Jump to content
Cheater

Codul muncii 2011: Vezi aspectele "controversate" ale legii comentate de specialisti

Recommended Posts

Noul Cod al muncii, care majoreaza perioada de preaviz si inaspreste sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca angajeaza mai mult de cinci persoane fara contracte legale, a intrat in vigoare duminica. Iata ce parere au specialistii din piata cu privire la noile prevederi din Codul Muncii.

1304504942.jpgContractele pe perioada determinata pot fi prelungite pana la o durata de 3 ani. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.

Vasile Marica, presedinte SedLex:

- Asta inseamna ca timp de 3 ani se poate intampla orice oricarui salariat; daca maine patronul vrea sa faca alta societate si o desfiinteaza pe actuala, isi trece angajatii pe un contract de colaborare pe o perioada de 3 ani, timp in care decide daca vrea sa-i mai tina sau nu.

- Potrivit noului Cod al muncii salariatii nu sunt protejati, iar multinationalele au avut de castigat; cei care vin din strainatate in Romania si vor sa investeasca pot folosi forta de munca pe perioada determinata.

- In aceasta perioada, este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti, daca nu ai cu ce sa-ti intretii familia; in aceste conditii, nu ai cum sa negociezi cu angajatorul.

- Cu o rata de a somajului de 9-10%, exista foarte multa forta de munca in Romania care poate fi pacalita foarte usor.

- Noul Cod al Muncii este facut "pe picior" fara sa protejeze interesele celor care muncesc in Romania.

Dan Matei Agathon, vicepresedinte ACPR

- Este o prevedere care are ca "izvor" de drept o directiva a UE si a fost introdusa cu dedicatie miilor de oameni care lucreaza astazi in proiecte europene.

- Un proiect european structural se desfasoara pe perioade de 3 ani.

- Odata ce acel proiect s-a incheiat, activitatea poate continua pe un alt proiect. Din punctul meu de vedere este foarte bine.

Perioada de proba s-a prelungit la 45 de zile pentru functiile de executie (fata de 30 de zile) si la 120 de zile (de la 90) pentru functiile de conducere.

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii:

- Nu este cel mai grav lucru din Codul Muncii

- Acest lucru va crea posibilitatea anumitor firme sa lucreze cu personal in perioada de proba pentru foarte mult timp; sunt activitati care nu necesita o calificare foarte inalta si pot fi intotdeauna executate de persoane care sunt in perioada de proba.1304505094.jpg

Termenul de preaviz nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere.

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii:

- Acest Cod al Muncii a avut ca justificare o flexibilizare a pietei muncii; faptul ca ii prelungesti perioada de preaviz nu faci decat sa ingreunezi mutarea unui personal dintr-un loc de munca in altul.

- Conteaza foarte mult cum se va aplica acest Cod al Muncii;

Se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca si cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala refuzul repetat de a permite accesul in spatiul unitatii al inspectorilor de munca sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.

Gheorghe Piperea, avocat:

- A doua infractiune este inaplicabila. Se pune intrebarea "ce inseamana refuzul repetat"?

- Te poti trezi ca, desi refuzi accesul inspectorului de munca intr-un spatiu pe motiv intemeiat, mai vine inca o data peste 5 minute si esti nevoit sa il refuzi din aceeasi cauza. Nu poti sa opresti lucrul pentru ca vine inspectorul respectiv.

- In ceea ce priveste cele 5 contracte care nu sunt incheiate si se lucreaza la negru, nu inteleg de ce acest numar de 5. De ce 5 si nu 1?

- Daca vrei sa protejezi salariatul si statul pentru drepturile de incasare la buget, problema este tot atat de grava in cazul unui contract neinregistrat ca si in cazul a 5 contracte.

- Trebuie sa existe contracte de munca pentru oricare dintre salariati; daca vrei sa reduci munca la negru, trebuie s-o faci de fiecare data cand este vorba de un contract de munca deghizat.

- Exista multe situatii in care avem contracte de munca denumite altfel, de exemplu "cesiune de drept de autor" sau "contracte prestari servicii".

- Sunt foarte multe corporatii care au produs o gramada de pagube statului

- Ministrul muncii se va duce sa vada daca “nea Costica” foloseste ca zilieri la tara mai mult de 5 persoane; daca foloseste mai mult de 5 zilieri, il baga in inchisoare sau il da pe mana Parchetului, dar fiind vorba de marele manager de la compania x, statul il tolereaza

- E adevarat ca uneori managerii incalca legea cu acordul salariatului, insa nu exista o libertate de negociere. 1304504937.jpg

Prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei. De asemenea, angajatorii risca sa fie sanctionati in cazul in care nu respecta obligatia de a tine evidenta muncii sau daca angajeaza fara certificat medical, amenzile variind de la 1.500 la 3.000 lei, aceeasi pedeapsa fiind prevazuta si in cazul nerespectarii prevederilor privind inregistrarea demisiei salariatului.

Remus Borza, avocat

- Aceasta clauza descurajeaza munca la negru care are consecinte nefaste in ceea ce priveste bugetul neconsolidat al statului.

- Avem o economie subterana, dupa unii, egala cu PIB-ul Romaniei, dupa altii reprezentand 50% din PIB; daca avem in vedere ca PIB-ul Romaniei a fost anul trecut de 127 de miliarde de euro, vom vedea o imagine a economiei subterane de 60 de miliarde de euro, o mare parte din aceasta fiind alimentata de munca la negru.

- Daca in 1990 aveam in jur de 8.6 milioane de angajati la 4 milioane de pensionari, raportul este invers in prezent

- Povara fiscala pe fiecare angajat e foarte mare; fiecarui angajat ii revine doi pensionari.

- Aceasta prevedere din Codul Muncii aduce avantaje angajatului, caruia ii da o anumita siguranta chiar si pe o perioada delimitata;

- As descrie actualul Cod al Muncii ca fiind necesar, european, salutar din punct de vedere al patronatului; vechiul Cod al Muncii a incurajat foarte mult dictatura sindicala.

In perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Sursa: Codul muncii 2011: Vezi aspectele "controversate" ale legii comentate de specialisti | Bloombiz.ro

Link to comment
Share on other sites

Este un cod al muncii corect . Mai mult de cat atat , sper ca in scurt timp sa dispara "salariul minim negociat de sindicate" si sa avem un singur salariu minim pe tara hotarat de stat iar peste acest salariu minim sa se faca negocierea directa intre angajat angajator , asa cum este normal .

"este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti" = cea mai mare prostie care am auzit-o vreodata . Cine te obliga frate ? Eu atat pot /vreau sa-ti ofer , daca nu-ti convine pleaca in alta parte .

De unde pula mea ati scos voi regula asta ca trebuie sa-i dau unui om care munceste la mine o suma de bani pe care o hotarati voi ? Adica voi , sindicatele pizdii , va faceti socoteala pe banii mei ?

Am nevoie de tine 2 luni , atat te angajez . Ma obligi tu sa angajez un om pe o perioada nedeterminata daca eu am nevoie de el doar 2 luni ? Cu ce drept ?

Daca vine unu cu facultate la mine si vrea sa-l angajez vanzator cu un salariu negociat intre noi de 1000 ron , tu (sindicatu' pizdii) ma obligi sa-i dau 1200 ron ? De ce ? Ca asa vrea pula ta ?

Sindicatele in Romania trebuie sa dispara , cel putin cele care sunt acum . Fiecare om trebuie sa-si urmareasca singur interesul , sa-si negocieze direct salariul cu angajatorul .

Fiecare angajator tebuie sa fie liber sa negocieze salariul cu angajatii lui .

Urmatorul pas care ar trebuii sa-l faca guvernul e acela de a micsora contributiile sociale ca sa incurajeze si mai mult forta de munca platita legal .

Contributiile in momentul de fata sunt uriase , de ex . la un salariu minim de 700 ron , angajatul ramane in mana cu aproximativ 580 lei iar statul incaseaza(angajat + angajator) 350 lei . Enorm . Daca s-ar micsora contributiile oamenii ar avea mai multi bani in buzunar , economia automat s-ar misca mai bine .

Link to comment
Share on other sites

Aleluia. Asta inseamna propaganda, asta inseamna sa te uiti doar la la antena 3 si realitatea. Nimeni nu mai gandeste, si chiar daca citesc codul tot rau li se pare. Mie mi se pare ca sunt multe schimbari in bine comparativ cu ce era atunci. S-a zis ca se vrea disparitia sindicatelor. Ce e mai ok, un sindicat la o firma de 50 de oameni? Sau un sindicat care se ocupa de toate fabricile care presteaza acelasi serviciu?

Link to comment
Share on other sites

In afacerea asta companiile mai mici au avut de suferit pentru ca sunt situatii in care frate.. chiar nu ai de unde sa ii dai atata salariu.. si tu esti amarat. Nu poate sa-ti impuna mai mult pt ca n-ai de unde... si-l dai afara cu totu' si inchizi activitatea.

Exact .Dar culmea culmilor e alta ; sunt situatii cand vrei sa angajezi un om cu studii , vrea si el , va intelegeti la un salariu si pana la urma observi ca sindicatele "au negociat" si tu trebuie sa-i faci contract de munca cu o suma mult mai mare decat v-ati inteles pentru ca are studii. Normal ca nu o sa-l angajezi in situatia asta si o sa cauti pe unu care are doar liceu de exemplu .

Ajung oamenii sa le para rau ca au studii superioare si sa nu-si arate diplomele pentru ca fug toti angajatorii de ei si raman fara loc de munca .

Cred ca suntem singura tara din lume care are , daca nu ma insel, 5 salarii minime / economie , respectiv :

1)Salariul minim la stat

2)S.m. necalificati

3)S.m. calificati sau liceu

4)S.m. studii superioare

5)S.m masterat,doctorat.....

Cred ca mai sunt cateva dar nu-mi amintesc acum .

In cel mai rau caz poti sa-l sfatuiesti pe cel cu studii superioare sa nu accepte un salariu mai mic de ...x lei , nu sa-l obligi . In cazul in care obligi de fapt il condamni sa-si gaseasca un loc de munca doar la banci sau multinationale .

Link to comment
Share on other sites

Contributiile in momentul de fata sunt uriase , de ex . la un salariu minim de 700 ron , angajatul ramane in mana cu aproximativ 580 lei iar statul incaseaza(angajat + angajator) 350 lei . Enorm . Daca s-ar micsora contributiile oamenii ar avea mai multi bani in buzunar , economia automat s-ar misca mai bine .

Cred ca ti-au scapa niste taxe, am si eu firma si am adunat impreuna cu contabila taxele cate trebuie sa le plateasca angajatorul + angajatul si ne-a iesit 61.2%, adica pentru ca un angajat sa primeasca 1000 ron in mana, trebuie platit la stat in total 612 ron, ceea ce este enorm.

Iar daca vreau sa am un pret competitiv dar sa si fie multumit angajatul de bani si firma sa poata functiona cu profit intre 0 si 5% ...am vreo sansa cu statul asa jepcar?!

Eh se mai adauga 16% impozitul, si alte cheltuieli, cu sediul, contabilul, juristul...etc...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...