pyth0n3 Posted February 3, 2011 Report Posted February 3, 2011 (edited) De ce acest tutorial?Deoarece putini stiu sa cripteze mesaje, putini o facDeoarece putini isi dau interes pt a fi mai siguri cand vin schimbate conversatii pe internet Deoarece in toata rubrica mea de messenger (pe care il urasc si stau foarte putin )doar 2 persoane cripteaza conversatia Deoarece fiecare email pe care o primesc e in text clar iar daca il rog pe cel care o trimite sa foloseasca cheia mea publica nu imi mai raspunde Deoarece am intrebat pe unii useri de ce nu folosesc cheia publica ca sa imi scrie un mesaj si mi-au zis ca nu stiu ce inseamna acel cod Deoarece 99.9% foloseste Yahoo messenger in clar text Deoarece unii stiu sa faca lucruri de tipul SQLI dar nu stiu sa cripteze un mesaj Deoarece unii nu au auzit de GPG Deoarece multi trateaza cu pre multa indiferenta lucrurile Deoarece unii spun ca nu e un lucru important Deoarece poate unii sau saturat ca mesajele sa le fie citite de catre oricine pe internet Deoarece cuiva ii pasa macar putin de ceva Deoarece avem dreptul la pivacy Deoarece toti ar trebui sa stie cum sa faca acest lucru _______________________________________________________________Voi descrie in modul cel mai simplu cum vin cifrate si descifrate mesajele intre doua persoane diverse folosind OpenGPGPt a intelege mai bine cum functioneaza voi folosi 2 nume (ION si MARIA)Numele le-am ales la intamplare , preferam sa fie nume care apartin de Romania deoarece asa vor intelege toti ceea ce incerc sa explic in limba romana Presupunem ca Ion vrea sa trimita mesaje private catre Maria folosind posta electronicaMaria la randul ei va raspunde lui Ion cu un mesaj cifrat Primul lucru pe care trebuie sa il faca Ion este sa genereze 2 chei una publica si una privata Deci deschide un terminal si scrie gpg --gen-keyProgramul ii va cere lui Ion ce fel de chei vrea , in acest caz Ion va alege DSA si Elgamal bineinteles poate sa aleaga si marimea probabil de default este 2048 bit In pasul urmator va trebui sa puna o parola pt a proteja cheia privata I se vor cere un Nume , va pune care poate fi Ion , o adresa de email care poate fi ion@provider.com Un alt lucru este rubrica comment unde Ion poate face o descriere , e optional In pasul urmator se vor genera cheile pe care Ion le poata gasi in directorul ~/.gnupg , vor avea extensie .gpgIn urmatorul pas ION va face un export la cheia publicagpg --export --armor -o ion.pub ion In aceasta sintaxa vin folosite diverse optiuni , prima va exporta cheia , a doua va face in asa fel incat sa fie exportata intrun format ASCII Am specificat la sfarsit numele ion care de fapt vine luat ca un ID de catre gpg , in acest caz stie exact la care cheie publica sa faca export (adica cheia lui Ion)Ion va avea un fisier ion.pub , unde se va afla cheia lui publica Acest fisier il va da Mariei Maria la randul ei va face acelasi lucru pe care la facut Ion , va genera doua chei ,va face export la cheia publica maria.pub si o va da lui IonDeci am ajuns la acest punct:Ion se intalneste cu Maria si ii da cheia lui publica , Maria la randul iei ii da cheia ei publica lui Ion Ion ia cheia publica pe care a primito de la Maria si o incarca la el in computer gpg --import maria.pubMaria la randul ei primeste cheia publica a lui Ion si o incarca la ea in computer gpg --import ion.pubAvand in vedere faptul ca Ion a primit cheia de la Maria stie ca este cheia ei deci ii va da o semnatura de incredere gpg --sign-key maria Ion este pregatis sa ii scrie un mesaj de dragoste Mariei Va deschide un fisier spre exemplu "dragamaria.txt" in care va scrie mesajul Va cripta mesajul folosind cheia publica pe cre a luat-o de la Maria si a semnato deoarece stie ca e a Mariei si e de incredere gpg --output dragamaria.txt.asc --encrypt --armor --recipient maria dragamaria.txt Dupa ce a rulat acest comand asupra fisierului dragamaria.txt va obtine un nou fisier care este criptat dragamaria.txt.asc pe care il poate trimite mariei prin email Ion stie foarte bine ca doar Maria va putea citi acest mesaj deoarece doar Maria detine cheia privata care corespunde cheiei publice pe care Maria ia dato lui Ion Maria primeste mesajul criptat pe care i la trimis Ion si vrea sa il citeasca gpg --output dragamaria.txt --decrypt dragamaria.txt.ascPentru a decripta acest mesaj va folosi cheia ei privata care corespunde cheiei publice pe care ia dato lui Ion , cu care la randul luiion a criptat acest mesaj In cazul in care Maria vrea sa ii raspunda lui Ion cu un nou mesaj spreexemplu "dragaion.txt" va folosi cheia pe care ia dato Ion pt a criptaacel mesajgpg --output dragaion.txt.asc --encrypt --armor --recipient ion dragaion.txt Maria are acum un mesaj criptat dragaion.txt.asc pe care il poate trimite lui ion Maria stie ca doar Ion poate citi acest mesaj deoarece doar el detine cheia privata care corespunde cheiei publice pe care Ion ia dato MarieiMulte programe de mail spre exemplu thunderbird fac acest lucru in automat , oricum in spatele acestor aplicatii stau aceleasi principii , vin executate aceleasi comenziDownload paper:wget http://sprunge.us/RSDi -O basic_gpg.txt Edited February 3, 2011 by pyth0n3 2 1 Quote
sado Posted February 3, 2011 Report Posted February 3, 2011 De ce acest tutorial?Deoarece putini stiu sa cripteze mesaje, putini o facDeoarece putini isi dau interes pt a fi mai siguri cand vin schimbate conversatii pe internet Deoarece in toata rubrica mea de messenger (pe care il urasc si stau foarte putin )doar 2 persoane cripteaza conversatia Deoarece fiecare email pe care o primesc e in text clar iar daca il rog pe cel care o trimite sa foloseasca cheia mea publica nu imi mai raspunde Deoarece am intrebat pe unii useri de ce nu folosesc cheia publica ca sa imi scrie un mesaj si mi-au zis ca nu stiu ce inseamna acel cod Deoarece 99.9% foloseste Yahoo messenger in clar text Deoarece unii stiu sa faca lucruri de tipul SQLI dar nu stiu sa cripteze un mesaj Deoarece unii nu au auzit de GPG Deoarece multi trateaza cu pre multa indiferenta lucrurile Deoarece unii spun ca nu e un lucru important Deoarece poate unii sau saturat ca mesajele sa le fie citite de catre oricine pe internet Deoarece cuiva ii pasa macar putin de ceva Deoarece avem dreptul la pivacy Deoarece toti ar trebui sa stie cum sa faca acest lucru +1Avem nevoie de tt de genu +1 rep. Quote
Paul4games Posted August 10, 2011 Report Posted August 10, 2011 Basic dar folositor si pe intelesul oricui, daca vreti sa aflati mai multe despre gnupg uita-ti 2 linkuri:The GNU Privacy HandbookGnu Privacy Guard (GnuPG) Mini Howto (English) Quote
Oust Posted August 10, 2011 Report Posted August 10, 2011 Data viitoare te rog specifica in titlu ca este pentru Linux. Exista asa ceva si pe windows? Quote
alpinemobile Posted August 11, 2011 Report Posted August 11, 2011 problema nu e ca multi nu vor/ nu stiu sa faca asta.problema e ca si chiar daca stiu cum, este foarte incomod sa faci asta + ca mai verifici mailul si de pe mobil.asa ca un gmail cu https always on, sau chiar si hotmail mai nou e suficient pt average joe. Quote
Paul4games Posted August 11, 2011 Report Posted August 11, 2011 Data viitoare te rog specifica in titlu ca este pentru Linux. Exista asa ceva si pe windows?Da eu il folosesc pe windows, instaleaza:Gpg4win - Secure email and file encryption with GnuPG for Windowsiar dupa aceea poti face totul din GPA Quote
ZeroCold Posted August 11, 2011 Report Posted August 11, 2011 Data viitoare te rog specifica in titlu ca este pentru Linux. Exista asa ceva si pe windows?http://rstcenter.com/forum/38785-tutorial-email-encryption-%7C-firegpg.rstIar la sfarsit ai un link cum sa configurezi thunderbird._____Ca o completare. Ion i-a dat cheia lu' maria, ion.pub.. maria ii trimite mesaj criptat lu' ion folosind cheia lui publica, daca ion pierde cheia privata, numai poate citi masaju lu' maria. cheia publica -> cripteazacheia privata <- decripteazaAveti grija de chei, faceti backup Quote
BGS Posted August 11, 2011 Report Posted August 11, 2011 note: cheia publica va fi generata in directorul curent in care va aflati nu in ~/.gnupg eu eram in home de exemplu si acolo am gasit-o Quote