Jump to content
G3o

primii pasi in linux

Recommended Posts

UNIX este un sistem multi-user, multi-tasking, portabil ºi modular, fiind conceput în jurul unor paradigme numite în general filosofie unix - totul este un tratat ca un fiºier (inclusiv procesele rulând sau dispozitivele fizice - de la tastaturã pânã la memoria RAM), programe care sã îndeplineascã o singurã funcþie, dar sã fie capabile sã comunice între ele, alegerea celei mai simple cãi spre realizarea unui obiectiv, folosirea fiºierelor text atât pentru configurare cât ºi pentu ieºire, separarea kernelului de programele aplicaþie etc. Nucleul sistemelor UNIX este în general scris în limbajul C (deºi prima variantã a fost scrisã în limbaj de asamblare pentru calculatoare PDP-7).

Linux este nucleul sistemului de operare GNU/Linux.

Linux este un Sistem de Operare. O interfaþã între calculator ºi programe sau utilizatori. Este un manager al resurselor calculatorului ºi este cel care “ºtie sã vorbeascã” cu fiecare componentã sau sistem periferic (harddisk, floppy disc, CD, placa graficã, modem, imprimantã, placã de reþea, orice se poate “lega” la un calculator).

Mai mult, Linux este un sitem de operare bazat pe Unix, ceea ce înseamnã cã moºteneºte din caracteristicile acestuia: multitasking (adicã poate rula mai multe programe în acelaºi timp), multiuser (adicã mai mulþi utilizatori pot folosi calculatorul în acelaºi timp sau la momente diferite, în sesiuni de lucru diferite),securitate (fiecare user are drepturi ºi restricþii la folosirea tuturor resurselor puse la dispoziþie de sistemul de operare), programe specializate (unul din principiile de bazã sunt cã programele care alcãtuiesc SO-ul trebuie sã execute un singur “job”, dar acela foarte bine; problemele mai complexe vor fi realizate din înlãnþuirea mai multor programe; ceea ce ne aduce la urmãtoarea caracteristicã), interoperabilitate (programele trebuie sã comunice între ele, astfel încât sã poatã fi folosite împreunã; ceea ce duce la urmãtoarea caracteristicã), respectarea standardelor (Linux este construit pe standarde, POSIX fiind unul din standardele de bazã; aceast respect pentru standarde, nu apare doar în SO, ci se întinde ºi la aplicaþii, Linux fiind unul din sistemele de operare cu cea mai mare interoperabilitate chiar cu alte sisteme de operare) ºi în fine, portabilitate (astãzi linux ruleazã pe procesoare x86, Alpha, Sun SPARC ºi UltraSPARC, Motorola 68000, PowerPC, PowerPC64, ARM, Hitachi SuperH, IBM S/390, MIPS, HP PA-RISC, Intel IA-64, DEC VAX, AMD x86-64 ºi CRIS).

M-AI PE SCURT

Linux este un sistem de operare open source, compatibil UNIX. UNIX este un sistem de operare multi-tasking - putând executa în mod concurent un numar nedeterminat de programe, si multi-utilizator - utilizatorii având acces la resursele calculatorului de la diferitele terminale plasate local sau la distanta.

Linux respecta standardele POSIX, suporta toata gama de aplicatii GNU (GNU's Not Unix, proiect având scopul de a crea un sistem de operare complet, gratuit) si poseda o interfata grafica X Window System.

Link to comment
Share on other sites

Linuxul fiind open-source, fiecare shi l-a facut cum a vrut...

De exemplu, singura diferentza intre Kubuntu shi Ubuntu, este ca primul foloseshte KDE ca interfatza grafica, iar al doilea GNOME...

Nu`i mare branza.. Comenziile sunt aceleashi, ambele sunt cam la fel... Difera doar stabilitatea sistemului in unele cazuri...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...