip de data#define var1 variabila>>8;#define var2 variabila>>16;#define var3 variabila>>24;#define var4 variabila>>32;.....................................si am facut rost de 8 variabile in felul asta folosind doar 1 variabila de tip long long;asta e 1 varianta;-------------------------------varianta 2:la nivel de assembler imi iau un registru(1 variabila) exemplu: eax care are 32 de bits, si o impart in ax bx (2 variabile de 16 bits) iar astea la randul lor le impart in (al, ah, bl ,bh)si ma pot lafai in variabile:D si pot sa aplic cel mai lame algoritm a lui fibbonaci; 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...