Jump to content

Recommended Posts

Posted

Buna, nu stiu daca am nimerit bine cu postul asta aici, rog sa fie mutat daca nu este in categoria potrivita?

Este cineva interesat pe forum de accest subiect?

Eu ma joc cu ceva echipamente wairless (Fibaro).

Un concept nou in Romania care permite automatizarea casei fara sa-ti spargi peretii si  sa tragi 679 de cabluri...

 

Interesati pe aici?

Posted

Da, m-am gandit si eu la asta.

Mi se par scumpe alea de la Fibaro.

De exemplu: 

http://www.fibarouk.co.uk/the-system/ -> Single relay switch 55 lire -> adica cam 280 lei

Ei zic acolo ca suporta pana la o sarcina de 2.5kW.

 

Ca si comparatie: https://www.aliexpress.com/item/5pcs-SRD-05VDC-SL-C-5VDC-10A-Power-relay-PCB-Type-T73-5V-5-feet-SRD/32653259475.html

Cu 1.8 USD iei de la chinezi 5 bucati de relee care au 10A la 250V -> 2.5kW

Sunt de acord ca astea sunt produse facute sa fie mai usor de folosit (plug and play) si clar pretul o sa fie mai mare decat pretul componentelor dar diferenta de pret e foarte mare.

Pentru acel relay mai ai nevoie de ceva controller, care cred ca tot de la ei il cumperi(nu cred ca e inclus in acea cutie cu releul). Deci ajungi la sume foarte mari daca vrei sa automatizezi casa.

280 de lei pentru un "intrerupator inteligent" mi se pare mult.

Ar fi scos profit mare si daca ar fi vandut releul ala cu 10 lire ~50 lei.

 

Mai poti sa iei si https://www.aliexpress.com/item/5pcs-lot-ESP8266-ESP01-ESP-01-Serial-Wireless-WIFI-Module-Transceiver-Send-Receive-LWIP-AP/32687756022.html

si faci "intrerupatorul inteligent" si wireless.

 

De obicei senzorii si actuatorii in sistemele inteligente nu fac foarte multa munca cand vine vorba de procesare. Se foloseste un dispozitiv ca rol de gateway (gen raspberry pi pentru amatori).

Toti senzorii si actuatorii se conecteaza la gateway si trimit acolo datele pentru procesare.

Daca cuplezi niste module ESP cu senzori si actuatori si ai un raspbery al carui WiFi e configurat ca AP, poti sa controlezi toata casa fara sa tragi cabluri peste tot.

 

Cea mai challenging parte din proiectele IoT mi se pare distribuirea de energie. 

Pe de o parte vrei sa ai sisteme cat mai mici si compacte care sa faca multe dar nu vrei nici sa ai zeci si sute de cabluri.

De obicei senzorii consuma destul de multa energie astfel ca folosind o baterie nu este tot timpul cea mai buna solutie pentru ca se descarca relativ repede.

Nu cred ca vrea nimeni sa schimbe bateria odata la 2-3 zile.

Am mai vazut solutii cu mini panouri solare si acumulatori dar si asta daca se foloseste in exces iti rezulta un sistem care ocupa mult spatiu, trebuie sa aiba acces la lumina pentru incarcare etc.

Majoritatea dispozitivelor electronice functioneaza intre 3V-5V. Daca tragi curent la ele direct de la retea iti trebuie convertoare sa nu le prajesti.

 

Ca si concluzie, mi se pare destul de greu sa automatizezi totul prin casa fara multe cabluri si sa ai o solutie care sa nu fie prea intrusive cu sistemele electrice pe care le ai deja. Si in toata ecuatia asta, sa scoti si un pret bun pentru sistemul de automatizare mai ales in contextul in care ai nevoie de multe dispozitive imprastiate in toata casa, care au nevoie sa fie alimentare si capabile sa se conecteze la un gateway (asta e relativ usor) pentru a avea un single point of control.

  • Upvote 1
Posted (edited)

Și eu sunt interesat ai am asa ceva la mine acasă. 

 

Am un controller de la Vera, cativa senzori Fibaro, becuri, prize. 

 

În momentul de fata caut o soluție bună / acceptabila care sa detecteze câte persoane sunt în casa și în ce camera e fiecare. Sau în prima faza dacă o camera e goala sau nu. 

Edited by Sim Master
Posted (edited)

Ma bucur ca am gasit interesati pe aici.

 

M2G

   Ceea ce spui tu este deja pentru utilizatorii avansati care stiu sa programeze Raspberry PI (cu toate ca este pentru incepatori, iti trebe niste cunostinte tehnice sa reusesti asta).Ceea ce ofera Fibaro(DAAAAAAAAAAA, este scump dar asta ar fii solutia plug and play),daca vrei ieftin cauti ceva de la verra.Nu promovez nici vera nici fibaro.

Nu este neaparat PLUG-AND PLAY ai undeva la 30-60 de parametrii pentru fiecare senzor.

 

   Ideea este ca iti trebe un Smart HUB poate sa fie de la Vera/Fibaro/D-link/Zipato.In momentul de fata eu ma joc cu un FIBARO HOME CENTER LITE (HCL).

   Este importanta si apliactia (interfata) pentru dispozitivele mobile(telefon/Android/Iphone).Pana acum sunt foarte multumit de ceea ce poate sa-ti ofere Fibaro

 

 

-Este interesant modul in care senzorii comunica MESH NETOWRK asta inseamna ca senzorii pot vorbii intre ei pana ajunge semnalul la destinatia finala.

-Se folosesc de un protocol de comunicare Z-Wave care functioneaza 868 Mhz tocmai pentru consumul redus de energie , dispozitivul intra in stand by pana la urmataoarea comanda sau urmatoarea configurarea..Bateria senzorilor poate rezista si 2 ani fara sa intervii, eu spun ca si 1 an este suficent pentru senzorii wairless.Pentru un dimmed(ala de vine pus in doza de la bec si te poti juca cu intensitatea luminii) nu are baterie se alimenteaza direct din 220, merita banii aia.(Pentru cine ii are si vrea Smart Home).

 

In momentul de fata fac activitatea de cercetare in domeniul asta.Daca va pot ajuta cu raspunsuri la intrebari, cu mare placere.

 

Dai scroll aici ca ai ce citi...

http://www.z-wave.com/faq

   
   
Edited by p3bogdan
Posted
1 hour ago, p3bogdan said:

   Este importanta si apliactia (interfata) pentru dispozitivele mobile(telefon/Android/Iphone).Pana acum sunt foarte multumit de ceea ce poate sa-ti ofere Fibaro

 

Parerea mea e ca aplicatia pentru telefon nu este asa importanta. O casa smart ar trebui sa fie automata, sa o programezi o data in functie de comportamentul si obiceiurile tale si gata.

Cand intri in camere sa se aprinda luminile singure. Cand e cald / rece afara sa porneasca automat aerul conditionat / centrala, cand iti intra cineva in casa sa inceapa camera sa filmeze si sa te anunte pe mail sau sms, s.a.m.d.

 

Important e sa aibe un api bun pe care sa-l poti folosi daca un device nu se integreaza cum vrei tu cu restul sistemului.

Posted

DA, perfect " O casa smart ar trebui sa fie automata, ". OK , dar pe langa asta cu ajutorul aplicatiei mobile poti sa vezi :

 

-Ce lumina in ce camera e arpinsa.

-Temperatura din fiecare camera.

-Reglare robinet calorifer in fiecare camera

-Te anunta daca ai plecat de casa si ai geamul deschis.(atunci cand ploua)

-Ai posibilitatea sa armezi alarma de la distanta.(Armat/Dezarmat)

-Poti folosi Geolocatia.(ex:In momentul in caere pleci de acasa sa tina o temperatura mai mica sau in momentul in care ajugi apropae de casa sa inceapa sa urce temperatura.)

-Poti sa definesti diferite SCENE (Aproape orice.)

-Poti monitoriza consumul de curent din casa inclusiv costurile.

-Deschizi usa la garaj de pe mobil.

-Deschizi usa la poarta de pe mobil.

-Primesti notificari PUSH sau sms cand este declansata o alarma (inundatie ,foc, fum)

-ETC... asta este varianta scurta.

-The last one. Cand stai in pat si iti vine sa te scurgi pana la intreupator sa-ti stingi lumina. CUM SUNA?Si pac de pe aplicatie LIGHT OFF!!!

 

Eu spun ca este utila.

Este scumpa toata distractia? Da este, inca nu suntem noi astea modesti pregatiti sa investim in asta.

Posted
On 16.03.2017 at 11:37 AM, theandruala said:

Pi zero w, îți trebuie doar răbdare, și imaginație 

Ok, pentru un om thenic este minunat un proiect de genul asta.Dar pentru cineva care doar vrea sa cumpere echipamentul si sare cu banii tot FIBARO/VERA ramane optiunea finala.

Posted
2 minutes ago, p3bogdan said:

Ok, pentru un om thenic este minunat un proiect de genul asta.Dar pentru cineva care doar vrea sa cumpere echipamentul si sare cu banii tot FIBARO/VERA ramane optiunea finala.

 

 

Bugetul nu trebuie sa fie foarte ridicat.Cred ca pana in 1000/2000 ron, se poate face treaba.Lasi cate un pi zero in fiecare camera, cateva dispozitive de temperatura umiditate etc, care se pot gasi toate incorcopare in acelasi HAT.

Cunostiinte de programare...minime.Daca intelegi ce fac, iei cateva bucati de cod, si gata.Poti folosi pushbullet pentru a primi notificarile pe telefon, si un mic "website" pentru a vedea detaliile, temepratura umiditate etc.Ca sa controlezi si temperatura...Depinde de la caz la caz, Sa pornesti aerul conditionat e floare la ureche, folosesti un ir transmitter, iti trebuie doar codul trimis de telecomanda pentru o anumita actiune, si gata.Lista poate continua, trebuie doar sa vrei.

Posted (edited)

Solutie pentru LIGHT DIMMING si pentru monitoarizare consum si ON/OFF priza?Fara sa-ti spargi pereti ?

Pi nu trebuie alimentat cumva? Iti intra cablurile alea si pi in doza de la intrerupator?

Cu 2000lei ti-ai luat  starter kit + ceva senzori in plus in functie de ce vrei.

Edited by p3bogdan
Posted
1 minute ago, p3bogdan said:

Solutie pentru LIGHT DIMMING si pentru monitoarizare consum si ON/OFF priza?Fara sa-ti spargi pereti ?

Un driver conectat la 220.

Folosind PWM, iti faci treaba.Daca vrei sa fie chiar asa de ascuns, dai 10 usd pentru un PI zero W, si il pui fix la lutra ta.Daca vrei, nu te chinui prea mult.

Poti sa conectezi la el si un radio transciver 433mhz, sa conectezi alte drivere la un arduino, ca sa ai totul pentru camera respectiva.

Posted

Am si eu o intrebare legata de chestia asta, un aparat de aer conditionat fara wifi sau bluetooth, cum poate fi controlat de exemplu printr o pagina php? Ce ii trebui adaugat ? 

Posted

Un pi zero, ca tot era vorba.Cumperi un reciver si transmitter pentru IR, dai 10 lei pe "leduri", sau cate 15 lei bucata pe olx gata "asamblate"

Trebuie sa notezi semnalul trimi de pe fiecare buton al telecomenzii, pentru a il putea "repeta".

Spre exemplu, folosesti reciverul pentru a citit codurile.

Apesi pe butonul "on/off", vezi un cod gen 0x8882

Dupaia, folosesti transmitterul sa trimiti codul 0x8882, si deschizi aerul conditionat.

Poti folosi o pagina php, multe butoane, si cateva scripturi in py.

  • Upvote 1
Posted
11 hours ago, theandruala said:

Un pi zero, ca tot era vorba.Cumperi un reciver si transmitter pentru IR, dai 10 lei pe "leduri", sau cate 15 lei bucata pe olx gata "asamblate"

Trebuie sa notezi semnalul trimi de pe fiecare buton al telecomenzii, pentru a il putea "repeta".

Spre exemplu, folosesti reciverul pentru a citit codurile.

Apesi pe butonul "on/off", vezi un cod gen 0x8882

Dupaia, folosesti transmitterul sa trimiti codul 0x8882, si deschizi aerul conditionat.

Poti folosi o pagina php, multe butoane, si cateva scripturi in py.

Asa arata interfata pentru configurarea senzorilor:

 

 

  Cat timp o sa pariada un utilizator care sa spunem ca este tehnic si intelege ce e aia o bucla For sau o conditie IF cu montarea si configurare dispozitivelor?

  Ok hai sa trecem la discutii si intrebari tehnice , scopul Topicului nu este sa promovam  vreun brand (cel putin asa vad eu lucrurile).Ar fii util sa gasim solutii la problemele care pot aparea la implementare.Da am gasit probleme si la Fibaro care ai spune ca este un Plug and Play.

Posted
On 18.03.2017 at 3:25 PM, gaddafi said:

 

Da, m-am uitat putin peste. Teoretic ar trebui sa mearga minunat daca reusesti sa le faci sa vorbeasca toata intre ele. Daca se apuca cineva de accest proiect vreau si eu sa fiu tinut la curent(nu electric :)) )...

Posted

Un alt avantaj al sistemelor de home automation de pe piata vs device-urile de pe ebay si aliexpress este ca folosesc z-wave, care in comparatie cu wi-fiul, nu trebuie sa se conecte direct la hub, ci fiecare senzor poate fi repeater pentru altele care sunt mai departe. Asa poti acoperi mai multe camere din casa fara sa ai probleme de semnal asa mari.

Posted (edited)
23 minutes ago, Sim Master said:

Un alt avantaj al sistemelor de home automation de pe piata vs device-urile de pe ebay si aliexpress este ca folosesc z-wave, care in comparatie cu wi-fiul, nu trebuie sa se conecte direct la hub, ci fiecare senzor poate fi repeater pentru altele care sunt mai departe. Asa poti acoperi mai multe camere din casa fara sa ai probleme de semnal asa mari.

 

 Salutare, am spus asta pe undeva mai sus in topic, se numeste Mesh Networking aceest concept...Spre deosebire de 2.4 GHz sau 5 GHz protocolul standard care se foloseste pentri WiFi, Z-WAVE foloseste 868 MHz pentru Europa, folosind aceeasta unda mai joasa semnalul trece mai usor prin obstacole (pereti ,usi , mobila) + consum redus de energie.(Minunat pentru dispozitivele pe baterii, nu?)

Edited by p3bogdan
  • Upvote 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...