Salut,
O sa incerc sa raspund in mare, pe ici pe colo.
In primul rand nu se poate de la zero. S-a incercar de la zero in SUA, in 1776, mai devreme sau mai tarziu tot acolo se va ajunge.
Primul pas in imbunatatirea unui sistem este intelegerea lui. Trebuie sa incepi sa ii cunosti parghiile si portitele pentru a obtine avantajul pe care il consideri necesar. De exemplu, sa stii cine sunt factorii de decizie (nu doar presedinte, parlament, ci pana la avocatul poporului si alte institutii care administreaza "bunastarea natiunii"). Apoi sa intelegi cum le poti contracara abuzurile si cum te poti lua la tranta cu ei legal. Un bun exemplu este puterea poporului de a propune un referendum, exista si puterea poporului de a legifera direct, nu doar prin reprezentanti.
O buna solutie pentru a scapa de incompetenti ar fi ca cei care nu au realizat ce si-au propus sa nu mai poata fi alesi si sa returneze salariile si restul cheltuielor pe intregul mandat. Nu sunt adeptul deciziilor radicale. Pot duce la abuzuri, la lucruri regretabile.
1. Romania nu trebuie sa aiba lider, ci cetateni. Peste tot in istorie, "decapitarea" liderului a dus la degringolada. In societatile distributiviste in care oricine putea prelua rolul de lider intr-un timp cat mai scurt perioadele de abateri au fost minime.
2. Nu exista politici de urmat. Obiectivul principal ar trebui sa fie bunastarea natiunii. Pentru somaj, bineinteles ca politica ar fi de stanga. Pt economie, nu se poate face economie planificat centralizata, deci va fi dreapta. Stalpii principali ai unei tari sunt educatia,industria, economia, armata, sistemul medical. As pune accent pe posibilitatea celor tineri de a obtine calificari inalte si apoi i-as integra in economia tarii. Nu e corect ca un tanar absolvent sa nu poata primi loc de munca, insa nu e cinstit ca dupa ce muncitorii i-au platit scoala din clasa I pana la doctorat el sa o stearga miseleste pe alte meleaguri.
2-3. Relatii externe cu oricine, atata timp cat sunt in avantajul evident al tarii. Cumetrii americane din care sa pierdem pib pe fiare vechi mai putin. Chinezii au gandit bine treaba, au acceptat muncii infime si cu timpul au reusit sa isi dezvolte propria tehnologie. E o lectie buna de viata.
4. Nu exista politica pe termen scurt. Schimbarea va veni doar de jos, cand oamenii vor constientiza ca ei sunt factorul, cand nu mai vor spune "lasa sa faca altul".
Asta e in avantajul clasei politice actuale. Insa ai raul cel mai mic e la fel. Trebuie sa apara o putere direct de la radacinile natiunii.
Lupta anti-coruptie e o himera. Ca si comunismul, ca si miscarea pasoptista. Sub o idee romantica s-au ascuns mari minciuni.
6. Stiati ca exista 6 forme de guvernare? 3 bune si 3 rele? Monarhia-tirania, aristocratia-oligarhia si regimul constitutional-democratia. Daca nu, Aristotel - Politica.
Nu exista. Gandesti tiranic. Si in plus se stie ca iqul mare nu te face un administrator mai bun. Vezi Nicusor Dan.
Nu exista. Cu ajutorul strainilor poti arde trepte in evolutie. Chiar daca la inceput le faci treaba murdara.
A si nu cautati comoditatea. Vedeti partea frumoasa a vietii.
Alte recomandari: eminescu volumul x opere politice.
Mircea platon ovidiu hudurzeu - a treia forta romania profunda.
Platon - republica.
Multi antici - logica si retorica.
Ion gavrila ogoranu - brazii se frang, dar nu se indoiesc.
Cornel Dan Niculae - toate volumele pentru intelegerea istoriei recente.
https://pdfcoffee.com/qdownload/cotul-donului-editia-ii-pdf-free.html
Liviu Vălenaș Cartea neagră a României 1940-1948
Multe altele.
Tema este profunda.
Plus multa istorie: abonament la magazin istoric. Sa fii constient de cine a tradat Romania.