Jump to content
Incepat0r

Problema ciudata C

Recommended Posts

Posted

Am urmatorul cod in C:

#include <stdio.h>
int main()
{
int r,a=-3,b=7,c=9,d=2,e=11,f=1,g=77;
r=(a*b*c+d*e*f)%g;
printf("%d",r);
return 0;
}

Rulat in Code Blocks 13.12 si compilatorul implicit MinGW, dar si aici: Compile and Execute C online si rezultatul este -13

Scris in google: (-3*7*9+2*11*1) mod 77 si rezultatul este 64: https://www.google.ro/#q=%28-3*7*9%2B2*11*1%29+mod+77

Acum stiu sigur ca rezultatul corect este cel indicat de google adica 64, nelamurirea mea este cum pot corecta aceasta eroare in C ca mi-a luat 2 ore sa descopar acest mic bug intr-un cod de peste 1K linii.

• Active Members
Posted (edited)

(a*b*c+d*e*f)%g = (-3*7*9 + 2*11*1)%77=(-189+22)%77 = (-167) % 77 = 2 rest -13.

Code Blocks are dreptate;

% este functia "modulo" in C/C++/etc - adica restul impartirii lui 77 la -189 care evident este -13 :)

Edited by MrGrj
Posted

Calculeaza modulul tu, de mana, ai sa observi ca ceea ce MrGrj a scris respecta exact ceea ce este scris in link-ul ala pe care l-ai dat.

ca si chestie -167 % 77 = 2 rest -13 deoarece 77* 2 = 154 si -167 + 154 = -13.

Posted

In ambele cazuri modulul este corect. Modulul unui numar este restul impartirii.

Atunci cand modulul iti da un numar negativ, e posibilitatea de a transforma acel numar negativ in numar pozitiv cu formula: restul = restul + impartitorul

Google face singur aceasta transformare si transforma numarul -13 in numar pozitiv, fiind 77-13=64. C nu face acest lucru de la sine, dar o poti face tu adaugand cateva linii de cod pentru cazul in care restul e negativ.

Un alt exemplu fiind -8%5=-3=5-3=2

Poti face asta de mana cu matematica de clasa 12 unde inveti modulul unui numar.

In concluzie, poti adauga acolo linia asta inainte de printf:

if(r < 0)
r = r+g;