em Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 0. IntroducereNucleul Linux (în englez? "kernel") reprezint? nucleul sistemului de operare deschis care a fost creat de Linus Torvalds în 1991 ?i care a fost îmbun?t??it ulterior cu ajutorul programatorilor din întreaga lume.Acesta a fost dezvoltat ini?ial pentru microprocesorul Intel 80386, îns? ulterior a fost portat pe multe alte platforme. Este scris aprope în întregime în limbajul de programare C, împreun? cu ni?te extensii GNU C ?i cu cîteva linii de cod scrise în limbajul de asamblare.Dezvoltat sub licen?a GNU GPL (GNU General Public License), codul surs? al nucleului Linux este software liber.Nucleul este cel mai bine cunoscut ca principala component? a sistemului de operare GNU/Linux. Distribu?iile de software bazate pe nucleul Linux se numesc Distribu?ii GNU/Linux.Pachete necesare:gcc, g++, git.Others:kvm (cat /proc/cpuinfo | grep kvm)30GB liberi3GB+ ram (sau diferenta in swap)Procesor cu 2 nuclee.Linux. (NU masina virtuala cu linux)1. Yocto Yocto este un proiect open source care permite creare de imagini personalizate de linux pentru embedded si nu numai. Poti alege pachetele ce vor fi instalate, ce drivere vor fi suportate de noua ta versiune. Poti aduce cat si modificari la kernel.S? incepem prin a face o imagine simpl? de Linux, f?r? GUI, cât mai mic?.mkdir my_distro;cd my_distro;git clone git://git.yoctoproject.org/poky -b masterAcum hai s? construim cea mai simpl? imagine de linux posibil?. ./oe-init-build-envTrebuie s? set?m build-ul s? se fac? în paralel.In conf/local.conf (relativ la unde esti acum)BB_NUMBER_THREADS ?= "16"## The second option controls how many processes make should run in parallel when# running compile tasks:#PARALLEL_MAKE ?= "-j 16"Eu am pus 16 pentru ca atatea threaduri am eu la PC.bitbake core-image-minimalIa o cafea, o sa dureze vreo 2 ore. (in functie de viteza la net?)Ce se intampla in spate? Se trage tot ce e necesar pentru a construi imaginea (pachete, imagine de kernel, gcc)Acum poti rula imaginearunqemu core-image-minimal2. Acum hai sa ii punem si GUI to be continued.In urmatorul tutorial:* cum sa faci o distributie simpla care are X, apt si chromium.Cand va fi urmatorul?* Dupa ce 3 il incearca si vor sa afle mai departe ce si cum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalash1337 Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Astept si partea 2-a . MultumescAm o intrebare: o masina virtuala cu linux, de ce nu e buna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted September 3, 2013 Author Report Share Posted September 3, 2013 Astept si partea 2-a . MultumescAm o intrebare: o masina virtuala cu linux, de ce nu e buna?Am indoieli ca ti-a rulat bitbake-ul in 2 minute. Astept screenshot cu noua imagine ruland Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stfean_Iordache Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Am indoieli ca ti-a rulat bitbake-ul in 2 minute. Astept screenshot cu noua imagine ruland ON:Multumesc si astept si eu partea a 2a.OFF : probabil ca baiatul asteapta toate partile ca sa se apuce si iti multumeste pentru partea 1....eu de exemplu o sa ma apuc cand am tutorialul cap coada si niste comenturi in care eventual este lamurita orice posibila problema.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheOne Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 O sa incerc eu pe masina virtuala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalash1337 Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 (edited) ON:Multumesc si astept si eu partea a 2a.OFF : probabil ca baiatul asteapta toate partile ca sa se apuce si iti multumeste pentru partea 1....eu de exemplu o sa ma apuc cand am tutorialul cap coada si niste comenturi in care eventual este lamurita orice posibila problema....Exact, seara asta incerc (defapt acum incerc). Revin cu un edit . Sper sa termin seara astaedit: mia dat eroare la sqlite2, peste 2-3 h incep din nou bitbake-uledit2: inainte sa faci ce scrie mai sus, fa asta (in functie de distributie).Listing 3. Installing prerequisites on Ubuntu sudo apt-get install sed wget subversion git-core coreutils \ unzip texi2html texinfo libsdl1.2-dev docbook-utils fop gawk \ python-pysqlite2 diffstat make gcc build-essential xsltproc \ g++ desktop-file-utils chrpath libgl1-mesa-dev libglu1-mesa-dev \ autoconf automake groff libtool xterm libxml-parser-perlListing 4. Installing prerequisites on Fedora sudo yum groupinstall "development tools" sudo yum install python m4 make wget curl ftp tar bzip2 gzip \ unzip perl texinfo texi2html diffstat openjade \ docbook-style-dsssl sed docbook-style-xsl docbook-dtds fop xsltproc \ docbook-utils sed bc eglibc-devel ccache pcre pcre-devel quilt \ groff linuxdoc-tools patch cmake \ perl-ExtUtils-MakeMaker tcl-devel gettext chrpath ncurses apr \ SDL-devel mesa-libGL-devel mesa-libGLU-devel gnome-doc-utils \ autoconf automake libtool xtermListing 5. Installing prerequisites on CentOS sudo yum -y groupinstall "development tools" sudo yum -y install tetex gawk sqlite-devel vim-common redhat-lsb xz \ m4 make wget curl ftp tar bzip2 gzip python-devel \ unzip perl texinfo texi2html diffstat openjade zlib-devel \ docbook-style-dsssl sed docbook-style-xsl docbook-dtds \ docbook-utils bc glibc-devel pcre pcre-devel \ groff linuxdoc-tools patch cmake \ tcl-devel gettext ncurses apr \ SDL-devel mesa-libGL-devel mesa-libGLU-devel gnome-doc-utils \ autoconf automake libtool xtermListing 6. Installing prerequisites on openSUSEsudo zypper install python gcc gcc-c++ libtool fop \ subversion git chrpath automake make wget xsltproc \ diffstat texinfo freeglut-devel libSDL-develMa mai documentez, iar daca vor fi detali ce trebuie spuse. Revin cu un post sau edit Edited September 4, 2013 by kalash1337 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted September 4, 2013 Author Report Share Posted September 4, 2013 Yey, avem un om preocupat.Nu mai stiam exact tot ce trebuie. O sa editez primu post dupa ce cineva reuseste sa faca tot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LegendKiller Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Incerc si eu in seara asta si revin cu un edit.Astept si partea a 2-a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flubber Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 (edited) Toate partile: https://www.yoctoproject.org/documentation/current (in engleza desigur)Intrebarea este, cine pune in practica si cu ce scop? Edited September 13, 2013 by Flubber mentionare Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted September 13, 2013 Author Report Share Posted September 13, 2013 Toate partile: https://www.yoctoproject.org/documentation/current (in engleza desigur)Intrebarea este, cine pune in practica si cu ce scop?Mi-am facut o imagine de linux mica (<10MB) pe care am ars-o pe tableta. Pe ea pot instala apache si restul .. Ma gandeam ca ar fi cineva interesat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...