Nytro Posted July 22, 2011 Report Posted July 22, 2011 Câteva lucruri de luat în considerare de cei care vor s? se angajeze în domeniul IT, în alte domenii nu ?tiu cum stau lucrurile, dar în IT poate fi foarte u?or.M-am angajat ?i eu de curând ?i am înv??at câteva lucruri importante, lucruri care pot fi foarte utile celor care vor s? se angajeze în domeniul IT.Care s? fie cel mai bun moment în care s? te angajezi? Asta depinde de fiecare în parte. M? voi adresa în special celor ca ?i mine, studen?i (la informatic?) care vor s? devin? independen?i.Înainte de a v? angaja trebuie s? v? pune?i mai multe întreb?ri:- îmi ajung banii pe care mi-i ofer? parin?ii?- o s? m? mai pot distra dac? voi lucra?- voi putea s? m? ?in de ?coal? dac? m? angajez?- cum se va schimba via?a mea pe viitor??i probabil multe altele. Nu lua?i asta în glum?. De aceste alegeri ?i de cum r?spunde?i la acele întreb?ri depinde via?a voastr?.Ca s? v? r?spund eu la întreb?ri: da, v? ajung banii de la p?rin?i, dar vre?i mai mul?i ?i nu mai vre?i s? depinde?i de p?rin?i. Da, o s? ave?i timp ?i de distrac?ie, nu cred c? v? distra?i la 13:00, la ora aceasta dormi?i, dac? e s? face?i ceva interesant face?i seara/noaptea. Cu ?coala probabil vor ap?rea probleme, dar dac? nu vre?i s? ave?i numai 10 pe linie ?i nu v? pasioneaz? mersul la facultate, nu ve?i avea probleme. Examenele se pot lua înv??ând o noapte (cazul meu, ce-i drept cu 5 ?i nu toate). Via?a se va schimba, dar nu foarte drastic. Vei avea mai pu?in timp liber, dar o s? îl po?i valorifica mai frumos.Câteva idei de urm?rit: nu e bine s? v? angaja?i din primul an, mai ales dac? a?i venit din alt ora?, nu e recomandat s? cere?i miliarde ca salariu, nu o s? v? dea nimeni: nu ave?i experien?? ?i alege?i un loc de munc? unde chiar v-ar pl?cea s? lucra?i, pe cât posibil, nu doar s? o face?i pentru bani. Dac? v? descurca?i cu banii ?i dac? vre?i s? mai a?tepta?i pân? s? ‘prinde?i experien??’, sincer, nu v? recomand s? v? angaja?i. Ve?i lucra toat? via?a, o s? v? s?tura?i, tr?i?i-v? via?a, sta?i lini?ti?i acas?, f?r? griji. ?i asculta?i de p?rin?i ?i de prieteni, lua?i în considerare ceea ce spun îns? gândi?i, doar voi ?ti?i ce e cel mai bine pentru voi (destul de des nu e a?a).L?sând no?iunile morale, s? trecem la lucruri practice ?i aici probabil cel mai important lucru e CV-ul.În primul rând trebuie s? fie ordonat, nu s? împr??tia?i date prin el ?i s? nu se în?eleag? nimic. Apoi, trebuie s? specifica?i orice crede?i c? ar putea fi util, ca un angajator ar vedea cu ochi buni. De asemenea, poza de pe CV ar fi de preferat s? fie una decent?, eu am mers la un interviu cu un CV cu o poz? mai nepotrivit? ?i persoana cu care discutam, având CV-ul meu în fa??, a t?iat poza cu pixul ?i a specificat c? aceea nu e poz? de CV. Ulterior, am înlocuit-o cu una mai elegant?, în costum. De asemenea, conteaz? ?i adresa de mail, nu o s? fie mul?umi?i daca vor vedea “vasile_bagabontu@yahoo.com”. Ar fi de preferat s? face?i un mail separat pentru CV, “nume_prenume_ceva@gmail.com” de exemplu, mie mi s-a atras aten?ia ?i asupra mail-ului.Dar ce con?ine CV-ul? Eh, aici e problema. Problema e c? nu con?ine mai nimic. De aceea sfatul meu pentru cei care sunt la liceu e s? fac? cât mai multe lucruri care ar putea fi trecute în CV, orice proiect, cât de mic, conteaz? foarte mult. Acest lucru e valabil mai ales pentru persoanele care “?tiu” programare. Sunt foarte mul?i care sunt de aceast? p?rere, dar angajatorii nu vor fi dac? nu vor vedea un proiect. Ai înv??at C/C++, PHP sau orice altceva în liceu? Pune în practic?. La fel, dac? e?ti la facultate, po?i g?si pu?in timp s? faci un proiect, nu pierde timpul degeaba.Sunt mai multe lucruri care ar trebui trecute în CV-ul unui viitor IT-ist. pute?i trece postul urm?rit (Full time, Part time, Project based, Internship) ?i salariul dorit. Aten?ie ce valoare îi atribui?i aici variabilei, dac? vor vedea 2000€ nu vor citi mai departe. Trece?i apoi cuno?tin?ele voastre, ceea ce ?ti?i, proiecte ?i orice altceva tehnic ce ar putea fi util. De asemenea trece?i ?i lucruri mai pu?in tehnice ca “m? adaptez u?or”, “înv?? repede lucruri noi”… ?i a?tepta?i-v? ?i la întreb?ri legate de aceste lucruri.Bun, v-a?i f?cut CV-ul ?i vre?i s? trece?i la treab?. Cel mai simplu ?i mai practic, v? face?i conturi pe bestjobs, ejobs. Dar degeaba v? face?i cont acolo dac? nu aplica?i la oferte. Se caut? ?i CV-uri, dar slabe ?anse s? fie g?site ale voastre. Selecta?i domeniile urm?rite ?i vede?i la fiecare slujb? ce se cere. Dac? e?ti sigur c? te descurci po?i aplica, dac? nu, nu are rost. ?i aplic? la cât mai multe. De multe ori nici nu se uit? pe CV, v?d c? nu ave?i experien??, c? nu a?i mai lucrat ?i trec mai departe. În plus, multe firme o s? vad? CV-ul dar nu o s? v? cheme la interviu deoarece aplic? multe persoane ?i probabil multe dintre ele sunt mai preg?tite. Aplica?i la cel pu?in 20-30, ave?i de unde alege, sunt multe locuri în domeniu. Selecta?i în special posturile pentru “Junior”. Avem avantajul c? în domeniul nostru (IT, Software, calculatoare) exist? astfel de posturi special adresate celor f?r? experien?? ?i aici avem cele mai multe ?anse. Desigur, salariile nu sunt exagerat de mari, e mai greu la început, dar trebuie s? trecem ?i prin asta. De asemenea mai exist? ?i internship-uri care pot fi foarte utile ?i se pot înv??a multe lucruri.În fine, am f?cut CV-ul, am aplicat la mai multe locuri ?i ne cheam? la interviu. La primul interviu nu trebuie s? fi?i speria?i sau emo?iona?i. De cele mai multe ori ve?i vorbi cu persoane tinere ?i vesele. O s? v? plac? la interviuri, cel pu?in la primele. Conteaz? mult impresia pe care o face?i, sugestia mea e s? fi?i voi în?iv?.Pe lâng? întreb?rile despre voi, de cele mai multe ori ve?i da teste tehnice, care nu sunt simple. ?i acum se vede ceea ce ?ti?i. Eu înc? de la primul interviu mi-am dat seama c? ?tiu foarte pu?ine.De exemplu, dac? aplica?i pentru un post de programator PHP a?tepta?i-v? la întreb?ri ca:- care e diferen?a dintre <<<CEVA ?i <<<’CEVA’ (heredoc ?i newdoc)?- ce e o clas? abstract?, ce e o interfa?? ?i care sunt diferen?ele dintre ele?- cum se serializeaz? un obiect?- ce fac ?i cum se folosesc __invoke, __string?- ce face ?i când se folose?te cuvântul cheie ‘static’?- care e durat? de via?? a unui cookie pentru care nu se specific? aceasta?- scrie un query cu JOIN-uri care leag? 3 tabele (ca idee – MySQL)- ce sunt ?i cu ce ajut? procedurile preg?tite (prepared queries – MySQL)- pe ce coloane ar trebui pu?i indec?i în baza de date pentru c?ut?ri rapide (MySQL)?Dac? nu ?tii s? r?spunzi la aceste întreb?ri nu ?tii PHP ?i MySQL ?i ar trebui s? mai înve?i. Cam în aceast? situa?ie am fost ?i eu. De asemenea, e posibil s? nu lipseasc? intreb?ri despre mod_rewrite, jQuery/JavaScript, Linux, poate chiar ?i extensii PHP ca sockets. De asemenea ar fi foarte util s? cunoa?te?i cel pu?in un Framework PHP ca Zend, CakePHP, CodeIgniter sau Symphony. Legat de MySQL a?i putea s? înv??a?i ?i partea de administrare ?i câte ceva despre motoarele de stocare.Dac? aplica?i pentru un post de programator C/C++:- cum se supraîncarc? un operator?- acces la date mo?tenite ca private/public/protected…- ce este o func?ie virtual? ?i la ce folose?te?- care-i treaba cu un destructor virtual?- ce este ‘placement new’? (informativ)- cum apelezi o func?ie dintr-un vector de pointeri la func?ii?- scrie un cod care s? inverseze o list? simplu înl?n?uit?- scrie cod care s? genreze numere aleatoare, scriere în fi?iere…În fine, vor fi multe întreb?ri legate de limbaj în sine ?i de algoritmic?. Probabil nu ce am întrebat eu, dar lucruri asem?n?toare. Dar aici stau altfel lucrurile, nu ca la PHP. Aici nu e de ajuns s? cuno?ti doar limbajul, îns? alte lucruri cu care vei lucra la firm? le vei înv??a ulterior. Ai putea s? înve?i cate ceva despre Windows API, multithreading sau ce ?i s-ar p?rea mai util. Aici totul depinde de firma la care mergi la interviu, cu ce se ocup?. Pot de exemplu scrie module de kernel ?i în acest caz nu e de ajuns s? ?tii doar limbajul.La firma la care lucrez eu au fost ?i întreb?ri ca:- modalit??i de comunicare inter-procese (IPC – Inter Process Communication)- care sunt avantajele ?i dezavantajele protocolului UDP fa?? de TCP?- enumer? nivelurile modelului OSI- la ce se folosesc ?i exemple pentru ‘sed’ ?i ‘awk’Nici pentru un post de ‘Administrator Linux’ nu e deloc u?or. Nu o s? trebuiasc? s? ?tii ce face ‘ls’, va trebui s? ?tii multe, în principal shell scripting ?i foarte multe despre Linux ?i configurare, lucruri pe care nu le vei înv??a din GUI-urile de la Ubuntu. Po?i încerca de exemplu s? compilezi un kernel sau s? instalezi programe din sursa, s? faci totul de la dezarhivare la instalare în linia de comand?.De asemenea, Administrator Linux nu înseamn? s? scrii dou? comenzi în terminal ?i gata, de securitate, permisiuni fi?iere ?i toate cele nu se pune problema. Trebuie s? stai bine ?i la capitolul re?ele. S? ?tii cel pu?in ce e TCP/IP/UDP ?i ce structur? au, câte ceva despre DNS ?i protocoale de nivel aplica?ie: HTTP, FTP… De asemenea nu ar strica s? cuno?ti ?i ni?te protocoale de routare.Cam la astfel de interviuri am fost ?i cam astfel de date v? pot oferi. Ideea de baz? e c? nu e u?or deloc ?i ve?i descoperi repede c? nu ?ti?i foarte multe lucruri ?i ca sunt multe lucruri pe care trebuie s? le înv??a?i.Pe lâng? partea tehnic?, v? vor întreba ?i de salariu. Nu v? a?tepta?i la miliarde, cine ?i pentru ce v-ar da mai mult de 20 de milioane? Voi a?i da cuiva care nu are experien??, care nu a mai lucrat ?i care ?tie doar limbajul cu care va lucra mai mult de 20 de milioane? Nu prea cred. Cere?i cam 300-400 maxim 500 de euro. Dac? ve?i specifica în CV c? vre?i 500 de euro sunt ?anse foarte slabe s? fi?i contactat, nu vor fi multe firme disponibile s? v? ofere astfel de sume. Cere?i cam 400 de euro, eu cred c? e bine pentru început.Apoi, totul depinde de firm?: ce fel de contrat, cât de strict, ce ai voie ?i ce nu ai voie s? faci la munc?, cum merg lucrurile, ce face firma ?i ce vei face tu la firm?…Cam asta v? pot spune eu, sper s? g?si?i informa?ii utile care s? v? ajute. Baft?! 1 Quote
Oust Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Foarte bune sfaturile, de aceea este bine sa fi pregatit inainte sa te angajezi.Tu cate ore pe zi stai la munca? Ai vreo zi libera? Ce faci la munca ? Ne poti da aceste detalii? Quote
Nytro Posted July 23, 2011 Author Report Posted July 23, 2011 Clasic: 8 ore + 1 pauza de masa. De la 09:00 la 18:00. Sambata si duminica liber.Nu fac mare lucru. Chestia asta am postat-o pe blog, pentru prieteni mai mult, dar ma gandesc ca poate e utila si altora. Quote
pyth0n3 Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Corect, cam acestea ar fi procedurile pe lîng? un comportament matur , decent ,conving?tor ?i o imagine pe cat se poate de normala. Quote
HellScream Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Super ok sfaturile, dar pot veni cu cateva completari, unele din experienta, altele din bun simnt.1) Daca esti la primele joburi,(entery level), sau fara experienta de minim 3- ani in domeniul respectiv NU FA PRETENTII. INDIFERENT de cat de bine stii ceea ce ai facut in scoala, PRACTICA DIFERA.Ex. Student, termina faculatea=inginer.Merge la angajare si la interviu cere 2 mii RON salar, masina de servici si telefon mobil.2) Daca esti la inceput, accepta si firme mai mici, cu posturi similare. ASA ITI FACI o experienta in domeniul respectiv.3) DACA AI CEVA EXPERIENTA, poti sa te gandesti si la ceva bani in plus. ALEGE CU GRIJA unde lucrezi. Ai sansa de a obtine veniutri suplimentare pe langa salar?, CE VREI SA FACI CU BANII? Vrei sa ai bani de distractie, cas anu mai cersesti de la parinti, sau ai planuri sa intretii casa si familia?4) GANDESTE (stiu,e greu pt multi dar hai ca se poate) cand alegi un loc de munca. Raportul munca->remunerare este cel pe care il vrei? Te ajuta sau te incurca acel loc de munca?Am sa va dau un exemlu de evolutie pe piata muncii, ca sa va faceti o idee despre cam cum merg lucrurile.La mine primul job a fost la o firma de paza si protectie. Am plecat ca si un banal agent de paza. La cateva luni, am fost promovat pe un post de agent INTERVENTIE RAPIDA (aveam avantajul stagiului militar si al sporturilor prcaticate). Asa s-a marit si salarul. Deja aveam mai multi bani de buzunar. Dupa un an si cateva luni de interventie rapida, firma s-a apucat sa faca si sisteme de securitatre(monitorizare video, sisteme alarmare efractie, control acces etc). Am fost trecut pe departamentul ala, din cauza cunostintelor IT. Acolo am acumulat experienta minima in retelistica si CATV (cablu tv).Urmatorul loc de munca a fost la RDS&RCS. Salarul de baza+bonusurile erau mai mici decat luam de la firma de paza. Aparent am facut o prostie, in realitate a fost un pas mare in viata mea. De la monta camere video prin copaci si a folosi pulanul in loc de "buna ziua", am ajus la un loc de munca unde aveam masina, telefon de servici, si aveam si ocazia sa castig ceva pe langa salar. Din "spaga", cu alte cuvinte, din ce lasau oamenii dupa conectare, optineam lunar cam aceiasi suma cu care ma platea firma. Nu era zi sa nu raman in buzunar cu 50-60 RON. Deja puteam sa particip in casa cu bani, sa imi ajut familia, si sa am si bani de buzunar.Dupa 4 ani de RDS, am deci sa vreau un loc de munca STABIL, fara stres prea mare, cu program FIX, si am optat pt academia de politie. Momentan sunt student acolo, si la anul pe vremea asta am sa fiu GARCEA.Avantajul mare pe care il am este ca odata terminata scoala SUNT OBLIGAT sa lucrez ca militian minim 10 ani (este stipulat in contractul pe care l-am semnat la scoala). Rezulta un loc de munca stabil, in care ma plimb pe strada si dau amenzi la tiganii care vand flori. Am scapat de stresul de a fi sunat si chemat de acasa pt ca s-a intamplat ceva la firma..am scapat de frica sefului si cel mai important am scapat de stresul c apoate veni cineva cu pile sa imi ia postul. Daca termin scoala, NU POT FI DAT AFARA MINIM 10 ani. Deja am nevasta, si ma pot gandi serios sa imi fac familie. Desi e salarul mic, si in meseria asta se scot bani...o stiti prea bine. In concluzie. PLECATI DE JOS CA SA AJUNGETI SUS. Eu am plecat de la un amart de agent de paza, care lucra 24 cu 24 sau 48 cu 24, si acum fac o scoala pentru a deveni GARCEA. In perioada cat am lucrat am pus bani deoparte, iar acum, nu duc lipsa de nimic la scoala, in internat. Tigari sunt, bautura este, bani de drum sunt, vin in fiecare weekend acasa, si nu ma plang ca o duc rau. Nu mai am asa multi ca pana acum, dar intr-un final, am ajus la ce imi doream. NU AM BANI sa ii intorc cu lopata, dar imi pot face micile placeri oricand oriunde. Daca vreau sa manac ceva in oras pot sa o fac fara sa duc grija zilei de maine. Quote
ZeroCold Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Util, multumesc.Problema e ca eu stiu anumite chestii dar nu stiu ca le stiu, adica nu sunt sigur pe ele si folosesc google. Nu le stiu pe de rost, dar stiu unde sa le caut.Atatat timp cat am internet stiu sa fac orice (c++, php, visual etc), daca pica netu is = 0.Daca ma intrebi, ce face functia x, habar n-am, dar daca imi zici fa chestia aia si imi lasi google, ti-o fac (intr-un timp mai lung sau mai scurt depinde..., dar o fac )Eu va trebui sa ma angajez din primul an (parintii nu au de unde sa imi dea...)Am participat la cateva concursuri, dar nu am luat premiu, mentiune...(creare website si desing), am mai facut cisco esentials, acum vreau sa particip la alt concurs, in fine... Ma vor ajuta chestiile astea daca le trec in cv? sau trebuie sa am premii (1,2,3)?Inca o intrebare, sa zicem ca ma mut intr-un oras mai mare, (eu vreau sa ma duc in Bucuresti), imi vor ajunge banii? Cazare (cred ca voi inchiria ceva, probabil o garsoniera.. nu am pretetii poate sa fie cea mai naspa din tara.. sa fie ), mancare si ce mai este?Mersi!//stiu ca am repetat de multe ori cuvantul stiu, asta e, nu mai editez.. scuze Quote
cifratorul Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Seturi de intrebari tehnice ce se dau la interviu gasiti daca o sa cautati . e bine sa acoperiti cat puteti de bine domeniul pe care doriti sa va angajati inainte sa ajungeti la interviu. Altfel cum puteti pretinde ca aveti experienta in acel domeniu si implicit sa aveti pretentia la un salariu cat mai bun cand la o intrebare de 2 lei va blocati? E bine sa ma informati dinainte daca aveti cum si care e atmosfera la firma respectiva, conditiile de lucru, bonusurile oferite, programul flexibil, etc. Conteaza si mijloacele de transport si distanta pana la locul de munca deoarece timpul ala pierdut pe drum o sa-l parcurgi dus/intors in fiecare zi. Toate astea si nu numai impreuna cu salariul oferit trebuie sa le puneti in balanta pentru a lua decizia buna. Succes! Quote
HellScream Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Premiile si diplomele conteaza la CV DOAR PT CA DAU BINE. Un angajator serios va da proba de lucru. Uite cum faceam eu cand am fost pus sa fac angajari. Cu mine se tinea primul interviu, apo in fuctie de recomandarile mele, potentialii angajati dadeau ultimul interviu cu seful.(asta se intampla la RDS)1) Ma uitam pe cv. Ma interesa sa vad greselile gramaticale. Daca existau, candidatul era exlus.2) Ma uitam la scolarizare. Vroiam sa vad daca se apropie de domeniul de activiate al firmei.3) Ma uitam la experienta profesionala. Daca exista era ok, daca nu....il chemam totusi la interviu, dar printre ultimii.4) La interviu, ii luam pe toti separat, si vb cu ei. Nu puneam intrebari ca la scoala, ca sa nu ii emotionez. Intrebarile erau de genul: " Tu, ca si tehnician de retea, spre exemplu, faci o conectare, si la telefon, ai ton continuu, cum rezolvi problema?Nu uita ca ai si suportul tehnic in spate, care este platit sa te ajute pe tine"Daca imi raspundea " Verific din nou conectica, verific portul si apoi aparatul, iar daca nu se rezolva suns suprotul" Era ca si angajat. Dar daca raspundea ' Pai sun la suport, ca doar ati spus ca sunt platiti sa ma ajute" putea sa plece. Daca trecea de intrebari, care reprenentau practic o testare de conduita civica si moral, respectivul ajungea la proba practica.Acolo, il intrebam ce stie sa face cel mai bine. Functia cuprinde mai multe postrui si vroiam sa stiu unde il incadrez. Daca spune fibra optica, ii dadeam sa mufese si sa sudeze o fibra, daca spunea ca stie sa mufeze un cablu de net si unul de telefon, il puneam sa imi demonstreze. In fine....Interviul depinde de firma, si variaza la fel. Daca este o firma serioasa care cauta angajati pe termen lung, vor proceda cum am procedat eu. Vor cauta sa vada ce stii sa faci mai bine, ca sa te plasese acolo unde te descurci, astfel scapand de consturile "scoalrizarii" tale pe alt post. In plus de asta, tu stiind ce ai de facut pe post, s-au ales cu un om care sa ramana in acea functie mai mult timp. Partea cu orasul mare....are si plusuri si minusuriPlusurile ar fi:-Piata muncii in continua dezvolatre-Mai multe sanse sa gasesti ceva de muncaMinusurile:- Riscul de a avea o distanta mare de parcurs intre domiciliu si locul de munca (cheltuiala mai mare pe transport)- Chiria destul de mare ( banuiesc ca nu intentionezi sa iti cumperi un apartament)- Preturile ridicate (mai ales in bucuresti)Chestia cu "imi ajung banii e toatal relativa. La inceput SIGUR NU, dar ai mai multe optinui. Poti lua cu tine cativa prieteni, si sa va incercati norocul in Bucuresti. Inchiriati un apartament, si avand fiecare loc de munca, puteti suporta mai usor cheltuielile. In orice caz.....e de RECOMANDAT sa aveti macar un 2 mii RON la voi cand ajungeti acolo. Pana va gasiti ceva de munca...pana gasiti un apartament care sa va placa.....nu veti dormi nici in gara de nord nici in pasajul de la Universitate. In plus de asta trebuie sa mai si mancati, si cum nu va puteti gati voi mancarea.....fastfood-ul e prima optiune, si ala din cate am auzit cere bani. Quote
tromfil Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Foarte utile sfaturile.@ZeroCold: Tocmai asta e o problem? ?i zic asta pentru c? angajatorul vrea s? vad? c? tu ?tii s? faci lucrul acela. Este ok ?i dac? po?i aduce situa?ia în favoarea ta ?i s? zici în mare informa?ii, l?sând impresia c? ar mai fi de ad?ugat ?i ?tii ce. Totu?i nu vei putea sus?ine testele practice dac? nu ai no?iuni bine fundamentate.Dac? vre?i multina?ionale sau firme foarte mari, interviul va fi unul în englez? cu r?spunsuri libere. La unele întreb?ri va fi nevoie s? scrie?i ?i câte jum?tate de pagin?.Ideea este c? trebuie s? începe?i cât mai repede s? citi?i defini?ii ?i s? înv??a?i sigur ceva. Nu este o gândire comunist? pentru c? te vei putea ajuta de internet oricând, dar nimeni nu vrea s? pierzi 15 minute c?utând ce înseamn? constructorul new sau când folosim static, public, private.@HellScream: Felicit?ri pentru c? nu te-ai descurajat ?i ai reu?it s? treci prin tot felul de locuri de munc?.Asta e ideea cea mai interesant, c? ne schimb?m mentalitatea de la vârst? la vârst?. Pe la 20 de ani vrem ceva de ocazie, dar când ajungi deja pe la 30 sau mai mult vrei ceva stabil c? ?la micu' nu poate avea nesiguran?? financiar?. Asta dac? vrei s? fii printre cei normali ?i s? nu te apuci de alte chestii, legale sau ilegale. Po?i la un moment dat s? sari peste mul?i pa?i ?i s? treci la firma ta sau propria afacere. Quote
dragosh1904 Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 da folositor si un pic cam logic.ai uitat sa zici ceva in primii ani de facultate fa ti multi prieteni,poate ei te vor ajuta sa t i gasesti mai usor un job poate lucreaza undeva si te pot baga si pe tine.Sfatul meu,sau ce vreau eu sa fac e sa invat de un minim 7 desi stiu ca o sa fie extrem de greu dar ai nevoie de ele numai e ca la liceu Quote
tromfil Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Toate firmele î?i dau interviu ?i test, nu scrie nic?ieri ce note ai avut în facultate. Dac? te referi s? înve?i de un 7 ca s? ?tii tu mai multe ai dreptate. Încearc? s? înve?i de un 9 ca s? iei 6,7. Quote
icebird Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Salvat. Mersi si felicitari pentru efort Nytro! Quote
ZeroCold Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Aha, multumesc pt sfaturi.Daca eram acu la interviu si ma intrebau exac ce a zis hell eram ca si angajat Chestii de genu "sa mufezi cabluri de net" (ador sa mufez ), sau care e diferenta dintre public, private.. ce face new, stiu si eu... oricum mai am de invatat...// Sa inveti de 9 ca sa iei 6,7... daca tot inveti de 9, de ce sa nu iei 9 :> Oricine poate lua usor 9, trebuie doar sa vrea... eu personal nu am chef, mie lene si nu vreau sa iau 9 ma multumesc cu 6,7 (asa am facut tot liceul) mi-am balansat notele, sa nu fiu nici printre ultimii, nici printre primii, dupa... chef (caterinca, solitare, sah.. poker, muzica... si asa trece anul) Ce vreau si imi place retin, ce nu, nu ma intereseaza.Ideea e ca daca vrei sa faci un lucru, il faci si nu iti poate sta nimeni in cale. Trebuie doar sa vrei. Quote
tromfil Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 @ZeroCold: Hai c? vorbim prin facultate unde nu este acela?i lucru ?i preten?iile profesorilor sunt mari. Eventual d? la Politehnic?(Automatic?, Arhitectur?, Construc?ii etc), sau Informatic? ?i vedem dup?. La fiecare profesor propriul stil, dar nu asta este important, ci cu cât r?mâi. Uite, gânde?te-te la diferen?a de note dintre general? ?i liceu, iar apoi î?i zic c? diferen?a va fi mai mare. În plus, la facultate, profesorul nu prea este interesat de soarta ta, tu faci ce vrei, dar nu te face trece. Quote
ZeroCold Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Aha, am auzit si eu ca e greu, la fel am auzit si cand eram in generala, ca e greu la liceu, acum o sa vad dupa ce termin liceul. (sper sa fie totul ok)Sa continuam discutia despre job-uri... Quote
icebird Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Aha, multumesc pt sfaturi.Daca eram acu la interviu si ma intrebau exac ce a zis hell eram ca si angajat Chestii de genu "sa mufezi cabluri de net" (ador sa mufez ), sau care e diferenta dintre public, private.. ce face new, stiu si eu... oricum mai am de invatat...// Sa inveti de 9 ca sa iei 6,7... daca tot inveti de 9, de ce sa nu iei 9 :> Oricine poate lua usor 9, trebuie doar sa vrea... eu personal nu am chef, mie lene si nu vreau sa iau 9 ma multumesc cu 6,7 (asa am facut tot liceul) mi-am balansat notele, sa nu fiu nici printre ultimii, nici printre primii, dupa... chef (caterinca, solitare, sah.. poker, muzica... si asa trece anul) Ce vreau si imi place retin, ce nu, nu ma intereseaza.Ideea e ca daca vrei sa faci un lucru, il faci si nu iti poate sta nimeni in cale. Trebuie doar sa vrei. Exact asa sunt si eu, invat doar ce ma intereseaza. Dar dupa ce am vazut ultimele medii la UBB Cluj la buget, ma pun pe invatat. Bine, nush unde vrei sa dai tu sau daca vrei sa intrii la buget, dar spuneam doar... la mine cel putin lenea>vointa. Quote
turnback Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Super ok sfaturile, dar pot veni cu cateva completari, unele din experienta, altele din bun simnt.1) Daca esti la primele joburi,(entery level), sau fara experienta de minim 3- ani in domeniul respectiv NU FA PRETENTII. INDIFERENT de cat de bine stii ceea ce ai facut in scoala, PRACTICA DIFERA.Ex. Student, termina faculatea=inginer.Merge la angajare si la interviu cere 2 mii RON salar, masina de servici si telefon mobil.2) Daca esti la inceput, accepta si firme mai mici, cu posturi similare. ASA ITI FACI o experienta in domeniul respectiv. Caut de jumatate de an oameni in domeniu. Numai de astia vin. Cu salarii mari(mii) pe buze si la teste o sug grav. Ca el a lucrat doar pe niste module, sau cu 15 pe acelasi proiect, sau ca nu stie html dar e as in php, sau ca nu vrea sa lucreze decat in html5 si css3, sau ca pleaca de unde e ca se certa cu colegii (un foarte mare downside), sau ca stie sa faca numai scriptul ala de conectare la o baza de date. Lista ar putea continua. Din perspectiva mea, e foarte greu sa gasesti oameni buni. Si culmea, nu am pretentii prea mari. Quote
me.mello Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 (edited) Nytro, imi place cum ai abordat subiectul, foarte elegant unii chiar inteleg ceva...pana si eu, insa in Romania asa este, desigur in afara e cu totul altceva, o sa precizez mai incolo de ce,ei te intreaba verde in fata cam cat salariu ai merita tu...ei bine intrebarea asta e un pic mai dificila deoarece daca spui un salariu mare sau mai mic e nasol...daca vrei sa tintesti undeva in firma "x" sa zicem, asta facand referire la abordarea unei firme...sa zicem web developer in firma "x" e bine sa te interesezi si cam ce salariu s-ar oferi...de obicei e o intrebare capcana chiar si la noi in tara, ok acum cat e despre experienta...de obicei cand iesi din facultate mai ales din economie...de obicei aici e mai "greut" ei iti vor cere experienta....sau mai bine zis munca....ei bine nu le poti spune ca ai mai muncit altundeva insa le poti arata ce proiecte ai facut tu prin facultate...daca ai arso cu bere la metru 3 ani de facultate...nu spera la prea multe daca mama si tata nu pot "cotiza" catre un loc de munca mai bun...deci e bine ca oriunde sa aplici la cate un proiect...sa il ai acolo la CV.Acum sa revenim la exemplul nostru web developer....majoritatea mai ales la noi in tara se cere php mysql...cam si ce faceti voi majoritatea pentru ca aici fac referire la un forum de securitate...nu e mare lucru....dar una e sa faci ce ti se cere si alta e sa gasesti tu xss, sqliinsa mai vine si panica sau trac...cum vreti voi sa-i spuneti....nu sperati ca or sa va puna la mare lucru e posibil ca la un job sa vi se ceara mai putin decat stiti voi...insa nici la asta sa nu sperati...trebuie sa fiti optimisti...nu sa traiti cu speranta ca o sa am un job usor...NU veti fi singuri, acum sa trecem la capitolul experienta....daca nu cumva esti un guru al php-ului sa nu-ti fie teama de nimic, si sa ii zici verde in fata uite asta pot si stiu sa fac, e bine sa ai un portofoliu cu tot ce ai facut si e "live" astazi sa le poti demonstra ca tu intradevar stii si ca poti mai multe...si dc zic asta.Acum cateva saptamani, undeva pe la sfarsitul lui iunie am avut nevoie de cineva sa imi faca un site php full cu tot ce aveam nevoie, ei bine ca de obicei si in majoritatea cazurilor am apelat la cineva cunoscut mai intai sa cer ajutor unei firme sau altcineva nu atat de cunoscut, ei bine am apelat la un frate al unui amic....cand i-am explicat situatia si ce anume vreau eu, aici trebuie sa adaug ca din facut site-uri isi castiga existenta...are firma dar a inceput ca game tester la ubisoft...dar sa lasam asta, cand iam spus pe detaliat ce anume vreau sa fac...pur si simplu am simtit in telefon cum acea persoana si-a dat seama ca nu e ceva ce vine de oriunde si...cred eu s-a panicat si a inceput sa ma ia cu ce are el in portofoliu si ce a facut el in trecut pentru diferite firme...etc probabil vroia sa ma impresioneze cu ceva, iar eu fiind o persoana care in domeniu care se afla stie exact ce sa iti ceara si asta cat mai direct chiar daca unii se tem de scala uneori fiind prea mare....am trecut si eu prin asta....probabil veti trece si voi daca nu cumva unii dintre voi chiar ati trecut prin aceasta situatie....e un lucru bun de invatat...uneori sunt foarte multi bani in mijloc...dar totul se rezuma la responsabilitate...nu trebuie sa va fie teama de ea...e o lume digitala si o poti invarti cum vrei tu, chiar daca nu doar tu esti in ea,e a ta..si doar a ta!!Trebuie sa recunosc, am avut unele probleme la securitate insa s-a rezolvat cu putin ajutor din afara, omu mi-a facut treaba l-am platit, sunt multumit avand in vedere situatia in care ma aflu...si anume nu stiu o buchie de php iar la varsta mea nici timpul nu imi permite sa invat, consider ca stiu asp .net cat sa fac un website mai bun decat ce mi-a facut individul in cauza...pana la urma ce e facut de tine consideri ca e facut mai bine, si in plus de asta daca e sa o iau pe varianta web developer in .net asta mi-a adus mie banu si nu php, pur si simplu sunt prea multe motive sa las multe lucruri balta si sa incep sa fac programare in php din moment ce stiu si sunt bagat cu totol si cu totul in altceva, e inca un lucru care e bine sa il tineti minte, spre exemplu pentru mine doar sa invat php pentru mine, ca bani din asta nu cred ca voi scoate sa ma multumeasca, asa ca daca stiti si ati inceput cu ceva....sa o tineti pana la capat, sigur si va vor spune mai multi ca se vor gasi si pentru voi un loc de munca atat timp cat prestezi acum cat esti in "putere". De obicei dilema asta daca ii poti spune asa o intalnesti des cu persoanele Linux/Windows sa nu credeti ca atunci cand vine vorba de bani Linux e mai bun ca Windows...dar in general persoanele Linux sunt cel mai probabile sa gaseseasca n subiecte de ce nu trec ei la Win...si probabil vor munci sau daca nu vor incerca sa gaseasca un job pe platforma asta.Deci prestati, in domeniul cu care v-ati obisnuit, nu va bagati pe altceva daca nu aveti o impresie buna la inceput, eu nu am invatat...sau cel putin nu mi-a intrat in minte absolut nimic din ce nu a parut interesant si cat mai apropiat de ce stiu....bineinteles cu timpul o sa invatati din mers si o sa va schimbati parerea asta daca cumva o aveti si voi...insa acum la varsta asta unii dintre voi chiar cred ca mai aveti mult de asimilat...sau nu.APROPO pentru membrii RST:Acum pe la inceputul verii, am avut de gand prin cineva sa incep ceva foarte mare in tara....nu e absolut nici un fel de minciuna....chiar am vorbit cu cineva si i-am explicat...pe urma am observat ca e elev de liceu si are multe planuri in cap...nu o sa zic despre cine e vorba....sper sa i se indeplineasca, e o persoana chiar foarte talentata si tuturor nea demonstrat lucrul asta...E posibil cat de curand....sau niciodata...depinde cum vor evolua lucrurile(am observat ca Nytro incearca sa va duca spre o lume unde nu tot ce zboara se mananca....aici facand referire la acest topic...despre studenti in domeniul IT care doresc un job in domeniu) sa am nevoie de anumite persoane de aici, totul se intampla in tara... nu vreau ajutor din afara.Daca e asa va voi contacta prin PM sau topic asta depinde cand se va intampla, deja am intrebat unele persoane dupa forum cu care m-am imprietenit si sunt foarte de treaba despre anumite persoane si cred ca pe o anumita platforma o sa am nevoie de anumite persoane care nu au ce face sau cred ca ceea ce fac le aduc prea putin....ca si in afara daca lucrurile decurg bine, voi avea grija personal sa fiti certificati in domeniu afara si nu zic mai multe, ca si in cazul persoanei cu care am vorbit veti avea timp de scoala + multe altele...acest job daca veti avea parte de el va vi cu totul diferit de ceea ce se ofera prin tara la anumite firme, mai pe scurt vor fi conditii ca "afara" daca putem sa-i spunem asa.Ca sa revin la subiect, ca am facut mult Off-Topic o sa il ajut pe Nytro un pic.Vam precizat mai sus, Conteaza foarte mult ce sa raspunzi la interviu..majoritatea angajatorilor stiu exact ce se face pe la facultati...deci puteti sa ii impresinati si cu un portofoliu de preferinta cat mai bogat, sa vorbesti civilizat desigur sa nu pari ca esti de la usa cortului cu un email de tzaran:)) +rep, acum cat sunteti "fresh" incercati sa va tineti de treaba care va place cel mai mult....daca faceti php care e cel mai popular nu are rost sa va ganditi sa incepeti .net fie el asp silverlight c# vb...etc nu isi au rostul, e pierdere de timp.Cum nu le am cu php nu pot sa va recomand ceva in domeniu, insa daca aveti dubii in ceea ce priveste..."Oare detin atat de multe informatii cat sa pot lucra la o firma? sau sa lucrez in general" ei bine aceasta intrebare nu aveti de ce sa v-o puneti si ca sa v-a dau un raspuns cat mai concret nu pot decat sa va recomand 2 lucruri care mie mi-au schimbat viata in bine si sigur, chiar mai mult ca sigur daca va tineti de treaba si voua.1: PrepLogic CompTIA A+ Certification, CCNA Training, MCITP and MCSE Training & More Ai dubii in ceea ce priveste cunostintele tale? descarca un examen free si dal...vezi ce punctaj faci...nu iti recomand sa il faci de 2 sau mai multe ori(daca vrei sa iti testezi cunostintele) pentru ca e acelasi si cu siguranta vei avea un punctaj mai mare a 2-a oara, insa va recomand sa il dati de cate ori se poate...si la sfarsit de test dai la sumariu si vezi ce ai gresit la intrebarile care chiar nu stii sa raspunzi...dai la raspuns si afla raspunsul...acela e raspunsul corect...de obicei primesti si o definitie exacta si spun asta ca sigur se vor gasi intrebari care nu le gasiti raspunsul. In plus de asta ai partenerul google care te va mai ajuta.2: TopCoder TopCoder, Inc. | Home of the world's largest development community Imi amintesc cand am venit prima data pe forum am ajuns sa ma cert si sa ma contrazic cu Nytro(apropo imi cer scuze din nou) el imi zicea ce am facut eu in trecut...mereu ii raspundeam ca nu am nimic sa-i dovedesc si ii spuneam de TopCoder:)) Ei bine aici am crescut, dar sa revenim. Ai sau crezi ca ai cunostinte de le dai pe afara? Dovedeste ce stii. Dar nu dovedi pe un forum, dovedeste acolo...De peste tot in lume, programatori in general freelanceri se regasesc pe TopCoder la cate o competitie....Sa va zic pe scurt...celor care nu au auzit....TopCoder asa cum ii spune si numele faci competitii care e cel mai bun, Insa nu chiar asa stau lucrurile TopCoder e o platforma java, seamana cu o arena....unde ai mai multe categorii, pentru inceput alegetiva o problema usoara...si selectati minimum de puncte....daca rezolvati problema veti primi punctele...o sa vedweti ca puteti face chalenge cu altcineva...puteti vedea cum persoana cu cel mai mare punctaj la acea problema a rezolvato si asta facand referire la programare, fiecare problema o poti rezolva in diferite limbi de programare...totul tine sa selectezi limba si sa scrii codul...si sa il verifici si apoi sa il trimiti catre compiler....poti programa in visual basic c# c++ java python....depinde cate limbi iti poate oferi problema...ma refer la cate iti dau ei...dar in cele mai dese cazuri ai python java c++ c# sau visual basic....acolo nu ai cum sa gresesti, nu ai cum as trimiti un cod gresit...daca e gresit nu ai cum sa il trimiti...va recomand sa nu copiati de la altii cod, TopCoder nu prea accepta asa ceva, va veti da seama inainte de orice problema puteti sa alegeti un numar de puncte...cu cat e mai mare cu atat si problema va fi mai grea....veti vedea ca daca ati facut bine...si ati primit sa zicem 500 de puncte pentru acea problema veti aparea undeva la sfarsitul clasamentului la acea problema...si altii vor avea cu miile de puncte ceea ce vi se pare imposibil....ei bine acela e challenge veti vedea in timp.Ca programator freelancer....poti face multi bani din TopCoder...deoarece se intampla multe...firmele apeleaza la acest site...chiar si nasa a facut o competitie cu multi bani la mijloc...veti primi email cu cele mai noi competitii, daca va simtiti in stare desi nu sunteti acomodati cu peisajul va recomand sa va bagati, nu aveti nimic de pierdut, insa daca veti selecta un anumit numar de puncte, iar codul vostru e corect dar nu valoreaza acel numar de puncte veti primi mai putine, aveti si sansa de a vacorecta codul pentru un numar mai mare de puncte insa daca ati gresit mai rau a 2-a oara e cam in zadar si va recomand sa incepeti alta problema.Vor fi competitii pentru design, programare si altele...firmele apeleaza la TopCoder pentru anumite programe...vi se dau exact toate detaliile de care aveti nevoie impreuna cu o problema...vi se dau parametrii unei functii variabile si tot ce aveti nevoie...voi doar sa programati.Daca le aveti cat de cat, si va bagati, int-un an pe TopCoder veti realiza diferenta de a invata din tutoriale/forumuri si a practica live si in plus de asta iti vei face multi prieteni/relatii poate castigati vreo competitie....chiar si cea mai mica competitie posibila castigata iti poate aduce 500$ in buzunarel, plus foarte foarte multe altele.Asa cum am spus competitiile, nu problemele le veti primi prin email, eu zic sa fiti pe faza , sa cititi cu atentie ce se cere si sa va inscrieti...cu cat sunteti mai rapizi cu atat e mai bine, veti vedea si de ce anume, sa nu va treziti ca si mine in nenumarate cazuri in care nu mi-am citit mailu sa il citesc pe urma si sa aflu ca problema era chiar usoara si as fi putut sa o rezolv...sau nu.Eu va urez succes in viata, si sa alegeti ce considerati ca e mai bine, insa sa nu va bagati unde nu va fierbe oala, cateodata e mai bine sa te gandesti de 2 ori inainte de a face un pas. Edited July 23, 2011 by me.mello Corectat niste greseli, am adaugat ceva:P 3 Quote