Jump to content
aaa1

Clujeanul Butyka obligat să plătească 584.000 $ către NASA

Recommended Posts

Posted

Hackerul clujean Robert Butyka a fost obligat s? pl?teasc? 584.000 de dolari c?tre agen?ia spa?ial? NASA, dup? ce a întârziat un program de cercetare cu dou? luni. Decizia a fost luat? ast?zi de c?tre Judec?toria Cluj-Napoca fiind una dintre cele mai mari de acest fel din România.

NASA a cerut Judec?toriei Cluj-Napoca s?-l oblige pe tân?rul clujean, în vârst? de 25 de ani, s? pl?teasc? 584.000 de dolari desp?gubiri dup? ce a atacat serverele agen?iei ?i a întârziat un program de cercetare cu dou? luni. El a fost cercetat ?i pentru acces ilegal la un sistem informatic ?i a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Latura civil? a dosarului, care prevedea obligarea tân?rului la plata daunelor morale s-a disjuns, iar ast?zi Judec?toria Cluj-Napoca a decis s?-l condamne pe acesta s? pl?teasc? cei aproape 600.000 de dolari. Decizia poate fi atacat? cu recurs în zece zile la Curtea de Apel Cluj.

Cite?te aici cum a ac?ionat Robert Butyka ?i a spart serversele NASA

UPDATE: "Noi avem un aparatament de trei camere ?i atât, deci nici ma?ina ?i nimic", a declarat îngrijorat? Mihaela Butyka, mama tân?rului care a spart serverele NASA.

"Noi într-adevar st?m foarte prost cu banii. Eu am pensie de 470 de lei ?i nici so?ul meu nu câ?tig? foarte mult. Am împrumutat 2.000 de euro pentru recursul pentru cel?lalt proces, nu avem de unde s? mai împrumut?m. Eu nu ?tiu ce va fi", a spus mama lui Robert Butyka.

Gasiti si poza lui aici:Clujeanul Butyka obligat s? pl?teasc? 584.000 $ c?tre NASA - Cluj - citynews.ro

Posted (edited)

Ma, voi nu cunoasteti expresia "n-am" ? Unu' care n-are bani nu are de unde sa plateasca ,scurt.

Il poate obliga instanta sa plateasca maxim 1/3 din veniturile lunare .Daca primeste o suma de bani intr-un cont se confisca ....si tot asa .

Edited by daatdraqq
Posted
Pana la urma ai si tu dreptate. A gresit, sa plateasca.

Si fiindca nu are de unde sa dea el atatia bani, poate e o strategie ca sa-l angajeze fara sa-l plateasca.

NU exista asa ceva. Sunt doar bancuri ca te angajeaza NASA si nu mai stiu cine daca ai spart un server. Asta merita batut cu lantul de la drujba si tot asta merita 50% din membrii acestui forum ... NO OFFENCE

Posted
NU exista asa ceva. Sunt doar bancuri ca te angajeaza NASA si nu mai stiu cine daca ai spart un server. Asta merita batut cu lantul de la drujba si tot asta merita 50% din membrii acestui forum ... NO OFFENCE

L-)

Posted

Hai ca te lamuresc eu !

Unele companii au proceduri si protocoale de securitate iar daca securitatea unor servere a fost compromisa proiectele in derulare au fost amanate pt ca nu se stie cine a accesat acele date de pe server sau ce a mai facut pe acolo. Angajatii companiei trebuiesc platiti in continuare chiar daca proiectul e oprit la fel si utilitatile & shit. Or mai fi si alte cauza la care nu m-am gandit dar in principal cam astea sunt. Eu lucrez intr-o companie multinationala si va pot spune ca o singura zi de intarziere a unui proiect aduce pierderi de 80 000 euro companiei.

Posted (edited)

Nu inteleg de ce va entuziasmati atat de tare. Nu suntem in SUA aici.

El a fost judecat in Romania, dupa legislatia romana. Ceea ce inseamna ca tot legislatia romana se aplica in continuare. Iar legislatia romana spune ca o datorie catre o persoana fizica sau juridica se prescrie in 3 ani de la data hotararii judecatoresti, si in 5 ani daca ai datorie catre stat.

Adica daca NASA nu-si recupereaza banii de la el in urm. 3 ani, el nu mai e obligat sa le pleateasca nici macar 1 cent. Puteau la fel sa-i ceara si un triliard de dolari ca tot nu primeau nimic.

Ganditi-va ca e un coate-goale. Nu are nimic pe numele lui, deci NASA nu-si va putea recupera nici macar un banutz, iar el peste 3 ani va scapa basma curata.

Daca era judecat in USA, dupa legislatia lor, problema banilor era ultima pe care si-o punea.

Fiind in RO, nu a patit practic... nimic...

Edited by crs12decoder
Posted
Pana la urma ai si tu dreptate. A gresit, sa plateasca.

Si fiindca nu are de unde sa dea el atatia bani, poate e o strategie ca sa-l angajeze fara sa-l plateasca.

pt ce sa l angajeze ma ca a dat si el ./scan intr un root?:))=))

Posted (edited)

Termenele de prescrip?ie ale datoriilor difer? in func?ie de calitatea pe care o are "creditorul". Atunci când este vorba de stat, datoriile se prescriu în termen de 5 ani, în timp ce, în cazul oric?ror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.

Mai pe române?te spus: Dac? "p?gubitul" (NASA în cazul nostru) nu ia nici o m?sur? legal? împotriva p?guba?ului pentru a-?i recupera crean?a în termen de 3 ani de la data în care sentin?? r?mâne definitiv? ?i irevocabil?, atunci dreptul de a-l mai actiona în judecata pe datornic devine nul, ?i nu se mai poate recupera "paguba" pe nici-o cale legal?.

Statul consider? c? 3 ani sunt suficien?i pentru a ac?iona prin mijloacele legale s?-?i recuperezi prejudiciul...

Odat? ac?ionat în judecat? pentru neplat?, se trece la executarea silit? iar datoria poate r?m?ne pe via??, la care se adaug? penaliz?ri pentru neplat? ?i alte cele.

Chiar dac? nu are nimic pe numele lui, acest lucru nu îl scap? de acea datorie. Evident nu i se poate lua ceea ce nu are, dar va fi urm?rit toat? via?a...

Nu se va putea angaja cu carte de munc?, nu va putea avea nimic pe numele lui, nu va putea accepta vreun ca?tig b?nesc, mo?tenire... s.a.m.d.

Personal nu cred c? cei de la NASA vor sta cu mâinile în sân ?i vor a?tepta s? treac? cei 3 ani f?r? s?-l actioneze în judecat?...

Când te joci cu focul, te arzi.:)

PS. Aici nu este vorba de nici o amend?, ci de un prejudiciu.. Oricum legea este cam acea?i în ambele cazuri.

Edited by dixongsm
Posted

Datoria la stat se stinge dupa 5 ani daca institutia respectiva nu iti trimite nicio instiintare in aceasta perioada .

Daca dupa 4 ani si 11 luni primesti o instiintare de plata din partea institutiei ,se reactiveaza cei 5 ani .

Prin instiintare se intelege scrisoare trimisa cu semnatura de primire .Deci , stiti ce aveti de facut .

Posted

Sunteti Penibili unii dintre voii...cum DRACU sa il angajeze pe Omul asta la NASA ? voii credeti ca NASA angajeaza orice Noob ?in ziua de azi daca nu ai un liceu nu faci nici permisul acusii.. si voi ziceti ca il baga pe asta la nasa Mor :) sunteti Funny rau :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Posted

@denys: N-ar strica s? fii mai calm cu aruncatul literelor ?i mai pu?in offtopic. Î?i po?i da ?i singur Find all posts.

1. S-a mai zis ce ai scris.

2. S? faci permisul? Nu ?tiu cine ar în?elege ce vrei s? spui.

3. N-are rost.

@on: Da, conform legii noastre amenzile vor fi prescrise, dar gândi?i-v? c? americanii tot timpul au f?cut ce au vrut ?i pot extr?da ?i din alte ??ri pentru c?... î?i permit. Vede?i cazurile de torrent/filesharing în ??ri în care legisla?ia era permisiv?, dar ei tot au f?cut ce au vrut pentru c? au aplicat legile lor, de?i nu aveau dreptul. Cel mai bine este s? ?tii de la bun început în ce te bagi. Normal c? nu vei ?ti ce poate ap?rea, dar m?car o idee tot vei avea.

Fi?i inteligen?i!

Posted (edited)
@denys: N-ar strica s? fii mai calm cu aruncatul literelor ?i mai pu?in offtopic. Î?i po?i da ?i singur Find all posts.

1. S-a mai zis ce ai scris.

2. S? faci permisul? Nu ?tiu cine ar în?elege ce vrei s? spui.

3. N-are rost.

@on: Da, conform legii noastre amenzile vor fi prescrise, dar gândi?i-v? c? americanii tot timpul au f?cut ce au vrut ?i pot extr?da ?i din alte ??ri pentru c?... î?i permit. Vede?i cazurile de torrent/filesharing în ??ri în care legisla?ia era permisiv?, dar ei tot au f?cut ce au vrut pentru c? au aplicat legile lor, de?i nu aveau dreptul. Cel mai bine este s? ?tii de la bun început în ce te bagi. Normal c? nu vei ?ti ce poate ap?rea, dar m?car o idee tot vei avea.

Fi?i inteligen?i!

Depinde cat de grav este??...pe Americani...i doare n cuc de chestile astea...si ... toate descinderile astea au un rost...cum pana mea inainte de fiecare campanie electorala...se fac descinderi peste descinderi si aresteaza o gramada de lume marunta...adevaratii hoti din romania sunt politicieni si cei care se invart prin anturajele lor...gen Tiriac...Copos...Vantu...Voiculescu...Casuneanu... si multi alti care fura miliarde de euro , nu noi astia care facem cateva sute de mi sau in cel mai fericit caz cateva milioane.

Nu mai haliti tot ce scriu ziarele sau vedeti la TV...sunt pur si simplu diversiuni ca sa nu mai vedem adevaratele probleme ale tarii si sa arate ca justia isi face treaba.

P.S. scz am fost putin offtopic dar cam asta e adevaru'...acum s au gasit si ei in pm sa dea in toti ''hacarii'' .

Edited by novarulles
Posted

:)

Nu-s chiar genul s? halesc ce se d? la TV, mai ales c? am ceva ani de când nu m-am uitat. Banii oricum sunt doar un mijloc de a te ?ine ocupat ?i în priz? pentru c? altfel omenirea n-ar mai face mare lucru. Unde nu este competi?ie, nu prea este nici dezvoltare.

Restul jocurilor de culise nu avem de unde ?ti c? sunt sau nu a?a. Normal, cei de sus fac afaceri - mai curate sau nu, dar haide s? lu?m ?i la nivel micro. Fiecare vorbe?te cu cei de teapa sa, iar cei de pe un rang inferior social vor considera c? totul e minciun? ?i subjugare. De cele mai multe ori au ?i dreptate, dar nu tot timpul. S? l?s?m loc ?i de bine.

M? retrag, c? este prea mult offtopic, de?i nu-i unul chiar aiurea.

Concluzie: De ce s? nu v? folosi?i în scopuri bune cuno?tin?ele dac? tot sunte?i/suntem smart-ass?! a?a, retoric.

Posted

Mai nou toata lumea sparge cate un server nasa...

Un program de cercetare spatiala guvernamental, suna foarte serios, si totusi, securitate de mantuiala.

Sa privim problema altfel: un nenea din Romania foloseste doar un calculator legat la internet ca sa incetineasca un program de cercetare spatiala guvernamental cu doua luni. Cat de prosti sunt astia de la nasa?

Posted

?ia-s pro?ti? E?ti sigur? Ai lucrat vreodat? în echip? mare? Ai v?zut câte buguri apar? Ce rost are s?-?i fac? audit de securitate la tot. Ei au alte ?eluri, dar copiii se joac? cu focul ?i trebuie s? pl?teasc?. poc.