Jump to content
Ped1

Criptare

Recommended Posts

Hello. Am sa-mi expun metoda mea de criptare. Sunt deschis la orice fel de schimbari daca-s plauzibile. Va rog sa o testati si sa-mi spuneti ce coliziuni are. Este o metoda partial terminata.

V-am atasat un link de dow. cu .txt pentru ca este putin asezat in pagina si este mult mai usor de inteles.

Ped1.txt download - 2shared

Subliniez faptul ca nu a mai fost testata de nimeni in afara de mine, asa ca nu o luati de buna.

Cei care stiu cat de cat cum functioneaza toata treaba, imi pot trimite pm-uri pentru a imbunatatii criptarea.

In moemtnul de fata am terminat modul de gandire al criptarii cu litere si ce va pot spune este ca va fi facuta in functie de vocale/consoane si va contine cateva elemente de matematica.

M-am axat pe o criptare de acest fel pentru ca vreau sa fie usor de decriptat si pe foaie.

O mica greseala:

" <1>/uoucfcuou/1/br7ssscfcbruou""dtd1"brdtduoudtdtttpfqbrttt"""<1>

Varianta corecta:

" <1>/uoucfcuou/1/br7ssscfcbruou""dtduou"brdtduoudtdtttpfqbrttt"""<1>

Am revenit cu criptarea cifrelor+textelor.

1 - uou

2 - dtd

3 - ttt

4 - pfq

5 - cfc

6 - sss

7 - 7

8 - oeh

9 - nnn

0 - 0

Acum, pentru a combina segmentele de criptare apelam la urmatorul procedeu.

Daca suma primelor 3 cifre sare de 6, atunci se va folosi metoda de criptare citita invers. Adica:

Sa luam exemplu: 0348 132 562

Suma primelor 3 cifre este 7, deci se va cripta dupa cum urmeaza: 0tttpfqoehbruoutttdtdbrcfcsssdtd

Acum: stim ca suma primelor 3 cifre este mai mare ca 6, deci citim invers criptarea aferenta primelor 3 cifre, separand cu "/" sfarsitul, iar cu "//" inceputul citirii,restul ramanad la fel, deci va fi: /pfqttt0//oehbruoutttdtdbrcfcsssdtd. Astfel, vom sti ca de la 0 se incepe citirea criptarii.

Daca suma lor este <= cu 6, criptarea ramane exact cum este initial.

Probabil ca va intrebati ce-i acel "br" din criptare. Ei bine, inseamna "break", din HTML.

Practic, sa zicem ca numarul nostru este 123 456 789: Iar criptarea pentru el este DTG JYL

RCB(exemplu total diferit fata de criptare), observam ca suma primelor 3 nu este strict mai mare ca 6, deci criptarea va ramane standard "DTG JYL RCB"

Daca suma lor ar fi strict mai mare ca 6, atunci criptarea se transforma in " GTD JYL RCB"

Acum, un alt lucru important este urmatorul. Sa zicem ca avem de criptat un numar, spre exemplu: "151 765 111211 21234 3333". Aici intervine un alt lucru esential in criptare: Stim deja povestea cu primele 3 numere, insa pe parcursul unei criptari mai mari de 14 numere, se aplica urmatoarea metoda:

Revenim la numarul nostru, vedem ca suma primelor 3 numere este 7.

Ce se intampla in momentul care cifra este 7? Citim inca 7 numere, pornind de la cifra a-4-a, iar, dupa ce ajungem la 7 cifre numarate facem acelasi lucru cu urmatoarele 3 numere. Daca ele sunt mai mari ca 6, le scriem invers. Daca nu, raman asa. In cazul nostru, raman asa.

Criptare pentru 151 765 111211 21234 3333

" <1>/uoucfcuou/1/br7ssscfcbruou""dtduou"brdtduoudtdtttpfqbrttt"""<1>

Au aparut elemente total noi in criptare, precum " , /1/ sau <1> Ce se intampla cu astea? Pai: /1/ indica cate grupuri de 3 numere sunt mai mari ca 6. In cazul nostru a fost doar unul, asa ca a fost notat inceputul cu /1/. Voi da un exempu de criptare in care maximul de 6 va fi sarit de 2-3 ori pentru a intelege cum sta treaba. Sa revenim la al doilea element nou, ". Ce inseamna acest "? Pai, am descoperit pe parcursul criptarilor ca exista posibilitatea sa se repete acelasi numar, de exemplu 1, ceea ce insemna "uouuouuou", de 3 ori 1. Era foarte usor de decriptat. Asa ca m-am gandit sa pun un set de " de fiecare data cand se repeta cifra din fata semnului " pana apare alta cifra.

Semnul <1> semnifica de cate ori se repeta seria de 3 numere, indicativul dintre / / Nu are nici o relevanta in criptare, doar semn dezorientativ.

Exemplu: 3211115115155111812

Criptare: tttdtduou"""cfcuou"cfcuoucfc"uou""oehuoudtd

O mica explicatie: observam ca dupa primul uou apar trei semne """, asta inseamna 1111, pentru ca """ repeta cifra dinaintea semnului.

O mica decriptare ar fi: dtdttt"dtd7"""oehnnn"0"oehuou : 233277778990081

In cazul in care primele 3 numere depaseau adunate cifra 6, criptarea se facea la fel ca inainte, prima parte fiind inversata.

Exemplu: 332 55643357 11 5 34447812 1

<2>/ttt"dtd/1/brcfc"ssspfqttt"cfc7br/uou"brcfc/2/brtttpfq""7oehuoudtdbruou<2>

Explicatie: <2> semnifica de cate ori a fost depasita maxima de 6 sau de cate ori a fost inversata criptarea, in cazul nostru de 2 ori. ttt" acel 33, dar 3+3+2=8. Deci este depasita valoarea de 6, se imputa citirea inversa. Suma celor 3 este 8, deci dupa 8 cifre, se vor calcula iar alte 3, aplicand acelasi sistem de 3 numere egal 6. Am numarat 8 cifre, ultima cifra activa fiind 7, deci numaram acel grup "11 5". Suma celor trei ne dau iar peste 6, mai exact 7. Numaram din nou 7 numere, aplicand acelasi sistem de trei numere adunate egal 6. Numarand 7, ultima cifra activa este 1. Nu mai avem decat 2 numre, "2 1". Nu avem destule numere pentru a efectua adunarea, deci ne oprim din criptat.

Acele <2> de la inceput si de la sfarsit cum am explicat semnifica de cate ori a fost sarita cifra 6.

Criptarea finala strict pentru numere si spatii este <2>/ttt"dtd/1/brcfc"ssspfqttt"cfc7br/uou"brcfc/2/brtttpfq""7oehuoudtdbruou<2> aferenta numarului 332 55643357 11 5 34447812 1

Am criptat treptat pentru a intelege cum lucreaza.

Revenind la partea cu criptarea textelor.

a - ::

A - =:

b - vn

B - 9((

c - td4

C - yy

d - u12

D - ==

e - +

E - sil

f - }

F - >>1

g - g

G - G

h - $

H - ta

i - 755

I - F10

j - lang

J - \\

k - 4$$

K - $4$

l - tah

L - ah

m - ee

M - i

o - hhj

O - gah

p - st

P - m3i

q - 5

Q - 7

r - row

R - R

s - sig

S - ins

t - tw

T - w34

u - si

U - lon

v - ro

V - ryi

w - %%

W - <>

x - ><

X - hi

y - ec

Y - yil

z - e450&

Z - doln

_ - lb

Sa incercam criptarea textului: "Criptarea_Ped"

Solutie: "C_33</::+row::twst755rowyy/*/lbm3i+u12>F13"

Din nou apar separatorii / respecitv /*/ care au acelasi rol, de citire inversa a criptarii.

Daca in criptarea cifra-cifra se tinea cont de suma primelor 3 numere, aici se impune o noua regula. Daca cuvantul se termina cu o vocala sau cu o cifra, criptarea se face in sens invers.

Inversiunea se deosebeste de restul criptarii prin /*/. In cazul criptarii cifra-cifra, separatorul era de ordin par sau impar,

respectiv / si /1/,/2/,/n/.. In cazul criptarii litera-litera, separatorul este de ordin impar respectiv par. Adica /*/ respectiv /**/

O alta aparitie noua este C_#number/F_numer. Primul, C_#number semnifica cate caractere are criptarea inclusa intre parametrii <>, iar F_#number semnifica cate caractere trebuie sa aiba decriptarea.

De mentinut faptul ca, cuvintele nu se pot desparti decat prin "_", fara spatiu.

In criptare a aparut "lb". Am introdus un nou separator, daca la criptarea spatiului dintre cifra-cifra, semnul criptografic este "br", la litera-litera semnul criptografic este "lb" (letter break)

Pe langa faptul ca apare un nou separator criptografic si criptarea inversa, trebuie sa tinem cont si de inca doua lucruri. Consoanele si vocalele din textul de criptat.

Daca primul cuvant de criptat se termina cu o vocala sau cu o cifra, citirea acelui cuvant are loc de la final spre inceput, fiind separat la inceput /(*)/ iar la final de /(*-1)/.

Criptarea unui text mai amplu: "O_calatorie_memorabila_inseamna_sa_traiesti_din_plin_momentul_oriunde_ai_fi"

Solutie: "C_204</gah/*/lb/+755rowhhjtw::tah::td4/**/lb/::tah755vn::rowhhjee+ee/*/lb/::0ee::+sig0755/**/lb/::sig/*/lb/755twsig+755::rowtw/**/lbu127550lbm3itah7550lbeehhjee+0twsitahlb/+u120si755rowhhj/*/lb/755::/**/lb/755}>F_75

De ce am folosit parametrii / si /*/ | /**/ ? Pentru ca dupa cum puteti observa, dupa separatorul de spatiu "lb", apare parametrul "/" ce indica citirea de la sfarsit spre final, fiind mai usor de decriptat.

Criptarea inca are coliziuni dar sper ca le voi rezolva pe viitor. Sper sa nu sariti cu gura. Daca nu va place nu comentati,il voi folosi strict la codarea pentru site-ul meu. Urmeaza sa implementez criptarea pentru link-uri si criptarea cifra-litera si invers care vor fi relativ mai scurte dar putin mai "intortocheate". Mentionez faptul ca am pus textul pentru a doua criptare fara sa-l verific. Deci exista riscul sa fie greseli de redactare.

Edited by Ped1
Link to comment
Share on other sites

pana la urma ce inseamna a cripta ?? a folosi un cod secret , a ascunde cv ... ??? ajutatima va rog si in privinta aceasta :

un prieten mia scris pe o retea de socializare : am criptat linkul asta . vrei sa ti-l dau ? il am scris pe o foaie . sa vezi ce tare a iesit . si eu nu stiam ce sai spun k nush ce e ala :D

Link to comment
Share on other sites

a cripta inseamna a lua ceva, sa zicem un text, si in urma unui procedeu, fie el matematic, sau de alta natura, sa rezulte un alt text care nu are nici o legatura cu textul original, dar care pe baza unui alt procedeu, sa se poata readuce la starea initiala.

Link to comment
Share on other sites

Daca stii numarul de cuvinte (n), pui primele n litere una sub alta, apoi reiei cate o litera pe fiecare linie.

ex: dnsgautrniaiemealtica (4 cuvinte)

daniel

nu

stie

gramatica

Te opresti cand iti dai seama ca ai format un cuvant, daca mai raman litere ai putea sa le pui si pe ele dar vei vedea ca nu iti iese un cuvant.

Link to comment
Share on other sites

Pai ca sa decriptezi ceva folosesti un cifru un algoritm cu care a fost criptat cuvantul initial.Ca sa decriptezi trebuie sa stii un algoritm sau mai mult de atat . Daca nu stii care e cel ales o iei prin eliminare.Dar mai intai de toate trebuie sa inveti fiecare cifru/algoritm/metoda de criptare apoi te apuci . Nu o iei ca asa babeste ca nu merge la infinit asta .

Link to comment
Share on other sites

Nice effort.

De regula cea mai sinpla metoda de criptare/decriptare este sa faci un calcul simplu din Ascii(caracter de criptat) Xor valoare

Ex: Asc(i)=105 xor 45=140

Etc.

Si poti face un select case:

sir = 1234567890abcd etc

for i=0 to sir.lenght

x=40

if asc(i)>15

x=35

y=i xor x

endif

if asc(i)<15

x=30

y=i xor x +2

endif

next

etc.

Totul e relativ la imaginatie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...