Jump to content
poseidon

Pe ce criterii si cum cumparam componente pentru un computer

Recommended Posts

Salut,

Datorita faptului ca nu am gasit un post asemanator, deschid acest topic. Cred ca sunt foarte multe persoane care nu au cunostintele in domeniu. Pe ce criterii si cum cumparam componente pentru un computer? configurarea unui sistem ieftin/sump cu componente de ultima generatie.

Gigabyte sau Asus?

Intel sau Amd?

Ati sau Nvidia?

La placa baza la ce trebui sa fiu atent cand o cumpar? Dar la procesador? Un pret mare/mic nu inseamna intotdeauna o afacere buna. Inainte de a plati ma asigur ca stiu ce cumpar!

Voi ce configurare ati prefera?

Edited by poseidon
Link to comment
Share on other sites

Prefer Asus, Intel, ATI. De ce? Habar nu am. Dar mi se par firme serioase, mai serioase decat competitorii. La mine e ca si Nokia vs altceva. Mi se par produsele mai de calitate. Nu stiu cum sa spun, dar intre un procesor Intel si unul AMD cu exact aceleasi "calitati" (features) as alege Intel.

Link to comment
Share on other sites

În functie de pret/performanta si compatibilitate.

Sistemul trebuie tinut din spate de o carcasa buna si o sursa pe masura.

In primul rand, alegi carcasa bine aerisita, un atx middle tower destul de mare, cu spatiu pentru wire management pentru un aspect estetic mai ok in-case, daca tii la asta.

Vezi cu ce fel de coolere vine, cate mai poti pune optionale, ce fel de asezare a sursei are, daca e tool-free sau nu, materiale folosite la constructie, consulti diferite unboxing-uri, aspect vizual, bay-uri interne, poate chiar externe, care de cele mai multe ori sunt frontale..

Carcase bune gasesti la recom, scythe, thermaltake, cm storm, cooler master, antec , akasa, zalman.

Apoi, cauti un ”psu calculator” si-n functie de rezultat, sursa buna, cu standard 2.3, eficienta(75, 80%+, cu certificare) cat mai mare si stabilitate pe tensiune, cat mai multe protectii in cazul ”bulelor” din retea, caderilor de curent, variatii de tensiuni etc, cu ce fel de conectori vine, puterea total?, ventilator de 120mm+.

Surse bune(recom, seasonic, zalman, thermaltake, ocz, chieftec, antec, corsair, mushkin , producatori de sine statatori sau ce folosesc electronica de la altii dintre)

Placa de baza trebuie ceva future proof, socket nou(am3(amd), 1156, 1366(intel)), cu cel putin 4 sloturi de memorie pentru RAM, capacitate maxima cel putin 8GB, tip memorie ddr3, cu standard mai mare, fara implicare cu overclocking, cu slot video pci-express(mai toate au cel putin unul x 16), porturi usb 3.0, 2.0, sata 3, sunet pe n canale, pozitie vrm(si tip, digital, analogic) si socketuri per ansamblu, pentru a nu ingramadi componente, pentru un air-flow bun, temperaturi ok, format atx (dar merg si mini-atx aka mATX) si alte tehnologii ce ti se par interesante.

Urmeaza sa te uiti la modelele de procesoare suportate de placa de baza.Alegi apoi unul cel putin dual-core, cu memorie cache l2 cat mai mare, l3 chiar , daca se poate, cu o fabricatie pe cati mai putini nanometri, pentru un consum mai redus, racire..etc

Ar mai fi de dezvoltat, de zis despre celelate, dar m-a busit lenea.Intr-un final, in functie de buget, alegi.

Ce termeni n-ai inteles, ii poti cauta pe google.Ce produse te intereseaza, uita-te si dupa unboxinguri, iti dai seama de multe.

Cauta si termenul de overclocking, te poate ajuta.Daca vrei sa faci asa ceva, e benefic sa cumperi coolere separate pentru vrm-ul placii de baza, placii video, procesor, ram cu radiator, coolere exhaust, intake, posibil racire cu apa.

fin.

Link to comment
Share on other sites

Din experienta mea legata de pc-uri am ajuns sa prefer urmatorii producatori:

CPU-> AMD (am o manie cu x64), iar apoi in urma testelor un cpu AMD comparat cu unul INTEL care scoate aceleasi performante (aici ma refer la pentium caci celeron sunt rebuturile de la pentium, si neincadrandu-se in standarde le scot pe piata ca celeron), intotdeauna un AMD va fi mai ieftin, caci INTEL a inversit in ultimul timp ff mult in cercetare, neeficient si asta i-a tras in jos. Apoi temperatura de functionare este mult mai mica la AMD (excludem modelele fabricate la fabrica Duron, fiind niste esecuri).

Motherboard -> Asus, ofera o stabilitate deosebita si standardele in care incadreaza o placa de baza pentru a iesi pe piata sunt mult mai ridicate decat a altora. Nu am intalnit asus care sa crape, in schimb am intalnit din toate celelalte, iar gigabyte, foxconn sunt fidele INTEL si Microsoft, caz concret in foxconn au gasit niste baieti instructiuni in bios care sa destabilizeze linuxul, biostar iarasi mi se pare o gluma proasta nici noi nu merg calumea din cate am intalnit.

Chipset -> nVidia, ca si placile video au ramas mereu in top la development si bug-less. In ultimul timp Ati reuseste sa tina pasul, cu toate astea ca si noi descoperiri revolutionare tot nVidia a ramas pe primul loc, cine a inventat CUDA?! :)

De asemenea confera o stabilitate deosebita sistemului, acum probabil si ATI face mai putine greseli dar in ochii mei nu o sa isi spele prea curand pacatele. Valabil si pt placi video.

Placa Video -> nVidia din acelasi motiv ca de mai sus.

HDD -> Seagate, in comparatie cu alte branduri Seagate a dezvoltat intotdeauna tehnologii deosebite de exemplu, hdd-urile lor nu folosesc rulmenti la axul care se invarte cu platanele ci acesta pluteste pe un lichid in asa fel incat se reduce frecarea si implicit caldura, vibratiile si uzura fizica, astfel riscul de a aparea bad sectors scade enorm. Sustin ca tehnologiile provin de la centrele de cercetare ale armatei si de asemenea garanteaza functionarea optima in orice pozitie, inclusiv verticala, si "recuperarea datelor in proportie de 100% in orice conditii"(exact asa se exprima si pe siteul oficial). As putea sa dau exemple si la cap. dc nu, western digital, mult adorat de catre unii pentru ca la inceputuri au avut niste hdd-uri deosebite dar cum as putea sa am curaj sa ma apropii de ele cand 2 persoane au venit la mine cu WD sa le recuperez datele, iar hdd era prajit la propriu, se topise din plasticul de dedesupt! Un hdd ca sa nu iti faca probleme in timp trebuie sa stea la ~25-40 grade in afara de Seagate nu am intalnit altele care sa ramana la astfel de temperaturi la utilizare excesiva...

Memorie -> Kingstone, aici diferentele se simt la utilizare specifica, pt home use in principiu poti cumpara orice, ce este de retinut este ca pretul merita banii si sunt cei mai avansati la cap dezvoltare, si una e sa descoperi si sa implementezi ceva alta este sa nu creeze probleme, ex la inceput au fost doar 2 producatori de ssd-uri, kingston si intel, intelul a intors multe ssd-uri in service sau imi pov tipi care au cumparat au testat inainte sa apara pe piata ca la functionare apar multe bads, kingston nu a avut astfel de probleme si stabilitatea este ceea ce conteaza in opinia mea. Intorcandu-ma la memorii vad aceeasi stabilitate ireprosabila cu care m-am obisnuit de-a lungul timpului.

Sursa: recomand aproape orice la peste 300 ron, cu precadere asus sau spire, au zeci de protectii care isi merita pretul din plin tinand cont de curentul de kkt livrat.

UPS: Putere cat mai mare sa aibe min 1200 VA, si conector serial/usb pt statusul incarcarii/descarcari si warninguri sau shoutdown/hibernare automata.

Carcasa: cea mai ieftina carcasa cea mai urata spatioasa sa fie! Asta iarasi e o pasarica de-a mea cat cand un nestiutor cand se uita la pc sa para cel mai praf dupa carcasa dar dupa ce afla ce se ascunde in ea sa isi faca cruce. Ideala una mai veche/ de la sh.

Have fun!

Link to comment
Share on other sites

Ai de ales dintre:

AMD + ATI (= LOVE)

sau

Intel + Nvidia

Alegerea e simpla ... iei prima optiune daca vrei sa dai bani putini in schimb te alegi cu bugs, glitches, vpu recovers si alte minuni sau a doua optiune cu bani mai multi la aceeasi performanta, dar in schimb stii ca ai scapat de eventualele bucurii.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...