Jump to content
zbeng

Introducere in limbajul JavaScript

Recommended Posts

Salut !

Limbajul JavaScript a fost inventat de o echipa de la Netscape, care dorea sa faca browserul lor sã interacþioneze mai mult cu utilizatorul ºi sã facã paginile mai dinamice. Deºi au nume asemãnãtoare, limbajele JavaScript ºi Java nu au nimic în comun unul cu celãlalt. La început, când a fost introdus în browserul Netscape Navigator prima variantã de scriptare rudimentarã, se numea LiveScript. În aceeaºi perioadã, Java era deja lansat ºi era din ce în ce mai cunoscut ºi se anticipa a fi un limbaj revoluþionar. Ulterior, Netscape a actualizat browserul Navigator pentru a permite rularea de appleturi Java în Navigator 2, dar odatã cu aceste actualizãri a redenumit LiveScript în JavaScript.

Java este un limbaj de programare dezvoltat ºi comercializat de compania Sun Microsystems. Limbajul Java este descendent al familiei de limbaje de programare C ºi C++, iar cu ajutorul lui se pot crea diverse aplicaþii ºi se poate controla funþionarea diverselor aparate electronice. Principala utilizare a limbajului Java în domeniul web (client-side), în browserul utilizatorului, este crearea de appleturi, aplicaþii mici care sunt descãrcate prin Internet ºi ruleazã în cadrul browserului. Datoritã compatibilitãþii interplatformã a limbajului Java, aceste appleturi ar trebui sã ruleze identic pe orice browser care permite executarea de cod Java.

Appleturile Java sunt adãugate în pagina web prin folosirea tagului HTML <applet>. Când browserul întâlneºte acest tag, el descarcã appletul Java de pe server, iar appletul va rula în porþiunea de ecran specificatã în tag.

Un script JavaScript este un program inclus într-o pagina HTML. Deoarece este încadrat de tagul <script>, textul scriptului nu apare pe ecran, dar este rulat ºi interpretat de cãtre browser. Tagul <script> este prezent cel mai frecvent în secþiunea <head> a paginii HTML, deºi se pot pune ºi în secþiunea <body>. De obicei, scripturile care urmeazã sã afiºeze mesaje pe ecran sunt scrise în <body>

Când Microsoft a vãzut cã limbajul JavaScript devenea popular, a preferat sã-ºi construiascã un limbaj propriu, foarte similar cu limbajul JavaScript, dar nu chiar identic, denumit JScript.

În continuare este prezentatã o scurtã analizã a diferitelor versiuni de browsere ºi versiunea de JavaScrip pe care o are fiecare.

Ce puteþi face cu JavaScript ?

JavaScript vã permite sã creaþi o interfaþã activã cu utilizatorul, sã dea o impresie vizualã plãcutã în timp ce navigaþi prin paginile site-ului. Puteþi verifica validitatea informaþiilor introduse într-un formular înainte ca datele sã fie trimise cãtre server. Puteþi face calcule matematice, crea pagini HTML dinamice, personalizate în funcþie de opþiunile utilizatorului sau al browserului. JavaScript controleazã browserul, ºi prin intermediul scripturilor puteþi deschide ferestre noi, puteþi afiºa mesaje de avertizare ºi puteþi pune mesaje în bara de stare a ferestrei browserului. Puteþi genera ceasuri, calendare ºi documente cu timpul înscris. Puteþi chiar verifica prezenþa plug-in-urilor în browser, ºi puteþi redirecta utilizatorul spre o paginã diferitã în cazul în care browserul nu are un anumit plug-in.

Aici trebuie sa fac o precizare, se pot detecta plug-in-urile în browserele Netscape Navigator 3.0 sau mai nou (pe orice sistem de operare) ºi în Internet Explorer 5.0 sau mai nou (doar pe platforma Macintosh)

O menþiune importantã: programele care ruleazã pe calculatorul utilizatorului sunt numite aplicaþii client-side (aflate pe partea de client), ºi programele care ruleaza pe server (inclusiv CGI-urile) sunt numite aplicaþii server-side (aflate pe partea de server)

Deoarece JavaScript ruleazã pe calculatorul dumneavoastra, i-au fost impuse o serie de limitãri, majoritatea din raþiuni de securitate, ºi anume:

- nu permite citirea sau scrierea de fiºiere pe calculatorul utilizatorului. Singura excepþie este permisiunea de a scrie în directorul de cookie-uri al browserului, dar ºi aici sunt anumite limite.

- nu permite citirea/scrierea de fisiere pe server. Alternativa este sã rulaþi pe server un program care sã preia datele trimise de script ºi sã le scrie pe server (un CGI, scris într-un limbaj precum Perl sau PHP, sau un program Java.

- un script JavaScript nu poate închide o fereastrã de browser care nu a fost deschisã de el. Astfel se evitã situaþia când intraþi pe un site ºi vi se închid celelalte ferestre active care conþin alte site-uri...

- nu poate citi informaþii dintr-un browser care conþine o pagina web de pe un alt server, ca sã nu puteþi afla pe ce site-uri navigeazã utilizatorul.

de dj nu stiu cum

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Create New...