Jump to content
Nytro

Nokia 1100 si realitatea din spatele lui

Recommended Posts

Posted

Probabil multi dintre voi au vazut anunturi in legatura cu Nokia 1100 si preturile astronomice. Mai jos veti afla realitatea din spatele acestei povesti si in acelasi timp escrocherii globale.

Telefoanele din acest model produse de cunoscuta companie finlandeza au ajuns sa aiba preturi astronomice, deoarece o companie obscura a spus ca acestea pot fi folosite de hackeri.

Specialistii in IT spun ca informatiile respective sunt fabulatii si ca ar putea fi vorba despre o noua teapa de genul “masina de cusut Singer”.

Multi romani au aflat in ultimele luni ca au in casa o mica avere. Telefonul mobil banal, primit gratis de la serviciu sau cumparat cu 2 lei si pe care, probabil,nu l-au mai folosit de cativa ani ar valora acum cateva mii sau, dupa cum spun unii, cateva zeci de mii de euro. Nokia 1100, un telefon care s-a vandut pe glob in peste 200 de milioane de exemplare, a devenit peste noapte un dispozitiv electronic dorit de hackerii din toata lumea. Asta, pentru ca modelul respectiv ar avea, din fabricatie, o defectiune care permite obtinerea parolelor unor conturi bancare personale si, prin urmare, spolierea posesorilor acestora de sume importante de bani.

nokia-1100-266x300.jpg

De altfel, vestea ca Nokia 1100 este atat de valoros s-a propagat cu mare viteza – pe internet sau din gura in gura –, astfel incat mii de romani cer acum pe un asemenea telefon preturi incredibile. Povestea a prins foarte bine la public, chiar daca are toate ingredientele unei tepe organizate, de tipul afacerii cu masini de cusut Singer, considerata deja fumata in lumea escrocilor.

Specialistul olandez

Sursa informatiilor despre posibilitatile inedite ale Nokia 1100 – este vorba doar despre telefoanele fabricate in Germania, la Bochum, in anul 2003 – ar fi o companie din Olanda, Ultrascan Advanced Global Investigations, specializata in investigarea de fraude pe internet. Frank Engelsman, unul dintre angajatii acestei firme, a explicat in luna aprilie 2009 ca telefoanele respective ar avea o defectiune de soft care ar permite interceptarea mesajelor primite de proprietarii telefoanelor de la bancile la care au deschise conturi. Dupa cum a explicat reprezentatul Ultrascan, mesajele respective care contin coduri de identificare ale tranzactiilor bancare si parole de conturi ar fi putut fi directionate catre alte telefoane, astfel incat sa ajunga in mainile unor infractori, care ulterior sa foloseasca datele pentru a scoate bani din conturile persoanelor respective.

Afirmatiile lui Engelsman au fost preluate rapid de mai multe ziare si site-uri de internet din Europa, desi, printr-un comunicat, Nokia a dezmintit categoric faptul ca modelul respectiv ar avea o asemenea problema. O serie de elemente insa arata ca “descoperirea senzationala” a companiei Ultrascan ridica multe semne de intrebare. In primul rand, ce se stie despre aceasta firma? Informatiile sunt foarte putine. Ultrascan are sediul in Amsterdam si site-ul sau de internet a fost deschis – culmea! – in decembrie 2008, mai exact, cu cateva luni inainte de a iesi la rampa cu scandalul Nokia. Situatie cat se poate de bizara pentru o companie care se recomanda a avea experienta in securitate online. In plus, pe cateva site-uri de internet din Olanda scrie ca Ultrascan nu este inregistrata la Camera de Comert din Olanda si ca “specialistul” Engelsman este anchetat de autoritatile judiciare olandeze.

“Teoretic, se poate, practic, nu”

Semne serioase de intrebare ridica si afirmatiile lui Engelsman legate oportunitatile pentru hackeri oferite de telefoanele Nokia 1100. Specialistii romani in IT consultati de Romania libera au explicat ca interceptarea datelor bancare dupa metodele descrise de olandez este posibila “doar teoretic, nu si practic”. “Nu inteleg de ce un asa-zis hacker ar avea nevoie de un telefon anume. De obicei, se cloneaza cartelele SIM, astfel incat un SMS trimis la un anumit numar de telefon sa ajunga in acelasi timp si pe alta cartela. Una dintre probleme este insa aceea ca operatorii de telefonie afla daca un SIM a fost clonat pentru ca au un sistem de urmarire a pozitiei geografice a fiecarei cartele. In al doilea rand, bancile nu mai folosesc sistemul acesta de transmitere de date catre client. Prin SMS-uri nu se mai trimit decat putine informatii, astfel incat, daca acestea ajung in mainile unui infractor, nu are la ce sa le foloseasca. Practic, i-ar trebui multe date pentru a putea face tranzactii bancare in numele adevaratului client, iar acestea nu se transmit prin telefon”, ne-a declarat Alexandru Lazar, specialist intr-o firma de securitate pe internet.

“Telefonul cautat”

In ciuda semnelor mari de intrebare ridicate de afirmatiile Ultrascan, povestea telefoanelor “minune” a prins foarte bine in Romania. Site-urile de anunturi sunt pline de oferte de vanzare cu modelul respectiv, iar preturile cerute sunt ridicol de mari. Numai pe okazii.ro ieri puteau fi numarate peste 600 de anunturi pentru “Nokia 1100, fabricat in Germania inainte de 2003?, “doar pentru cunoscatori”, “modelul cautat”, pentru care se cereau intre 50 si cateva mii de euro. Unii dintre proprietarii acestora erau atat de convinsi ca mobilul lor face banii solicitati, incat refuzau din start orice negociere.

Afacerea cu masini de cusut Singer

Una dintre cele mai mediatizate tepe din ultimii ani – si care, din pacate, a facut multe victime in Romania – este cea cu masinile de cusut Singer. Escrocii postau anunturi de genul: “Colectionar german cumpar masini Singer, telefon XXX…”. Iar cand erau sunati de oamenii care detineau un astfel de obiect, raspundeau: “Ai exact seria care ma intereseaza, numai ca vreau sa cumpar doua masini de cusut. Mergi dumneata la adresa cutare si cumpara de acolo tot o masina Singer, vii cu amandoua la mine si-ti dau 100 mii euro”. Incantat de faptul ca ar putea obtine o suma atat de mare de bani, naivul se ducea la persoana indicata, cumpara masina respectiva de cusut cu o suma uriasa si apoi il cauta pe “colectionarul german” pentru a-i vinde “la pachet” cele doua obiecte de marca.

Evident ca acesta nu mai era de gasit, iar naivul ramanea cu o gaura mare in buget: banii pe care-i platise pentru a cumpara cea de-a doua masina si care in realitate nu valora mai nimic. Succesul acestei afaceri (care probabil mai functioneaza si astazi) s-a datorat unor ingrediente care, teoretic, nu au cum sa dea gres: raspandirea rapida a unei informatii aparent exacte (masinile de cusut Singer ar detine niste numere de identificare unice, de mare pret pentru colectionari), foamea de chilipiruri a oamenilor (100.000 euro pentru doua masini de cusut, de pe vremea bunicii!) si folosirea unor argumente sofisticate, cu care oamenii obisnuiti nu sunt familiarizati.

Aceleasi ingrediente pot fi recunoscute fara mare efort si in “Afacerea Nokia 1100?. Vom afla in curand si care este adevarata miza a descoperirii “senzationale” a olandezului de la Ultrascan. Sau poate vom afla ca niste baieti inteligenti vor sa scape de telefoanele banale, care, sa nu uitam, au fost vandute in peste 200 de milioane de exemplare. Asta, numai dupa ce vor ridica pretul acestora de pe piata la un nivel multumitor!

Politia Romana nu ancheteaza afacerea Nokia 1100

Dupa ce preturile la respectivul model de Nokia au explodat si in Olanda, politia din aceasta tara s-a sesizat si a inceput o ancheta pentru a vedea care este motivul acestei aberatii. Nu acelasi lucru s-a intamplat si in Romania, desi avem de a face cu o situatie similara. Biroul de presa al Inspectoratului General al Politiei ne-a informat ca Serviciul de combatere a infractionalitatii informatice nu a declansat nici o investigatie in acest caz. Din ce motiv? “Aceasta problema nu a intrat pana acum in atentia noastra.”

Dupa ce ati citit aceste randuri mai doriti sa cumparati acel Nokia 1100 RH 15,16,17 ?!

Sursa: Probleme algoritmica | Tutoriale Programare | Securitate | Worldit.info

Posted

@ Cipry, stiu si eu cum e cu ratatii scolii, acelasi lucru: "hai sa-ti dau un telefon Nokia 1100 made in Germany". Au auzit toti de telefoanele “minune" si deja toti cred ca le-a pus Dumnezeu mana in cap si ca, cu acest telefon se imbogatesc.

Posted (edited)
Prin SMS-uri nu se mai trimit decat putine informatii, astfel incat, daca acestea ajung in mainile unui infractor, nu are la ce sa le foloseasca. Practic, i-ar trebui multe date pentru a putea face tranzactii bancare in numele adevaratului client, iar acestea nu se transmit prin telefon”, ne-a declarat Alexandru Lazar, specialist intr-o firma de securitate pe internet.

Bai nytro scuze ca reinvii acest topic dar ma amuza chestia asta " ne-a declarat sloboz alexandru asta specialist.

NU am vazut live ca asa s-a intamplat dar va zic, am o brigada care a facut cu asa ceva BANI in anglia, ca i-a prins e alta poveste.

Iar ce zice tovarasu ca trebe multe detalii sa faca asa ceva, in spania in 2007 era bagat un sistem in care puteai scoate BANII de la ORICE bankomat daca aveai access la un cont de CAIXA direct cu SMS. aveai optiune de a trimite banii si te duceai cu codul primit prin sms la bankomat si ridicai banii

( va zic sigur ca de...aia o stiu live )

Dobitocii astia care lucreaza la firme de "securitate" cmon astia sunt administratorii nostrii din zilele noastre in care intra orice copil la iei in site-uri sau mai nu stiu ce :)

-----

Si totusi nu as putea zice 100% sigur ca asa a fost cu aia din anglia, dar chestia cu datele prin sms, sunt probate 100%, asa ca o oarecare chestiune mica de adevarar ar fi.

p.s:

da eu le auzisem pe am2 variantele ))..si ca toti borfasii au sa nu le fi ascultate telefoanele pff..

esti nesimtit dragosh1904 ? nu imi cer scuze ca te fac nesimtit dar esti.

adica cine a folosit telefoanele alea ( ca sa nu fie ascultate e nesimtit ? )

am aruncat galeti de telefoane de alea...degeaba va chinuiti voi cu telefonul sa nu fie ascultat, mai e o chestie AMPRENTA VOCALA daca nu ati auzit.

ma chinui de 10 ani cel putin sa am un telefon CURAT cum se zice...tin 2 saptamani si dupa....shit happends...so any phone tine maxim 2 saptamani hai 3 depinde :) de caz la caz pana o sa devina :)

oricum toate telefoanele sunt ascultate asa ca va chinuiti degeaba ( exista cuvinte cheie care oricum le spuneti oricat va chinuiti voi si oups inevitabil, in plus pt o mai buna chestie daca sunteti mai paranoia ca mine, luati telefon pt fiecare persoana in parte si aceea persoana cu tine, automat daca aveti o SINGURA persoana de legatura care nu a schimbat telefonul, gen prietena parinti, puteti sa va schimbati voi numarul pe saptamana ca tot degeaba.

doar ca m-a deranjat ca a facut borfasi pe toti care foloseau telefoanele alea.

am impresia ca esti mai borfas decat borfasii.

edit: am uitat sa precizez ( cand schimbati numarul schimbati si telefonul " sau IMEI-ul " care pot care nu ata e alti bani alta distractie, paranoia costa, dar si freedom "

Edited by trxtxx
Posted

@benny_loppa ---- parerea mea este ca tot ce tine de semnal la un telefon trece prin mana celor de la telefonia mobila folosita. Adica vorbesti la telefon ai nevoie de semnal, un releu din apropiere care e supravegheat parerea mea.

Cand stai undeva de nu ai semnal, de ce totusi poti suna la 112? Apelul de Urgenta? Deci totul e facut cu cap si totul se poate urmari.

Posted

Cand stai undeva de nu ai semnal, de ce totusi poti suna la 112? Apelul de Urgenta? Deci totul e facut cu cap si totul se poate urmari.

good point; si eu m-am intrebat treaba asta...are cineva un raspuns?( dar cva solit nu numai presupuneri)

Posted
nu ai semnal de la operatorul la care ai respectiva cartela sim.

apelul de urgenta e preluat de orice retea,daca poti efectua un apel de urgenta inseamna ca e semnal totusi.

Adica unde e semnal si il folosesti orice retea te poate localiza intr-un fel sau altul, sau iti poate asculta convorbirea... dar faza asta cu telefoanele care nu pot fi ascultate este un zvon prost care ii ajuta pe baietii cu combinatiile sa isi vanda telefoanele mai repede pentru ca sunt speciale !

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...