pyth0n3 Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 (edited) Semnatura digitala GPG______________________________________________________________________Aici voi incerca sa explic intrun mod foarte simplu ceea ce inseamna o semnatura digitala ,de ce este important sa facem asa ceva , cum vine facuta, cum vine verificata , Un document semnat digital vine certificat , ii vin aplicate anumite amprente In cazul in care acest document vine modificat , verificarea semnaturii va esua In cazul in care vine folosit GPG semnatura vine facuta in urmatorul fel:Un document vine semnat de catre proprietar cu cheia lui privata dupa care vine trimis in retea catre un user pe care il vom chema destinatarDestinatarul, (userul care a primit acest document) poate verifica aceasta semnatura folosind cheia publica a proprietarului Stim ca proprietarul are doua chei 1 privata si una publica (la cheia publica poate avea acces oricine)Importanta pt care vin facute aceste semnaturi digitale Majoritatea din useri trimit email-uri fara sa isi dea seama ca pot fi citite, modificate de catre oricine in retea O firma poate asigura ca un anumit document a fost modificat sau nu , bineinteles nu garanteaza ca acel document nu poate fi citit (pt acest lucru exista optiunea de criptare)Cum vine facuta o semnatura?In urmatoarele exemple voi folosi un document pe care il voi semna in diverse moduri cu cheia mea privata Pt a vedea daca acest document este intradevar semnat de catre mine si nu a fost modificat puteti folosi cheia mea publica Voi crea si un document pe care dupa ce il voi semna il voi modifica pe parcurs , il voi chema bad document (acest document a fost modificat de catre altcineva deci va avea urmatorul atribut Bad signature)Cu urmatorul exemplu poate fi creata o semnatura digitala pt un fisier pe care l-am chemat document gpg --output document.sig --sign document Vom avea un output binariu , va fi creat un fisier document.sig Pt a putea citi si verifica acest document vom folosi urmatorul comandgpg --output document --decrypt document.sigIn cazul in care vrem doar sa il verificam vom folosi urmatorul comandgpg --verify document.sigUn simplu output pt acet comand ar trebui sa fie urmatorul in cazul in care totul este ok gpg: Signature made Thu 06 Jan 2011 12:28:08 GMT using DSA key ID 2072D16Dgpg: Good signature from "pyth0n3 <python3aka@gmail.com>"Deci un output de tipul Good signature ar trebui sa apara pt a ne convinge ca documentul nu a fost modificat Alte tipuri de semnaturi:Un document poate fi semnat in clar text Vom folosi optiunea --clearsigngpg --clearsign documentVa fi creat un alt fisier de tipul document.asc de tipul ASCII-armoredLa randul lui pt a fi verificat se va folosi optiunea --verify urmata de numele documentului.asc In acest document mesajul va fi in cleartext In aceste exemple am folosit urmatorul mesaj " This is a sample document"Un alt mod poate fi un document care contine o semnatura detasata Ce se intampla aici ?Va fi creat un alt fisier care va contine semnatura pt fisierul document gpg --output semnatura.sig --detach-sig document Acum pt a verifica documentul vom folosi optiunea --verify la care vom adauga cele doua fisiere ,unul care contine semnatura semnatura.sig urmat de fisierul care a fost semnat document gpg --verify semnatura.sig document Ce se intampla in cazul in care vine modificat fisierul document dupa ce a fost semnat ?Ok pt a face acest lucru voi face o copie a acestui fisier pe care o voi modifica , il voi chema document.bad cp document document.bad Am zis ca fisierul document contine urmatoarele cuvinte "This is a sample document "Ok , vom modifica fisierul document.bad in care vom adauga urmatoarele cuvinte "This sample has been modified "Deci acum avem urmatorul continut:This is a sampleThis sample has been modified Acum vom verifica daca semnatura corespunde gpg --verify semnatura.sig document.badVom avea urmatorul output gpg: Signature made Thu 06 Jan 2011 12:39:53 GMT using DSA key ID 2072D16Dgpg: BAD signature from "pyth0n3 <python3aka@gmail.com>"BAD signature ne spune ca documentul a fost modificat de catre cineva Documentul original are urmatorul output gpg: Signature made Thu 06 Jan 2011 12:39:53 GMT using DSA key ID 2072D16Dgpg: Good signature from "pyth0n3 <python3aka@gmail.com>"Fisierele pe care le-am creat pot fi gasite la urmatoarea adresa si pot fi controlate daca sunt modificate sau nu folosind cheia mea publica http://tinyurl.com/32tly7x Cheia mea publica poate fi descarcata de la urmatorul url:http://tinyurl.com/336fl87Download paper :wget http://sprunge.us/TUMh -O gpg_sign_ro.txt Edited January 8, 2011 by pyth0n3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
symboss Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Interesant...Ms de tutorial! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi003user Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 (edited) foarte frumos dar nu cumva trebuie sa si generezi default keys inainte?explica cap coada cum trimiti un email signed.dau gpg --gen-key? Edited January 6, 2011 by adi003user Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyth0n3 Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 @adi003user Pt a crea o pereche de chei se poate folosi comandul gpg --gen-key Va trebui bineîn?eles sa fie instalat OpenGPGIntrun ambient Windows se poate folosi Gpg4win - Secure E-Mail and File Encryption using GnuPG for Windows Aceste tool iti vor permite sa creezi un key pairs , sunt destule altele care folosesc o interfata grafica Ok , presupun ca vrei sa imi scrii un email , ce trebuie sa faci?step1 descarci cheia mea publica la tine in calculator step2 descarci FireGPG - Welcome to the official website of FireGPG! , e un plugin pt firefox step3 incarci cheia mea pe care ai descarcato in firegpg , din menu optiunea import step4 firegpg are un editor unde scrii mesajele uite aicistep5 criptezi mesajul dupa ce l-ai scris uite aicistep6 copy si trimiti textul criptat la destinatar uite aiciNote: mesajul il poate citi doar destinatarul care are cheia privata ,daca criptezi cu cheia mea publica pot citi doar eu mesajul si nimeni altul folosind cheia mea privataA fost doar un exemplu , deoarece sunt multe alte tool-uri care fac acest lucru in automat cum ar fi Thunderbird - It?s All YoursUn alt client pe care il folosesc eu este MUTTmutt screenshotLa randul meu ca sa iti raspund tie voi folosi aceea?i procedura , dar voi avea nevoie de cheia ta publica Aici si chestia cu doua chei Tu generezi 2 chei , una o tii pt tine si una o publici Eu iau cheia ta publica si criptez mesajul pe care vreau sa til trimit Tu poti sa decriptezi mesajul pe care ti l-am trimis doar cu cheia ta privata Nimeni altul nu poate decripta mesajul daca nu are cheia privata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi003user Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 (edited) fain. si intr-un mediu linux (debian mai exact) ce utilitar/addon folosesti pentru a trimite mailurile?LE. ok mutt il am si eu dar cum criptez mailurile?LE2. gpg --armor --export unbaiat@mailpemail.ro imi arata cheia mea publica?LE3 gpg --import python.gpg ca sa adaug cheia ta? Edited January 6, 2011 by adi003user Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyth0n3 Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 fain. si intr-un mediu linux (debian mai exact) ce utilitar/addon folosesti pentru a trimite mailurile?LE. ok mutt il am si eu dar cum criptez mailurile?LE2. gpg --armor --export unbaiat@mailpemail.ro imi arata cheia mea publica?LE3 gpg --import python.gpg ca sa adaug cheia ta?Presupun ca cheile publice sunt deja incarcate in gpg 1.deschizi mutt 2. m pt a scrie un email 3.iti apare un editor de default unde poti scrie mesajul 4.dupa ce termini de scris , salvezi mesajul 5.apesi litera p de pe tastiera uite aici6. iti apar niste optiuni jos in care poti alege ceea ce vrei sa faci uite aici7. dupa ce ai ales ceea ce vrei sa faci poti trimite mesajul folosind litera y uite aiciPt a exporta o cheie publica intrun file poti folosi comandul gpg --armor --export unbaiat@mailpemail.ro > file.key Pt a adauga o cheie publica gpg --import keyfile Pt a face un list la cheile publice gpg --list-keysNote:daca vrei sa trimiti un email cu mutt la o adresa la care nu ai incarcat intai cheia publica in gpg nu o poti cripta deoarece nu ai cheia publica , oricum mutt iti va cere un key id Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crs12decoder Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 E ceva gen DigiSign ?Poate fi folosita pentru declaratii ANAF? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyth0n3 Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 @crs12decoderPai in unele locuri vin recunoscute doar anumite standard-uri , presupun ca te referi la Angentia Nationala de Administrare Fiscala si nu cred ca folosesc ceva de genul GPG dar oricum merg pe acela?i principiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi003user Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 (edited) o ultima intrebare pot folosi gpg si cu office 2007 sau 2010? Edited January 6, 2011 by adi003user Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyth0n3 Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 @adi003userPresupun ca te referi la documentele create cu office Bineîn?eles ca poate fi folosit cu orice fel de document Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewind Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 (edited) E ceva gen DigiSign ?Poate fi folosita pentru declaratii ANAF?Nu poate fii folosit la declaratii ANAF. Este partial ceva de genul, insa ce este aici, doar cripteaza un document/corespondenta.Ceaa ce utilizeaza ANAF, lucreaza putin mai altfel, cheile sunt stocate pe un token usb, ceea ce impiedica oarecum copierea lor(nu te poti duce cu un stick usb, sa copiezi/multiplici cheia, ca aici, fiinca aceea este pe tokenul usb, care pentru a fii accesat, are nevoie de un pin, este mai complicat), iar documentele au si marca temporala (Prin procesul de marcare temporala, unui document electronic ii este asociat un pachet de informatii care garanteaza ca acesta a existat intr-o anumita forma la un anumit moment de timp, astfel putandu-se evita eventuale posibile litigii.Marcile temporale sunt calculate prin criptarea datelor, iar utilizatorii pot folosi aceasta oportunitate prin intermediul unui browser web.Elementele marcii temporale sunt:- amprenta atasata documentului electronic supus marcarii;- data si momentul de timp aferente documentului supus marcarii, exprimate in timp universal;- informatii care identifica in mod unic furnizorul de servicii de marcare temporala;- numarul de ordine din registrul furnizorului de servicii de marcare temporala.) Edited January 6, 2011 by firewind Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi003user Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 (edited) Nu ma refer la doc sau xls. Daca pot trimite cu Outlook mailuri semnate de mine.nu ma refer sa criptez fisierul eml si porma sa ii dau attach. ci sa le trimit direct criptate Edited January 7, 2011 by adi003user Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyth0n3 Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 @adi003user , orice client de email ar trebui sa permit? acest lucru Outlook suporta acest lucru , ar trebui sa cau?i pe google un tutorial Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birkoff Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 in mozila thuderbird exista un add-on pentru semnarea mesajelor de email, teoretic ar trebui sa existe si pentru outlook ceva similar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...