Jump to content
yo7cjf

Antene, O intrebare simpla ! Raspunsul-i ceva mai complicat

Recommended Posts

Sal

De exemplu vreau sa insumez 2 antene, 1 de 20 dbi si a 2-a de 15 dbi, care e rezultatul ? (cistigul final ) Nu intram in nimicuri ( ca trecuie sa aiba acelasi Z si frecventa, cuplor, diplexor etc. si Indiferent de metoda, Presupunem ca avem tot la dispozitie sa realizam practic, Cum calculam la exemplu dat. la 2 antene egale in cistig stiu, dar daca sint diferite, ( cistigurile ) nu mai stiu, sa fac adunarea. Daca stie cineva si vrea sa zica i-asi fi recunoscator.

Sanatate!

Link to comment
Share on other sites

Sal

Si aia care insumeaza 2 sau mai multe antene (sigur mai sint si alte scopuri ) de ce ar face-o !? daca nu iese nimic. Ca-i de munca, cu fazarea, adaptarea, etc. presupunem ca D-zeu ne ajuta sa obtinem valorile maxime din teorie, care-i rezultatul ? Sigur ca exista pierderi, ca nu se poate fara ele si admitem valorile maxime admise de teorie si nu intram in toate amanuntele, sa nu complicam problema.

Cistig trebuie sa fie cind totul e realizat ca la " carte " Ca uneori nu se justifica costurile, comparativ cu rezultatele si scopul, e altceva. Eu practic am ceva idee la problema pusa, dar nu stiu o formula de calcul, decit cind antenele sint identice. De asta am si pus problema asa, poate stie careva o formula mai simpla de aproximat rezultatul, cind antenele au cistiguri diferite. Cistig e sigur, de ex 2 antene identice insumate, radiaza/capteaza o putere aproape dubla (tinind seama si de, pierderi, randamente, etc. ) In fine, e mult de discutat, eu asi fi vrut un raspuns aproximativ la cele 2 antene de 20 dbi si 15 dbi, doar asa sa ma verific pe mine.

Sanatate!

Link to comment
Share on other sites

pai la ce freventa lucreaza antenele?

daca este pana-n 2.4 ghz este simplu.

Intai se urmareste ca semnalele sa fie in faza

si asta este simplu .

banuiesc ca amandoua sunt pe aceeasi directie.

fazarea este simpla.

iei matale un cablu coaxial folosit ca linie de intarziere si o pui la o antena . cealaltata antena de referinta o conectezi la un spliter de satelit cu o lungime de 1m sa zicem.

a doua antena o conectezi cu in cablu de 1m+ o lungime variabila (0 -30cm).se sumeaza cele 2 antene pe spliter.

este adevarat ca la iesire din spliter vei avea jumate de semnal din prima si jumate din a doua.tai matale din bucata aia de0-30 cm din aproape in aproape cate un cm pana cand o sa ai semnal la iesirea din spliter care trece printr-un maxim.

acuma sa vedem cu ce masori semnalul!exista asa numite sat findere de banda larga care masoara nivelul global dat de un satelit. si asta e cu ac indicator. il conectezi la iesirea spliterului si gata . este adevarat ca semnalul in faza este sumat dar mai mic ca valoare la jumatate din amandoua. dar ce te impiedica sa pui un amplificator la iesirea spliteruil,tot de satelit si n-ai treaba.important este ca chestia asta e de banda ingusta sa zicem 2-2,4 ghz, oricum metoda este valabila pentru orice frecventa.si nici nu costa prea mult.oricum ai un castig dublu de semnal si mai ales in raportul semnal zgomot ca aia te intereseaza.

asta este fazarea electrica.

dar si mai simplu este fazarea in spatiu

pui matale antenele una sub alta pe aceeasi directie si le distantezi variabil in asa fel incat semnalele sumate pe spliter vor fi in faza, adica maxim la iesire din el.daca ai avea un indicator de camp, asata fiind sat finderul treaba este facuta

si lasi calculele in seama altora....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...