Jump to content
colt.1911

[tutorial] electronica&shit

Recommended Posts

Posted

dupa cum v-am obisnuit cu partea hardware,aici va urma o introducere in elecronica,folosind exemple din aparatura comuna,care ne inconjoara;

Am rugamintea ca daca aveti vreo cerere sa o faceti pe spatiul destinat cererilor (circuite/montaje...etc);

si banuiesc ca toata lumea stie ce inseamna legare in serie si in paralel;

cea mai simpla componenta a unui circuit electronic este conductorul.adica orice fir care leaga alte componente,si care,contrar celor invatate la scoala are o rezistenta proprie(!).ce ati invatat la scoala se bazeaza pe conductori ideali,adica acei conductori care nu franeaza miscarea electronilor de-a lungul lor.spre exemplu,daca veti pune un intrerupator de 380v intr-un circuit electronic,acel circuit nu va functiona sau va functiona slab din cauza rezistentei intrerupatorului;

de aici,dam peste a doua componenta a unui circuit electronic si anume intrerupatorul,care iarasi,contrar celor invatate la scoala,nu este unul ideal.intrerupatoarele taie sau unesc circuitele in functie de pozitia lor.

despre condensatori am vorbit candva intr-un tutorial.ei au rolul de a stoca electricitatea si a o elibera atunci cand sunt incarcati.principiul e cam asa:

sunt formati din doua borne care sunt separate de un invelis ce nu conduce electricitatea si care poate fi hartie,ceramica,sticla,mica (un material mai special),ai de ce nu,chiar aer.condensatorii sunt de mai multe tipuri dar ma voi opri la doar trei pe care le gasiti in placile voastre de baza/modemuri/placi de retea:electrolitici (care sunt polarizati,minusul fiind marcat pe banda alba de pe margine,si in interior contin si o folie de aliaj aluminiu-tantal intre borne),solizi (nepolarizati,adica pot fi montati oricum,mai noi si cu o durabilitate si performanta net superioara celor electrolitici) cei ceramici (doua borne unite printr-o ceramica speciala de asemenea nepolarizati) si condensatorii variabili in care bornele sunt mobile,putandu-se modifica parametrii,si anume capacitatea de stocare se pot gasi in tunerele radio.aceasta capacitate se masoara in farazi,mai exact in micro-farazi in cei de pe placile de baza,sau pico farazi pt cei extremi de mici.

rolul condensatorilor.sa presupunem ca avem o sursa de curent de... 12v si doi consumatori,sa zicem legati in paralel care iau fiecare cate 6v.sursa de curent va fi "secata" de putere,in scurt timp nemai dand randament eficient.astfel intervine componenta salvatoare,si anume condensatorul care in cazul de fata se monteaza in paralel cu consumatorii si cu sursa de curent.el le va da cate un impuls,suficient ca sursa sa se "odihneasca" si sa dea randament mai mare.

in placile de baza daca nu ar exista condensatori,sursele ar lucra din greu si tot nu ar putea sa faca fata necesarului de curent.

rezistenta sau rezistorul este o alta componenta care scade voltajul si implicit intensitatea curentului ce trece prin circuit.sunt facuti din carbon de obicei si capetele sunt tratate cu plumb.

ca utilitate ele transforma un curent prea puternic intr-unul mai mic,de ex:

sursa de 5v bec de 2,5 si o rezistenta (calculatii voi valoarea).daca ati monta doar sursa si becul,becul o sa se infunde in rect.adica o sa se arda(ca petardele de pe centura).daca puneti in serie rezistenta ea va da curent 2,5v

(+/- 5% sa zicem ca e rezistenta care se termina in auriu) becului,adica atat cat ii trebuie.

un identificator foarte misto de rezistente gasiti aici: Graphical Resistance Calculator

rezistorul sau rezistenta variabila este de fapt acelasi lucru cu un potentiometru (ala rotund de la boxe).

Va urma ca la ora asta ma lupt cu nurcile ca nu ma lasa sa dorm....

  • Upvote 1
Posted
Bun tutorialul.

Ce inseamna la rezistente 60 ohms, +/-5% ?

Defapt elementul se numeste rezistor iar rezistenta este unitatea lui de masura. Rezistenta se masoara in ohm si reprezinta valoare cu care incetineste trecerea curentului. Cu cat rezistenta e mai mare cu atat mai putin curent o sa treaca. +/- 5% reprezinta toleranta resitorului si anume plaja intre care poate sa oscileaze valoarea lui in functie de temperatura, mediu, etc. Ai de genul [60ohm-5% ; 60ohm+5%]

Posted (edited)

si altfel?? Am vazut ca sunt destul de scumpe! eu am asa ceva dt830b.jpg

Rezolvat:

Am fost ieri si mi-am cumparat un multimetru care masoara si capacitatea:D.

Edited by BennyKA
Posted
Defapt elementul se numeste rezistor iar rezistenta este unitatea lui de masura.

Tu chiar nu stiai ca rezistorul este acelasi lucru cu rezistenta cand te referi la element de circuit? glumesti nu?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...