Jump to content
little123

Cine a fost Kevin Mitnick

Recommended Posts

Mitnick, un adolescent ochelarist, timid si obsedat de retelele de calculatoare, a intrat, la 16 ani, in sistemul administrativ al liceului unde invata. Doar ca sa se uite. Prietenii pustiului nascut pe 6 august 1964, intr-un cartier al Los Angeles-ului, au povestit mai tarziu ca acesta reusise, inca din 1979, sa patrunda in computerele unei statii de comanda a sistemului national de aparare antiaeriana din Colorado Springs. Trecerea sa prin computerele militare a reprezentat sursa de inspiratie pentru filmul „Wargames” (1983), in care un pusti curios e pe cale sa declanseze, dintr-o joaca pe computer, un razboi mondial. Adolescent fiind, Mitnick a facut nenumarate nebunii care-l puteau aduce in spatele gratiilor in orice moment: a deturnat serviciul informatic de telefonie (omolog serviciului 931 din Romania), iar cand abonatii sunau pentru a obtine informatii, Mitnick sau unul dintre prietenii cu care acesta se distra il intrebau pe solicitant: „Persoana despre care cautati informatii este alba sau neagra? Fiindca tinem registre diferite pentru fiecare”, oripilandu-i pe cei care solicitau diverse date. Mitnick avea 17 ani cand s-a infiltrat in computerele Pacific Bell, modificand facturile telefonice. Apoi a prins gustul pentru atacuri informatice pe scara larga si a inceput nebunia.

In vizorul FBI

Cand implinise 25 de ani, Kevin a fost acuzat ca a produs o paguba de circa 4 milioane de dolari retelei de computere ce apartinea companiei Digital Equipment Corp (DEC). Chiar in perioada in care era dat in urmarire, el a reusit sa preia controlul unui sistem informatic californian, cu ajutorul caruia a ascultat convorbirile agentilor FBI care-l cautau. Pentru paguba adusa retelei DEC, in 1989 a fost condamnat la opt luni de detentie. Dupa ce a iesit din inchisoare, tastatura l-a „chemat” din nou: in perioada urmatoare, a spart mai multe computere din care a sustras informatii confidentiale. Haiducul informatic s-a gandit apoi sa ia de la bogati pentru a le da saracilor: Mitnick a oferit publicului larg cheile de siguranta, parolele si codurile secrete de la numeroase softuri care valorau milioane de dolari. Dar FBI-ul il luase deja in vizor. In 1991, faima sa a crescut si mai mult, dupa ce John Markoff, jurnalist la „New York Times”, l-a facut protagonist al cartii „Cyberpuncks”. Suparat ca i-a adus un plus de faima nedorita, Mitnick a intrat fraudulos si a distrus tot ce se afla in posta electronica a ziaristului. Mai tarziu, comunitatea de hackeri care-l simpatiza, in semn de protest fata de un alt articol semnat de Markoff, a atacat si a distrus site-ul cotidianului newyorkez.

Bomba informatica nu a explodat

In decembrie 1994, un pirat a intrat in ordinatoarele lui Tsutomu Shimomura, un expert in securitate informatica angajat pe atunci la Motorola. A fost inceputul sfarsitului pentru Kevin Mitnick, cel care statea in fata computerului de la care plecase atacul. Dupa cum avea sa declare mai tarziu Tsutomu Shimomura, astazi angajat al guvernului american, metoda prin care Mitnick incercase sa-i fure date din computer era cunoscuta doar in teorie, dar nu fusese pusa in practica de nimeni pana atunci. Shimomura a inceput sa-l supravegheze pe cel care intrase neautorizat in computerele sale si, in colaborare cu FBI, dupa o vanatoare de doua saptamani, Kevin a fost prins. Nu a putut telefona avocatului, mamei si bunicii sale decat sub stricta supraveghere. De ce un astfel de tratament? Oficialitatile credeau ca, apeland un alt numar, va amorsa un virus care ar fi putut declansa o „bomba informatica preprogramata”. Mitnick a fost condamnat si, dupa ce a executat o pedeapsa de cinci ani, pe 21 ianuarie 2000 a fost eliberat, insa cu obligatia de a respecta anumite reguli: nu avea dreptul sa se atinga de vreun computer, nici macar de un aparat conectat la un sistem informatic, sa foloseasca telefonul mobil ori sa intre pe Internet... Ce-i ramanea de facut? Sa scrie. Iar cartile sale au avut un succes imediat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...