Jump to content
shadyRO

Asamblare PC

Recommended Posts

Posted (edited)

TUTORIAL MONTARE PC...

va trebuie:-

o placa de baza

- un procesor

- un cooler pentru procesor

- un hard-disk

- un dvd-rw sau cd-romul

- o placa video

- memorii RAM

- o carcasa care sa le tina pe toate

CE SUNT ASTEA?

-Procesorul este “creierul” calculatorului. El spun e componentelor ce sa faca.

-Hard-diskul este locul unde intra toate informatiile (imagini,filme etc.)

-Placa video-proceseaza informatia ce vine la monitor(monitor=ecranu' ala pe care vezi tu ce am scris acum)

-Memoria RAM-ea stocheaza informatia de la aplicatile folosite...

-CD-rom-cutia aia care citeste cd-uri

LOCUL PIESELOR:

placa-de-baza-gigabyte-explicatii.jpg

Acum de precizat este ca piesele unui pc nu se pot monta gresit.

1.Aceasta este cutia procesorului

continut-cutie-procesor-cooler.jpg

Se trage de siguranta de pe placa de baza in stanga (fata de cum e placa de baza), si se ridica. Se ridica si capacelul care fixeaza procesorul, si se scoate plasticul care protejeaza slot-ul. Procesorul (partea de sus – partea de jos) are 2 ciupituri pe margine, pentru a nu-l putea monta gresit. La fel si slot-ul de pe placa de baza. Mare grija sa nu indoiti vreun pin

slot-procesor-gol.jpg

Dupa ce ati montat procesorul in locas, fixati capacelul si inchideti cu siguranta.

Cooler-ul trebuie sa aiba pasta conductoare pe partea care o sa vina in contact cu procesorul. Daca nu are “out-of-the-box”, atunci are un tubulet cu pasta, cu care trebuie uns procesorul. Coolerul se apasa pe placa pana face “click” pentru fiecare din cele 4 picioruse. Un pic de atentie la cablu, trebuie pus in asa fel incat sa nu poata fi prins de catre ventilator.

2.RAM-ul

Asta e simplu. Se arunca un ochi in manualul placii de baza, si se cauta care slot este slotul 1. pentru a functiona in modul dual-channel, trebuie bagate memoriile in sloturile 1 si 3

Se trag motzurile (alea albe) in lateral, si se apasa memoriile pana sigurantele se intorc in pozitia initiala. Iarasi, trebuie sa faca click, si iarasi, exista un singur fel de a monta memoriile. Nu ai cum sa gresesti.in poza prima memorie este bagata (slotul 1 este cel galben de sus), iar slotul 3 are motzul dat intr-o parte, pentru exemplificare.

ram-introdus-in-slot.jpg

3.SURUBURI-urmatorul pas...

In cutia cu placa de baza o sa gasiti o punguta cu suruburi. O mica explicatie pentru ce reprezinta fiecare:

tipuri-suruburi-placa-baza.jpg

In imaginea din stanga: suruburi rotunjite, care sunt folosite la fixarea placii de baza pe carcasa. , si a cd-rom-ului. Celalalt tip de surub este pentru fixarea capacelor carcasei si a hard-ului, modele mai vechi

In poza 2, de la stanga la dreapta, se afla un inaltator. placa de baza nu se prinde direct de carcasa,

ci vine pe aceste picioruse

In poza 3, este o clama de plastic care fixeaza placa de baza in carcasa, si nu-i permite sa “falfaie”;

4.SA MONTAM PLACA DE BAZA...

In primul rand monteaza inaltatoarele si plasticele care fixeaza placa, ca in poza

pus-suruburi-pt-placa-de-baza.jpg

Dupa aceea, se scoate placuta din spatele carcasei, pe unde vor iesi mufele, si se inlocuieste cu modelul cu care a venit placa de baza.

scos-partea-spate-cutie.jpg

Fata cea noua se monteaza din interiorul carcasei, prin presare. daca nu sta foarte fix nici o grija, va sta cand va fi montata si placa de baza.

Se monteaza placa de baza si se strang suruburile.

placa-de-baza-montata.jpg

5. CABLURI-ce e mai urat ca ele?

Fiecare cablu are scris pe mufa pentru ce este: butonul de reset (reset sw), butonul de pornire, led-ul pentru hard (hdd led), speaker-ul (speaker), mufa catre usb-urile din fata (USB), mufa audio pentru casti si microfonul din fata carcasei (audio), ledul pentru cand pc-ul este pornit (power led)

montare-cabluri-placa-baza.jpg

6.CD-rom-Cutia de cd-uri ACUM!

Se scoate fata de la unul din cele doua sloturi (se impinge dinauntru inspre afara), se baga cd-rom-ul si se prinde in suruburi, de preferat de ambele parti. In poza am incercuit locurile de unde se prind suruburile cd-rom-ului. La fel si cu hardul, insa acesta se monteaza in partea de jos a carcasei, avand grija ca sa <u>nu<u> fie in prelungirea slotului albastru, unde va veni placa video.

montare-cd-rom.jpg

Se fac legaturile la cd-rom si hard. 2 fire trebuie pentru fiecare, unul pentru alimentare, si unul pentru a trimite informatiile. In poza sunt 3 tipuri de cabluri de alimentare. Cel mai din stanga, ii spune molex, si este cablul de alimentare pentru cd-rom-uri si hardurile pe IDE. cel din mijloc este tot molex (mic), si alimenteaza floppy diskul (floapa). Cel mai din dreapta, negru, este cablul de alimentare sata, pentru hard-disk. Rule of thumb, mufele au o singura pozitie in care pot fi conectate.

molex-mare-mic-sata.jpg

In configuratia actuala, un molex la cd-rom, si un cablu de alimentare sata la hard.

Next, conectarea cablurilor pentru interfata:

cabluri-ide-sata.jpg

Cablul albastru este cablul IDE, iar cel galben cu mufa mica este SATA. Mai este un cablu in cutie, pentru conectarea la floppy. In poza am incercuit masura de siguranta ca sa nu poti baga mufa gresit (un pin blocat). Pe hard / cdrom o sa fie un pin lipsa. deci nu e loc de greseala nici aici. Daca hardul este pe IDE, se poate monta pe acelasi cablu cu cd-rom-ul (cablul IDE are 2 mufe, si pe acelasi cablu pot fi conectate doua harduri / cdroame / 1 hard si 1 cd-rom)

7.PLACA VIDEO

Marea majoritate a placilor sunt pe pci-express (mufa albastra de pe placa). Se scoate bucatica de metal din spatele carcasei (cu grija, ca e ascutita). Placa video se apasa pana nu mai merge, dupa care se strange surubul care o tine sa nu cada. Pe placa s-ar putea sa fie clema de plastic, in capatul opus iesirii, s-ar putea sa faca un click mic.

Optional: se monteaza eventualele placi audio / de retea, in sloturile pci. la fel ca la placa video

Et voila, rezultatul final si functional. A se observa lungimea placii video, care ar fi stanjenit cablurile hard-disk-ului daca erau montate pe aceeasi linie:

calculator-montat-final.jpg

GATA....!

Edited by shadyRO
  • Downvote 1
Posted (edited)

"Bateria BIOS" baga sarcina in CMOS ca sa nu piarda datele, deci, teoretic (si asa o sa gasesti si prin carti) e baterie CMOS.Si pinul lipsa de la SATA nu e ca sa nu poata fi bagat gresit, se cheama terminator si are rolul de a nu permite ca un semnal electric sa se futa (din cauza unei erori, de exemplu) de la placa de baza la hard la infinit. E frumos e sa faci tutoriale dupa ureche, nu-i asa?

Care vreti sa vedeti cum e treaba cu un calculator, puneti mana pe un ghid (adica ca un fel de manual de la scoala) pentru CompTIA A+ (verificati data editarii, daca nu-i noua dati delete si incercati alta, altfel pierdeti timp deampulea)

Edited by Patrunjel
Posted

Chiar am facut niste filmulete despre asamblare pc-uri si laptopuri .

Daca aveti nevoie de adviceuri sau filmulete pm.

Tin sa prcecizez ca leptopurile sunt de tip:asus l3000

asus a1300

hpdv9700

asus nx9105 etc

Filmuletele contin modalitati de ,curatare hardware, upgrade ,reflow ..etc.

Posted

Frumos explicat insa totusi nu recomand sa se faca montarea incepatorilor sau daca se inhumeta sa observe cu atentie care de pe unde vin.Mie de exemplu cand mi-am schimbat matherboardul mi sa intamplat sa nu scrie pe cablurile alea cares audio cares usb si am urmarit fie care fir in parteasi nici nu miau dat distantiere am prins placa direct pe tabla.

Posted
"Bateria BIOS" baga sarcina in CMOS ca sa nu piarda datele, deci, teoretic (si asa o sa gasesti si prin carti) e baterie CMOS.Si pinul lipsa de la SATA nu e ca sa nu poata fi bagat gresit, se cheama terminator si are rolul de a nu permite ca un semnal electric sa se futa (din cauza unei erori, de exemplu) de la placa de baza la hard la infinit. E frumos e sa faci tutoriale dupa ureche, nu-i asa?

Care vreti sa vedeti cum e treaba cu un calculator, puneti mana pe un ghid (adica ca un fel de manual de la scoala) pentru CompTIA A+ (verificati data editarii, daca nu-i noua dati delete si incercati alta, altfel pierdeti timp deampulea)

In primul rand acel cablu nu-i de SATA ci ii PATA(Parallel ATA) sau IDE(mai corect spus EIDE) si acel pin are rol de fixare ca sa nu poti baga cablul invers in unitatea optica/magnetica.Ce zici tu prin terminator sunt defapt niste rezistente care se intalnesc la unitatile SCSI,aceste rezistente se afla la capatul cablului si au rolul de a nu lasa semnale parazite sa apara pe cablu care ar putea interactiona cu semnalele de date.Exista si pentru unitatile IDE cabluri care nu lasa ca semnalele sa se "futa",ele sunt alcatuite din 80 de perechi de fire,40 de fire sunt pentru semnale de date si etc iar 40 de fire sunt ground-uri,firele sunt dispsuse in felu urmator:1 fir de semnal urmat de un fir de ground,iar un fir de semnal urmat de unul de ground si tot asa pana la 80,din acest motiv cablurile cu 80 de fire sunt compatibile cu unitatile cu 40 de pini.Inainte sa acuzi pe cineva ca a facut un tutorial dupa ureche si sa postezi informatii eronate,mai bine te-ai documenta tu.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...