Jump to content
Domnul.Do

Unofficial GovITHub Thread

Recommended Posts

Posted (edited)

Cu toti am auzit de platforma GovITHub, dar inca nu ne-am mobilizat sa contribuim/lucram in paralel cu acesta platforma. Ideea mea este sa ca creez acest thread pentru a discuta neoficial diferite aspecte, pareri, imbunatari pe care le putem aduce, cat si filtrarea intrebarilor acelasi care ajung pe email oficial govithub@gov.ro

Il voi invoca si pe @Andrei pentru a urmari periodic acest thread pentru a raspunde la unele intrebari sau pentru a duce cuvantul nostru mai departe.

 

Voi evidentia cateva aspecte personale pentru persoanele care se vor implica.

Pentru voluntari:

-O sa fie o asemanare dintre platforma GovITHub si InternshipGov : Informatii despre membri cat si despre voluntari.

Se poate folosi pentru comercializarea firmei sau persoanei implicate. Numele voastru trebuie sa apara in motoarele de cautare (blog, vblog, site) 

-Daca sunteti considerati o resursa, posibil sa lucrati cu membri indirect: colaborare cu alte departamente din minister.

Sa nu v-a asteptati la o proportie de 1 membru cu 10 voluntari, ma gandesc ca sarcinile se vor imparti prin intermediari sau platforme de genul GitHub sau un custom open-source bug tracking software.

 

Pentru bursieri (membri):

-Proiectele o sa fie prin administratia publica catre cetateni, ceace inseamna ca o sa fie nevoie de un feedback mare din partea sectorului privat cat si sectorului asociativ.

O sa fie nevoie de site-uri sau o alta metoda de contact pentru a primi feedback-ul.

-Se doreste o transparenta, dar aici se poate subintelege si transparenta celui implicat in proiect.

Abordarea mea o sa fie un blog unde pot sa scriu articole minimale periodice despre progresul/regresul proiectului, dar trebuie tinut cont si de confidentialitate: nu toate informatiile trebuie facute publice.

-Costuri minimale, nu incercati sa reinventati roata. 

Costul proiectului se poate scade prin folosirea servicilor online gratuite, ex: daca aveti nevoie doar de site informativ (frontend) se poate folosi GitHub Pages. Nu este nevoie sa cumparati un domeni + gazduire.

-Incercati cu proiectul vostru sa creati locuri de munca, sa atrageti investitori, sa faceti parteneriate cu diferite sectoare publice internationale, etc.

Aceasta platforma este pe plan national, ceace inseamna ca are prioritate.

-Ajuta-ti voluntari indirect, pentru comercializarea (nu spam) lor prin aceasta platforma.

Posibil sa fie voluntati care nu sunt in domeniu IT, da-ti credite acelor persoane pentru a gasi un loc de munca mai usor in acest domeniu sau pentru cei care sunt in domeniu trebuie recunoscuta munca lor intr-un mod public.

-Formalitatea, deoarece o sa fie intr-un mediu public.

O sa fie multe departamente implicate in aceste proiecte, conduita si regulile de politete o sa fie un "must know" pentru a putea colabora.

 

Pentru cei care vor sa se implice in aceasta platforma prin alte metode, va pot pune la dispozitie cateva exemple care se pot scrie la "Alta varianta":

-Resursa:[Firma]:Server Dedicat

Daca aveti resurse si vreti sa le donati pe o perioada de >= 6 luni, dar trebuie sa constientizati daca vor aparea probleme legate de server (uptime) trebuie sa suportati aspectul comercial negativ sau posibil si daune (sabotaj)?!

-Traducator:[Frima]:Ro-*

 

Nu pot spune multe despre proiectul meu acuma deoarece nu am aplicat inca, dar este lagat de https://www.ncsc.nl/english/security si are ideea de baza in acest articol , mai exact in:

Quote

"There is no rule which states what to do when a vulnerability is discovered"

 

Va multumesc pentru atentia acrodata!

 

Edited by Domnul.Do
  • Upvote 3
Posted

Am aplicat si eu la acest proiect ca voluntar, mi se pare foarte interesant si e un pas foarte mare spre eliminarea birocratiei.

Eu am o intrebare:

Vor exista project-manageri? Consider ca e un rol foarte important pentru un proiect reusit, mai ales daca la el lucreaza mai multe persoane.

Posted

Sper sa nu existe niciun "project manager". Intr-un asemenea proiect sunt importante ideile si calitatea persoanelor care lucreaza la ele. Nu cred ca e nevoie de project manageri care sa complice lucrurile.

 

Proiectele trebuie sa se dezvolte singure si sa se inscrie pe o directie.

 

E o idee buna initiativa asta, dar acum sa vedem ce se va intampla practic. Peste cateva luni se schimba guvernu'

  • Upvote 1
Posted (edited)

@SticKyWoX si @tjt dupa cum am obervat ati dat dovada deja de implicare prin anticipare. Momentan este totul speculativ.

Dar incerc sa abordez intrebarea "Vor exista project-manageri?" intr-un alt context:

 

Daca cineva a participat din comunitatea RST, ca voluntar in domeniu IT sau asemanator, care a fost organigrama/structura in care ati lucrat?

Pana atunci, voi care ati candidat pentru un post de voluntar, care sunt asteptarile voastre? Cum doriti sa interactioneze cu voi (metodologie)?

 

Voi incerca sa caut si sa iau legatura cu intreprinderi care au implementat un astfel de voluntariat (la nivel mai mic) si sa ne spune o parte din interactiunea lor cu un voluntar.

 

Edited by Domnul.Do
Posted
9 hours ago, Domnul.Do said:

Pana atunci, voi care ati candidat pentru un post de voluntar, care sunt asteptarile voastre? Cum doriti sa interactioneze cu voi (metodologie)?

 

Cred ca proiectul va avea succes atat timp cat exista implicare si simt de responsabilitate din partea organizatorilor. Astfel de proiecte au nevoie de comunicare permanenta. Nu mi-ar placea sa lucrez luni de zile la un proiect pentru guvern ca la final sa mi se zica ca nu mai e nevoie de proiectul meu, au gasit deja alta solutie. Consider in continuare rolul unui project-manager foarte important, si prin intermediul lor ar trebui sa aiba loc interactiunea cu programatorii.

Posted

Eu cred ca nu va avea succes. Sunt interese financiare foarte mari pentru ca GovITHub sa nu reuseasca plus ca in iarna vin alegerile. Sa nu va mirati daca ceva firma fantoma va lua o caruta de bani pentru munca voastra ca voluntari.

Posted

Salut,

 

Toata lumea 'busted a nut' cand a auzit de proiectul asta, uitand de scenariile in care website-uri precum http://mapn.gov.ro/ se faceau pe milioane de euro.

 

Timpul meu inseamna bani, si vrajeala cu 'facem tara mai buna' a expirat in momentul in care am vazut ca pentru proiecte de cacat exista fonduri, iar acum se pune problema voluntariatului.

 

Ah, bursele alea de 2k euro sunt sub pretul pietii. Lucrezi sub 4 ore pe zi si faci banii aia intr-o luna, in acelasi domeniu (IT), fara bataia de cap adusa de toti batranii din sistem, din confortul casei tale.

 

Sunt curios de ce 'specialisti' or sa fie luati in program; Mai mult, sunt foarte curios de rezultatul final. Poate o sa fie tot o poveste gen Siveco & EDU.RO.

  • Upvote 1
Posted (edited)

Putem face un topic dedicat in care sa manifestatam atitudinea standard de a fi impotriva la orice. Topicul asta am inteles ca doreste sa atraga opiniile celor interesati de subiect, nu carcotasi. Exista niste oameni prin ministere ce vor sa demonstreze ca se pot face lucrurile diferit, o sansa care nu s-a mai vehiculat atat de evident. Profitati de ea! 

 

 

Edited by Andrei
  • Upvote 2
Posted

@Andrei: Nu e vorba de atitudine standard 'anti orice'. E vorba de faptul ca infrastructura necesara pentru eliminarea birocratiei nu e o chestie care se naste din voluntariat. E nevoie de project management, bugete si oameni pertinenti. Oamenii pertinenti nu sunt ieftini in domeniul IT, dupa cum probabil stii asta.

  • Upvote 1
Posted

E mai mult un experiment, tratati-l ca atare.

Daca lucrurile or sa mearga bine si iese ceva atunci o sa continue probabil cu un buget mult mai mare. Eu zic sa fiti curiosi si sa vedem ce o sa rezulte, guvernul actual face lucrurile intr-un mod interesant si se pare ca au curaj sa incerce chestii noi (cel putin pentru Romania).

  • Upvote 3
Posted (edited)

@Andrei nu stiu ce rol joci in acest GovITHub dar spre binele tau si al celor implicati iti dau un sfat. Cand te intalnesti cu cineva din conducerea proiectului sau chiar cu Ciolos sa il intrebi cat de legal este recrutarea de volutari si interventia statului pe piata libera. 

De cativa ani incoace, mai exact de cand am intrat in UE, statul Roman a fost obligat sa renunte la companiile care activau pe piata libera pentru ca creau monopol sau erau anticoncurentiale prin faptul ca isi permiteau sa fie pe minus la profit.

Exemplele sunt mult, cele mai cunoscute sunt  companiile mari pe care le-a detinut statul gen Petrom, CEC, BCR, Compania de gaze ce acuma ii a E-On-ului etc tec. Statul a fost obligat sa liberalizeze si pensiile, 50% din fondul de pensii se duce la banci. Liberalizarea pietei energiei electrice unde a fost monopol o lunga perioada de timp, sigur ati vazut cum Digi deja vinde si curent electric.

Deci poate imi explici cum ii posibil ca statul Roman sa intervina pe piata libera si sa creeze un dezechilibru concurential prin acesti voluntari.

 

Multumesc anticipat

Edited by gaddafi
Posted (edited)
36 minutes ago, hades said:

@Andrei: Nu e vorba de atitudine standard 'anti orice'. E vorba de faptul ca infrastructura necesara pentru eliminarea birocratiei nu e o chestie care se naste din voluntariat. E nevoie de project management, bugete si oameni pertinenti. Oamenii pertinenti nu sunt ieftini in domeniul IT, dupa cum probabil stii asta.

 

Nu e un program dedicat reducerii birocratiei, cred ca il confunzi cu Comisia de Taiat Hartii. Pe site-ul ithub.gov.ro exista si cateva dintre aplicatiile propuse (exemplificativ). Cunosc foarte multi oameni pertinenti care m-au sunat si mi-au spus ca sunt interesati sa-si dedice cateva ore pentru aceasta initiativa, oameni ce merita incadrarea in "oameni pertinenti". 

 

Cum spunea si @M2G, e un program pilot. Ar trebui apreciat faptul ca nu se arunca 60 de milioane in program doar pentru ca suna bine, ci se incearca o abordare etapizata pentru a nu consumata bugete fantastice de genul proiectelor implementate in trecut.

 

Programul e simplu: in 6 luni trebuie implementate cateva proiecte simple cu impact pentru a demonstra valoarea programului. Daca merge, va fi continuat, daca nu, mergem mai departe. Stiu ca sunt tentante dezbateriile de genul acesteia in care cineva e pro si altul impotriva, seamana enorm de mult cu o discutie Windows vs Linux sau Android vs iOS. Toti avem partial dreptate, dar la final nu exista nici un plus valoare adus energiei consumate pt dezbatere.

 

Ce proiect credeti ca s-ar putea implementa in cele 6 luni ale proiectului? Care sunt asteptarile voastre?

Am vazut ca @Domnul.Do a mentionat un proiect in prima postare vizavi de Responsible Disclosure, vreo opinie in acest sens? 

 

@gaddafi Te rog adreseaza aceasta intrebare pe formularul de contact de pe site, nu in acest thread. Sunt si eu voluntar in aceasta initiativa. 

Edited by Andrei
  • Upvote 2
Posted
6 minutes ago, gaddafi said:

@Andrei nu stiu ce rol joci in acest GovITHub dar spre binele tau si al celor implicati iti dau un sfat. Cand te intalnesti cu cineva din conducerea proiectului sau chiar cu Ciolos sa il intrebi cat de legal este recrutarea de volutari si interventia statului pe piata libera. 

De cativa ani incoace, mai exact de cand am intrat in UE, statul Roman a fost obligat sa renunte la companiile care activau pe piata libera pentru ca creau monopol sau erau anticoncurentiale prin faptul ca isi permiteau sa fie pe minus la profit.

Exemplele sunt mult, cele mai cunoscute sunt  companiile mari pe care le-a detinut statul gen Petrom, CEC, BCR, Compania de gaze ce acuma ii a E-On-ului etc tec. Statul a fost obligat sa liberalizeze si pensiile, 50% din fondul de pensii se duce la banci. Liberalizarea pietei energiei electrice unde a fost monopol o lunga perioada de timp, sigur ati vazut cum Digi deja vinde si curent electric.

Deci poate imi explici cum ii posibil ca statul Roman sa intervina pe piata libera si sa creeze un dezechilibru concurential prin acesti voluntari.

 

Multumesc anticipat

 

nu te agita. ciolos a aruncat si el o idee pe piata iar baietii au raspuns la apel....ca asa e in tenis.

  • Upvote 1
Posted (edited)

Exista cazuri in care unele instituti aveau "sonde de forare" pentru bughetul statului in interesul personal, dar pe vremea respectiva nu stiam ce face exact DNA-ul sau ANAF-ul.

Acuma povestea este altfel, eu nu consider prin cazurile respective ca guvernul este corupt, eu consider acele cazuri un exemplu ca se face o schimbare, se doreste un guvern mai transparent.

Si eu am avut acea fustrare ca totul este in interes personal, dar prea tarziu am observat ca vorbeam singur cu televizorul, deabia acuma stau in picioare si doresc sa contribui la transparenta in partea sectorului public.

 

Am anticipat ca la inceput acest thread va avea dezbateri pe plan politic, nu am nimic impotriva dar sa aiba legatura cu topicul GovITHub.

 

3 hours ago, hades said:

"(...) E vorba de faptul ca infrastructura necesara pentru eliminarea birocratiei nu e o chestie care se naste din voluntariat. E nevoie de project management, bugete si oameni pertinenti. (...)"

 

Nu doresc sa faci comparatie dintre Romania si Bulgaria, vreau sa consideri acest articol o idee, nu un proiect. O idee ca o infrastructura se poate schimba, bineinteles ca inceputul este limitat dar este progresiv.

 

Cat despre reply-ul meu:

15 hours ago, Domnul.Do said:

(...) Voi incerca sa caut si sa iau legatura cu intreprinderi care au implementat un astfel de voluntariat (la nivel mai mic) si sa ne spune o parte din interactiunea lor cu un voluntar. (...)

 

Am gasit acest articol,  Bitdefender aparent a organizat un concurs in 18 martie 2009, care era bazat pe voluntari. Nu cred ca scopul concursul era in asa fel organizat incat sa imparte sarcinile catre voluntari, printr-o abordare ierarhica.

 

Quote

"Am vazut ca Domnul.Do a mentionat un proiect in prima postare vizavi de Responsible Disclosure, vreo opinie in acest sens?"

 

Il voi publica in acest thread si il voi pune la " Adresă web referinte *" in formularul de aplicare. Aceasta este abordarea mea pentru transparenta proiectului. 

 

 

 

 

Edited by Domnul.Do
Posted
17 hours ago, Domnul.Do said:

-Ajuta-ti voluntari indirect, pentru comercializarea (nu spam) lor prin aceasta platforma.

 

 

Toate softurile sa fie facute numai in engleza, astfel poate utilizatorul sa justifice de ce nu cunoaste limba romana.

Posted

@Domnul.Do: Sunt total impotriva aplicatiilor open source folosite in sistemul public. Pentru a evita scurgerea de fonduri pe aplicatii de rahat, nu e nevoie de open source. E nevoie de project management si de auditing serios. 

  • Upvote 1
Posted
12 minutes ago, hades said:

@Domnul.Do: Sunt total impotriva aplicatiilor open source folosite in sistemul public. Pentru a evita scurgerea de fonduri pe aplicatii de rahat, nu e nevoie de open source. E nevoie de project management si de auditing serios. 

Un asemenea raspuns vreau sa vad, o parere sincera.

Metaforic vorbind: care ar fii un project management ideal? Auditori dupa ce criteri se vor alege? Necesita implicarea cetatenilor?

Poate nu avem aceasi idee, dar avem acelasi context.

Posted
1 hour ago, Domnul.Do said:

Un asemenea raspuns vreau sa vad, o parere sincera.

Metaforic vorbind: care ar fii un project management ideal? Auditori dupa ce criteri se vor alege? Necesita implicarea cetatenilor?

Poate nu avem aceasi idee, dar avem acelasi context.

 

dumneata in ce calitate postezi pe forum, raportat la proiect...

 

 

  • Upvote 1
Posted
7 minutes ago, j1ll2013 said:

dumneata in ce calitate postezi pe forum, raportat la proiect...

 

Buna intrebare, momentan nu am nici un fel de legatura cu GovITHub dar pe viitor doresc sa devin un membru.

Motivatia mea este ca se poate accelera progresul unui proiect foarte mult prin minister. In trecut am vrut sa implementez o idee de unul singur si nu am reusit, deoarece nu lucrez in acest domeniu si in mediu meu este mai bine platita forta fizica decat forta intelectuala.

 

Sunt persoane care vor sa ajute, dar inca nu stiu cum. Doresc sa unesc cei care au acesi mentalitate intr-un loc.

 

Posted
6 minutes ago, Domnul.Do said:

 

Buna intrebare, momentan nu am nici un fel de legatura cu GovITHub dar pe viitor doresc sa devin un membru.

Motivatia mea este ca se poate accelera progresul unui proiect foarte mult prin minister. In trecut am vrut sa implementez o idee de unul singur si nu am reusit, deoarece nu lucrez in acest domeniu si in mediu meu este mai bine platita forta fizica decat forta intelectuala.

 

Sunt persoane care vor sa ajute, dar inca nu stiu cum. Doresc sa unesc cei care au acesi mentalitate intr-un loc.

 

 

scurt si la obiect. daca ai nevoie de cineva pe domeniul uman imi dai pm. nu sunt pe it si sunt din provincie. daca totusi apare o idee care considerati ca merita promovata fiecare membru rst are cu siguranta un canal, o voce pe online, un site etc.

  • Upvote 2
Posted
20 minutes ago, j1ll2013 said:

scurt si la obiect. daca ai nevoie de cineva pe domeniul uman imi dai pm. nu sunt pe it si sunt din provincie. daca totusi apare o idee care considerati ca merita promovata fiecare membru rst are cu siguranta un canal, o voce pe online, un site etc.

Daca ne vom intalni vreodata sa imi amintesti sa te servesc cu o bere rece si un pachet de tigari.

 

Momentan acest thread pare sa ia contur, avem: un oficial, voluntari, troll si idei politice mai trebuie si un continut de calitate pe care il voi genera zilele urmatoare.

  • Upvote 2
Posted

Sa le luam pe rand:

 

1. @theeternalwanderer: Teoretic, open source suna exceptional si este exceptional, pana in punctul in care vorbim de BANI sau proiecte GUVERNAMENTALE care opereaza date cu caracter personal. DA, open-source deschide cai de audit extern, contributii si alte cele, dar haideti sa ne uitam putin la cazul Ethereum si la succesul ce l-au avut ei cu open source (proiectul intra la categoria bani).

2. @Domnul.Do : Eu nu sunt aici ca sa tai aripile tinerilor care doresc sa contribuie. Doamne'ajuta, ca e mai ok sa faca asta decat laba la calculator. Totusi, daca exista din partea guvernului asteptari la proiecte serioase, trebuie luati in evidenta si alti factori. Poti sa strangi tu 10 pasionati de programare si ei pot sa codeze exceptional, dar, cum ramane cu researchul pentru proiect? Presupunand ca vrei sa livrezi un produs de calitate iti trebuie un studiu de piata, iti trebuie INFRASTRUCTURA iti trebuie traininguri (ca nu toti candidatii sunt jack of all trades), ai nevoie de alpha testeri, ai nevoie de oameni care sa stabileasca un roadmap si multe altele. In toate stirile si in ce am citit, se pune accentul pe produsul final si pe faptul ca voluntarii o sa faca treaba buna, doar ca ai nevoie de mult prea multi oameni full time implicati in proiect, ca sa iesi pe piata cu o solutie viabila.

  • Upvote 1
Posted
4 hours ago, Domnul.Do said:

Am gasit acest articol,  Bitdefender aparent a organizat un concurs in 18 martie 2009, care era bazat pe voluntari. Nu cred ca scopul concursul era in asa fel organizat incat sa imparte sarcinile catre voluntari, printr-o abordare ierarhica.

 

Ala ii un concurs care are in titlu cuvantul voluntari. Sunt pline facultatile cu astfel de concursuri, din cunostintele mele si Renault a organizat un concurs de design in Cluj. Cu un budget de cateva mii de euro poti sa ai si zeci spre sute de idei mai putin sau mai mult bune si daca citesti regulamentul sunt sanse mari sa descoperi ca predai toate drepturile asupra contentului organizatorului. Ca fapt divers concursurile sunt bazate pe concurenti care concureaza pentru primul loc.

 

Daca tot veni vorba despre Bitdefender, un pic de conflict de interse nu strica http://www.curentul.info/dezvaluiri/15427-ciolos-a-numit-lupul-paznic-la-oi-talpes-e-in-consiliul-govithub 

Nu m-ar mira ca volutari sa lucreze la aplicatiile create de acest Dan Condrea al IT-ului.

 

Hai ca deja prinde contur, numai sa nu vina Tolontan sa ne fure subiectul.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...