Jump to content
FaNuTz

Invertor 12v

Recommended Posts

Salut. Am acasa un invertor facut de cineva, pe care il folosesc atunci cand cade curentul la o pompa de recirculare a unei centrale. Am auzit ca exista un releu care ar putea face trecerea automat  pe invertor cand cade curentul si invers exact ca la ups dar nu stiu unde il gasesc sau cum se numeste acel releu

Link to comment
Share on other sites

Mergi la un magazin de electrice (abb/schneider) si le spui ca ai nevoie de un releu cu o pereche de contacte "normal inchis / normal deschis". Este suficient si de 3 amperi.

Vezi in imaginea de mai jos. Nu e prea clara, dar poate te ajuta.

 

Cat timp exista tensiune in bobina releului, din retea, pompa de recirculare isi primeste tensiune de acolo prin contactele "normal deschise". Cand tensiunea pica, contactele trec in partea cealalalta iar pompa isi primeste tensiune de la invertorul tau.

 

Deci, este suficient un simplu releu de 220v minim 3 amperi. O pompa de recirculare consuma intre 150 si 350 watts. (de regula au un ajustor de turatie pe ele si nu sunt folosite la maxim). Daca iei in calcul cei 350 watts (maximum), consumul exprimat in amperi este de aproximativ 1.6A (watts / volts = ampers sau volts * ampers = watts)

 

Ca parere personala: Eu nu m-as incurca cu un ansamblu de invertor construit amatoriceste + o baterie de 12 volti. As cumpara un UPS APC de 750 VA (volt-amper) si as rezolva problema elegant. Este obligatoriu ca UPS-ul sau invertorul folosit sa genereze semnal sinusoidal, nicidecum dreptunghiular. Trecerea de la retea la mod baterie pe un UPS profesional se face electronic (tiristoare), nu prin contactele unui releu.

Screenshot_20191222-233312_Samsung Notes.jpg

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Vasile. said:

Tu vrei sa faci din curent alternativ -> curent continuu, astea se predau la la fizica, clasele 1'8 

Poate din curent continuu ->curent alternativ. Dar nu asta era problema pe care am pus-o eu, ci cum fac sa automatizez treaba asta. Am vorbit cu cineva azi si mi-a spus ceva tot cu un releu cu contacte no si nc, metoda spusa de aelius

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...