Jump to content
QuoVadis

Jabra 410 Speakerphone: teleconferinta low-cost fara a compromite calitatea

Recommended Posts

Pe scurt: Recomand Jabra 410 USB Speakerphone celor care cauta o solutie simpla, ieftina (momentan pe internet se gaseste la £61 gbp) si de calitate pentru teleconferinte si nu numai. Ideal pentru conferinte gen Skype, Google Hangouts, WebEx, Microsofy Lync, Adobe Connect, etc. unde calitatea este importanta - spre exemplu un mediu de afaceri sau invatamant. Raportul calitate-pret este unul excelent iar produse competitive (alternative) pe acest segment momentan sunt foarte putine care de multe ori nu vor oferi acelasi nivel de calitate.

Descriere: Folosesc acest device de aproximativ 6 luni intr-un mediu educational, unde de obicei sunt 7-15 persoane intr-o incapere discutand cu alte 4-5 care se conecteaza prin Skype si Google Hangouts. Pentru webcam folosesc un Logitech C920 iar pentru audio acest Jabra 410.

Device-ul este plug and play, odata connectat la orice Mac (versiunea 9 in sus) sau versiune de Windows (de la XP in sus) dureaza cateva secunde pana se initializeaza iar apoi este gata de functionare. Un lucru bun, care de multe ori da batai de cap celor care se ocupa cu astfel de conferinte este echo-ul - speaker-ul si microfonul fiind incorporate, nu vor creea feedback/echo pentru interlocutori. Cu microfoane si speakere separate aceasta se intampla de multe ori.

Microfonul este unul omni-directional (boundary microphone) cu o raza destul de mare de captare a sunetului. Cu toate ca pe unele site-uri este descris (si de altfel recomandat) ca avand capabilitatea de a capta vorbitori la 1-2m distanta, l-am folosit si la 4-5m distanta si tot a functionat perfect. Doar vorbitorii au trebuit sa se asigure ca vorbesc clar, raspicat si cu putin suflet.

Dupa cum se observa in pozele de mai jos, vine impachetat cu un pouch cu fermoar folositor pentru a preveni mizeria/praful si zgarieturile. Singurul defect care il pot gasi este cablul usb care este putin cam scurt, in special cand e folosit la un calculator fix si participantii sunt multi la numar iar microfonul trebuie plasat in mijlocul lor. Insa pentru aceasta au si o versiune (510) wireless, care functioneaza prin Bluetooth insa la un pret mai ridicat.

Speakerphone-ul are pe margine niste controale folositoare prin touch pentru volum (+ si -), inchidere sau plasare apel si mute la microfon. Pe margine are si un input pentru casti mini jack in caz ca este necesar (folosinta 1:1). Calitatea sunetului este aproape perfecta, depinde bineinteles si de programul folosit cat si de viteza de internet a interlocutorilor. Indicatoarele luminoase si sonore sunt extrem de utile pentru a arata volumul curent al speaker-ului (lumini albe) si culoare rosie a LED-urilor indicand faptul ca microfonul este pe mute.

Exista si niste variante mai scumpe, pentru cei care au cerinte mari, produse gen Clear One Chat 160 sau prooduse Polycom insa pretul acestora este unul prohibitiv, incepand de la £300 gbp in sus. Jabra 410 insa este apreciat si de alti cumparatori, avand un rating de 9.2/10 pe ebuyer, 4.8/5 pe Amazon UK si 4.9/5 pe Amazon US.

Verdict: Un excelent microfon USB integrat cu speaker si touch controls, usor de folosit pentru orice device, (si in varianta bluetooth, wireless) la un pret-low cost, insa care nu neglijeaza calitatea si care poate fi utilizat in tele/video-conferinte 1:1, 1:many sau group:group. Cablul USB ar putea fi putin mai lung decat marimea actuala insa nu este o problema majora, doar ceva "nice to have". Nota: 9.5/10

Imagini:

image.jpg

image.jpgimage.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Edited by aa7670
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...