Jump to content
Nytro

De ce SMS-urile sunt limitate la 160 de caractere?

Recommended Posts

De ce SMS-urile sunt limitate la 160 de caractere?

de Bianca Dinu | 7 mai 2009

In cazul in care v-ati intrebat de ce un SMS este limitat la 160 de caractere, se pare ca totul a pornit de la un cercetator neamt, pe numele sau Friedhelm Hillebrand.

In anul 1985, incercand sa scrie pe hartie intrebari si raspunsuri aleatorii, a descoperit ca cele mai multe si mai importante dintre aceastea erau formate din maximum 160 de caractere, cu tot cu semnele de punctuatie.

In plus, a descoperit ca pana si cele mai multe mesaje scrise pe cartile postale erau compuse din 160 de caractere. Desi nu se facuse nici un studiu de piata, un alt argument convingator a fost si telexul, prin care se trimiteau mesaje cu o medie de 150 de caractere.

1_message_received_2.jpg

La vremea respectiva se incerca din rasputeri standardizarea unei tehnologii prin care sa poata fi posibila trimiterea si afisarea de mesaje text pe telefonul mobil. Din cauza faptului ca latimea de banda a retelelor era mai mult decat limitata, aceste mesaje ar fi trebuit sa fie cat mai scurte.

Hillebrand era, pe atunci, presedinte al diviziei de servicii non-voce din cadrul GSM (Global System for Mobile Communications). Dupa dezvaluirea descoperirii lui, concluzia a fost evidenta: toti operatorii de telecomunicatii urmau sa ofere acest serviciu SMS - short messaging service, limitat la 160 de caractere.

Desi nimeni nu s-a asteptat, mesajele text au luat amploare intr-un timp foarte scurt, fiind astazi una dintre principalele modalitati de comunicare la nivel mondial.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...