Jump to content
Cartus_C

Instalare Linux

Recommended Posts

Posted

Pentru a instala Linux pe un calculator aveti nevoie de urmatoarele:

1. Calculator bineinteles

2. Un CD Bootabil cu o distributie de Linux

3. Un program bun de partitionare a hdd-ului [ ex Partition Magic ]

4. O discheta goala

5. Timp

6. Liniste [ nu radeti, e important ]

Instalarea in sine, va cuprinde mai multe etape:

Partitionarea

Daca aveti deja Windows instalat pe calculator si nu doriti sa renuntati complet la el, va trebui sa creati o noua partitie a hdd-ului. Este destul de simplu. Necesitatea acestei noi partii ar fi faptul ca Linux si Windows difera foarte mult in ceea ce priveste modul in care acceseaza hard-discul si modul de gestionare a fisierelor. De obicei, distributiile Linux vin pe CD impreuna cu un program de partitionare, insa eu recomand sa folositi programul Partition Magic [ este cel mai comod in utilizare avand o interfata intuitiva si foarte simplu de folosit cu ajutorul acestui program veti crea 2 partitii noi: "LinuxExt" si "LinuxSwap" ]

LinuxExt - Linux extended. Aici se va situa intregul sistem de operare. Daca doriti sa instalati intrega versiune a distributiei, veti avea nevoie de aproxmiativ 1.5 gb plus spatiu pe hdd pentru fisiere temporare si alte programe. Insa daca aveti in vedere o instalare full inseamna instalarea unui Web server, FTP server, News server etc. Nu cred ca veti avea nevoie de asa ceva pe calculatorul de acasa. De exemplu, pe calculatorul meu Linux ocupa in jur de 280 Mb. La instalare vi se va propune sa selectati ce componente doriti sa fie instalate, insa despre aceasta se va vorbi mai jos. Exista chiar versiuni compacte ale sistemului care se booteaza de pe 3 dischete - dintre care 2 contin softul si nu sistemul de operare insusi!

Linux Swap - Regula este ca partitia Swap sa fie de 2 ori mai mare decat marimea memorie RAM.

Instalarea

Pentru instalare aveti nevoie de cat mai multe informatii despre hdd-ul dvs. Pentru aceasta in Windows, in My Computer gasiti cat mai multe despre cartela dvs de sunet, cartela video, modem etc. (daca aveti modem intern - posibil e sa nu-l puteti folosi sub Linux )

Sa speram ca ati reusit sa partitionati cu succes hard-discul Dvs fara a formata complet partitia Windows-ului [ desi nu ar fi o mare tragedie .Cred ca sunteti gata de marele eveniment. Rugati-i pe toti care ar putea sa va incurce sa mearga in varful degetelor.

Dsicul de pe care urmeaza sa instalati Linux-ul ar trebui sa fie bootabil. Pentru ca calculatorul Dvs. sa poata initia de pe el programa de instalare trebuie sa va jucati putin cu setarile din BIOS care ar face ca citirea primara sa se faca de pe CD-ROM. Cred ca a-ti mai facut-o atunci cand ati avut "norocul" sa instalati Windows-ul. Restartati calculatorul si introduceti CD-ul bootabil in calculator, asteptati pana se initiaza programul de instalare a Linux-ului.

La initiere, programul de instalare va efectua o serie de teste de determinare a configuararii hard-ului calculatorului. Dupa aceea, posibil va urma logo-ul distributiei Dvs. mai departe vor urma intrebari simple cum ar fi limba dvs, tipul tastaturii, mouse etc. [ este chiar si romana ]. Aici nu cred ca ar avea cineva probleme.

Setarea punctului de montare

Mici probleme ar putea aparea la alegerea partitiei pe care doriti sa instalati Linux-ul. Ceva intr-o fereastra cu denumirea "Disk Setup". Aici se vor afisa partitiile care sunt pe calculator. Ar trebuie sa vedeti ceva de genul:

Mount point Device Requested Actual Type

<not set> dev1 XX Mb YY Mb WinXP

<SWAP> dev2 XX Mb YY Mb Linux Swap

<not set> dev3 XX Mb YY Mb Linux native

Nu disperati daca la ecran aveti afisat ceva care putin difera de tabela de mai sus, principalul e sa prindeti ideea.

hda1 reprezinta partitia pe care se aflai instalat Windows-ul.

Aici va trebui sa alegeti partitia [ Device ] pe care se va instala Linux-ul. Pentru aceasta selecati partitia "Linux Native" [ in exemplu nostru - hda3 ] si apasati 'Space’. In fereasta ce va aparea, insemnati punctul de montare cu simbolul '/', apasati OK. Prin aceasta aceasta, ati indicat ca directorul radacina [ root directory ] sa fie montat pe partitia de Linux Native.

FITI ATENTI SA NU ALEGETI ALTA PARTITIE AFARA DE 'LINUX NATIVE', ASA CUM AU FACUT-O DESTUL DE MULTI!!!

In continuare va urma un dialog care ar dori sa stie ce partitie sa formateze. Selectati acea partitie pe care se afla Linux Native. Selectati partitia '/dev/hda3' in exemplul de mai sus. Fiti din nou foarte atenti sa nu formatati o alta partitie!

Selectarea pachetelor

Dupa selectarea partitiei si formatarii ei, va trebuie sa precizati despre ce instalare e vorba: Statie de lucru GNOME, KDE, instalarea unui server sau o actualizare a unui kernel mai vechi (upgrade). Dupa aceea va trebui sa selectati pachetele individuale. Daca ati renuntat la ceva care este indispensabil sistemului veti fi atentionat astfel incat sistemul dvs sa poata lucra fara probleme si greseli. Apasati OK si va incepe instalarea.

Configurara serviciilor

Dupa copierea pachetelor pe hdd, veti fi invitat sa configurati X-Windows [ interfata grafica pentru Linux numita X ]. Alegeti tipul de monitor si tipul placii video care o aveti, daca monitorul dvs nu este in lista, alegeti ceva de genul "generic" si alegeti o rezolutie mai mica la inceput, la sfarsit o puteti mari fara probleme.

Urmeaza configurarea mouse-lui. Aletgeti, pur si simplu "Generic PS/2 Mouse". Dupa aia, alegerea orei si lunii.

Veti mai fi intrebat daca doriti ca interfata grafica, X-Windows, sa fie interfata implicita. Daca sunteti incepator selectati aceasta optiune, daca nu, puteti porni interfata grafica oricand cu comanda 'startx'. Ultima ce a mai ramas e sa configurati o imprimanta.

Utilizatorii

Linux este un sistem multi-utilizator. Desi e cel mai probabil ca veti folosi calculatorul de unul singur, pentru comoditatea dvs ar fi bine sa creati mai multe conturi de utilizatori. In primul rand, un cont de 'administrator' [ root, super-user - cel care are cele mai mari drepturi in system ]. Veti folositi acest cont pentru a intretine si a administra sistemul. Insa faptul de a avea drepturi absolute in sistem ar putea facilita distrugerea lui de catre incepatori, de aia e indicat sa creati un cont de utilizator cu drepturi limitate care v-ar impiedica de la actiuni stupide. Insa puteti in orice clipa sa reveniti la statutul de 'super - urilizator' cu comanda 'su'. Alegeti o parola de 'root'. Dupa configurarea contului de root, veti fi invitat sa creati un cont mai putin privelegiat - acest cont va fi folosit in mod normal - mai ales cand stati pe internet.

Bootarea

Ultima faza, este selectarea modului in care doriti sa porneasca Linux-ul. Cel mai comod ar fi sa configurati LILO [ LInux Load ]. In acest caz, pe sectorul zero al hdd-ului [ de pe care se incarca sitemul ] se inscrie programul care propune la start-up optiunea de a incarca Windows-ul sau Linux-ul. La prima vedere aceasta ar fi cea mai comoda metoda. Asa si este, insa in cazul reinstalarii Windows-ului el va scrie informatia despre incarcarea sa pe sectorul zero peste LILO, stergandu-l. Cu alte cuvinte, daca reinstalati Windows-ul nu veti mai avea acces la Linux . Iesirea din situatie ar fi utilizarea unei dischete de boot de pe care s-ar porni Linux-ul. Cand veti dori sa folositi Linux-ul, pur si simplu la start-up veti introduce discheta si Linux-ul se va porni de pe ea (desigur va trebui sa va jucati putin la setarile din BIOS), cand veti dori sa folositi Windows pur si simplu porniti calculatorul ca inainte - insa fara discheta Linux!

Restart & Enjoy

Restartati calculatorul, in BIOS schimbati setarile ca astfel ca incarcarea sistemului sa se faca de pe discheta. Nu uitati sa introduceti discheta. Veti vedea un prompt de tipul:

LILO

Press 'Enter' (or wait 10 seconds) to boot your Red Hat System from /dev/hda3.

You may override your default kernel parameters by typing "Linux <params>" if you like.

boot:

Apasati 'Enter' [ sau asteptati 10 secunde daca sunteti o persoana rabdatoare si va porni Linux-ul ]

Posted

Linux nu este ceva standard. Fiecare distributie are modul sau de instalare. Daca ma iau dupa tine si vreau sa instalez o alta distributie direct din iso, fara sa o ard pe un dvd, si bootand de pe retea sau instaland grub in Windows, nu mai inteleg nimic.

Da, tutorialul e bun, si ai scris destul de mult astfel incat sa inteleaga toti, dar asta nu e un tutorial despre cum sa instalezi Linux, ci Red Hat (asa cum vad la sfarsit). Ubuntu, Gentoo, Mandriva, openSUSE, sau naiba mai stie care au moduri total diferite de instalare.

Posted

am shi yo o intrebare ...nu sunt cunoscator de linux......kre e dif dintre linux shi windows sahi kre sunt defectele shi calitatile linuxului in comparatie cu windows???

Posted
am shi yo o intrebare ...nu sunt cunoscator de linux......kre e dif dintre linux shi windows sahi kre sunt defectele shi calitatile linuxului in comparatie cu windows???

defectul care-l are e ca n-a fost asa popular fata de win si astfel majoritatea aplicatiilor sunt facute pentru win nu pentru linux...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...