Jump to content
Brokerjoker

Do Romanian schools produce idiots?

Recommended Posts

ONE in two teenagers failed the Baccalaureate exam in Romania this year after 12 years of study. This means that another more than one hundred thousand young people could end up unemployed, hurting the country’s already fragile economy.

Those who pass the Baccalaureate exam have two options: leave the country for one of the first-class universities in the western world (if they can afford it) or stay in Romania and face a poor education system.

Many of these thousands of smart youngsters who emigrate for better education remain abroad after graduation, get a job and live as immigrants for the rest of their lives. The brain drain phenomenon has been developing in Romania especially since the country joined the European Union. University fees were significantly reduced for Romanian students and work permits could be obtained more easily.

Emigrants who return to Romania after graduation and get a job are usually overqualified compared to other entry-level colleagues. Their income is lower than what they expected. Some of them eventually return to the west.

Paradoxically, Romania is also the country where some of the most brilliant young brains in the world are born. Here the rate of gifted children is twice the average worldwide. In July, the country was ranked first in Europe at the International Math Olympics and 10th among 100 countries worldwide. Some of the most feared hackers in the world are operating in Romania. Corporations like Microsoft have a big community of Romanians among their workforce and they keep recruiting more.

Most of these achievements seem to be the result of the hard work of individuals combined sometimes with the influence of a great teacher rather then the result of a proficient education system. None of Romania's universities are ranked among the top 500.

After the collapse of communism, Romania faced an education crisis that it has not tackled yet. Since 1989, the minister of education was changed 19 times. Each of these ministers argued vehemently for reform, but their different visions only created confusion. One of the reasons for their failure is that education in Romania was never properly financed. Its budget has been dropping to just 3.6% of GDP this year, while the average European rate is 5% of GDP.

Corruption also invaded the education system, as bribes became promotion tools for many students. Poverty is another scourge: The number of children who dropped out school tripled between 2000 and 2007 according to UNICEF. The financial crisis in 2008 made this worse. Budget cuts shut down schools in rural areas, making it hard for children living in isolated villages to reach school. Gaining less than €400 monthly, many highly ranked teachers left the system and were often replaced by under-qualified beginners.

While the state-funded system is facing financial problems, some private universities in Romania are making a huge profit. Also known as “diploma factories”, these institutions are enrolling a large number of students each year. The quality of education in these private establishments is usually even lower than in the state system. Many of their graduates end up unemployed.

So when it comes to education, what can the young Romanian generation hope for? Not much, it seems. The current prime minister was found guilty of plagiarising his PhD thesis and the country’s suspended president once said that “the Romanian school produces idiots”.

Sursa : Education in Romania: Do Romanian schools produce idiots? | The Economist

Sursa : The Economist: "Oare ?colile din România produc idio?i?" | RTV.net | Romania TV

Link to comment
Share on other sites

Guest Kovalski

^nu scolile produc idioti ci televizorul, manelele, internetul, informatia proasta din media, anturajele de manelari imbracati gen emo, lipsa elevilor de interes fata de cursuri, si multi alti factori.

Link to comment
Share on other sites

Si directivele sistemului de invatamant sunt proaste.Am avut ocazia sa vorbesc cu multi elevi care au emigrat si parca erau niste zombii maniputati de catre niste directive comuniste.Probabil nici o persoana din minister nu sa implicat deoarece singurul interes a fost doar buzunarul plin (Romanian Dream).Dezorganizarea duce la chaos si acest lucru se poate observa in decursul timpului.Eu tu , fiecare putem face presupuneri dar nimic altceva concret.Cei care se trezesc observa diferenta , restul raman doar niste zombii in continuare.Patriotii vor bate cu pumnul in piept dar acest lucru nu va schimba nimic si o fraza de tipul sunt mandru unde m-am nascut e doar o idee sentimentala care nu are nici un sens.O alta problema care naste de aici este emigrarea .Majoritatea emigrantilor din romania nu reusesc sa se integreze in alte comunitati deoarece au fost crescuti cu directive extrem de proaste.Avem penitenciare pline in toata europa cu un procent foarte mare de cetateni romani care nu au reusit sa se integreze intro societate mergand inainte pe principiul (romanian dream).OK e chaos am observat il vom observa si atat .Daca se trezeste unul e bun daca nu vor merge in continuare pe acest principiu generatii intregi.

Edited by pyth0n3
Link to comment
Share on other sites

@ pyth0n3 te contrazic putin aici , eu am ajuns in italia dupa ce am terminat primul an de liceu in romania desii nu am fost niciodata un elev stralucit cu diploma de locu' 1-2-3 chestile ce le-am invatat chiar le-am bagat la cap ( stiu ca asta sunt eu si nu toti suntem la fel, uni poate invata pt un 10 de se rup si dupa ce ia nota a 2-a zi uita tot ) , am venit in italia o tara unde porstia e la cote foarte inalte chiar daca e considerata o tara "civilizata", in cei 5 ani de liceu ce i-am facut, am fost printre cei mai buni la matematica/fizica/electronica/info si mai putin cu materile clasice gen Italiana, istoria (desii imi placea), literatura etc.... dar nu eram nici prastie pot sa zic undeva peste medie

vroiam sa subliniez ca sistemul de invatamant din romania cel putin in perioada in care am frecventat eu mergea bine nu stralucit dar bine, in schimb daca te uiti azi pe youtube vezi panarame de copii ce se stramba/injura/fac misto de profersori, acesti copii sunt cei care chiar nu vor avea viitor

in schimb ce vad calumea in aici in italia, ca un student de ex eu care am terminat un liceu tehnic informatic, primesc scrisori cu oferte de munca ceea ce e o chestie de vis pt Romania (aici scolile tehnice au contracte cu giganti ai industriei si este o cerere continua de studenti ) in fine eu acuma sunt la facultate si sper sa o termin si pe asta tot cu bine :-)

ma scuzati ca am facut'o cam lunga :P si MARE DREPTATE ps-axl !!! aceea sunt si romanii de care zici tu pyth0n3 ca sunt la parnaie in strainate !

Edited by Dark_4ngel
Link to comment
Share on other sites

cum sa nu iti produca idioti cand cine mai are chef de scoala ? cand in tara asta cel mai bine o duc smecherii si hotii... la noi oamenii de succes sunt camatarii si interlopii.

toti vrem S class toti visam la m3`uri. sa dam in cap sa furam.

la scoala profesori care sunt mai prosti decat un bec de 5 wati...iar aia care sunt cu cap nu isi dau interesu pentru ca pula mea...nici tu nu ai face pizza buna ca pizzer cand iti da un salariu de 2 milioane...iti bati joc de pizza omului ca pula mea esti platit de cacat.

Dupa asta vine programa... unele chestii care toata lumea le considera inutile ... iar majoritatea sunt, cati din scolile de arte si meserii (ex bucatari) vor folosii logaritmii ? :-| PULA

iar in final prostia vine din televizor...acces indirect, otv , cracanati in dragoste si alte bazaconii

stiti.. incep sa ma gandesc ca filmu Idiocracy chiar devine realitate...si asa va fi...bine dracu ca nu sunt nemuritor ca altfel eram nevoit sa imi tai gatu singur

bine a facut cu camerele...prea ne prefaceam ca suntem genii toti...numai ingineri lucrau la mc sau salubriate. acum s-a vazut adevarata fata

Edited by yceman
Link to comment
Share on other sites

Cultura este primul motiv al educatiei precare. Al doilea motiv este lipsa de interes a cadrelor didactice datorita salariilor mici. Al treilea motiv este acela ca in scoala inveti numai lucruri inutile. Personal am uitat 90% din tot ce am invatat in scoala.

Ar trebui ca materiile sa nu fie atat de stufoase, si sa fie mult mai simple si mai practice. Conform nivelului la care se ridica un elev. Nu poti invata o maimuta sa rezolve integrale... tot ce vei face e sa le pui pe tabla, ea sa se uite la ele si sa treceti mai departe...

Si in afara de asta sunt extraordinar de putini profesori care incearca sa explice materia asa cum ar trebui ea sa fie inteleasa de fapt. Daca e sa fac un sondaj printre elevii care stiu matematica, peste 80% din cei ce stiu sa deriveze, nu stiu ce semnificatie are acea derivata in fapt, si la ce ar ajuta in realitate. Daca e sa le dai o functie sa o deriveze insa, se vor descurca de minune.

Scoala construieste roboti, nu oameni.

Romania in curand va fi India in miniatura.

Link to comment
Share on other sites

Bacul de anul acesta a fost la acelasi nivel de dificultate, daca nu mai usor decat bacul pe care l-am dat eu acum 3 ani.

Da, atunci nu erau camere dar asta nu inseamna ca toata lumea copia cu cartea in fata. Si oricum am l-am luat fara sa copiez.

Cred ca problema o reprezinta modul de gandire al noilor generatii care nu mai vor sa munceasca pentru nimic. Chiar si pe RST vad cel putin un topic pe luna deschis de catre unu care vrea sa invete sa faca bani. =))

Ca sa citez dintr-o piesa de la parazitii:

"Vrei bani? Banii n-o sa cada degeaba din cer".

Cum sa iei frate bacu cand tu o arzi pe facebook 2 ore pe zi, te joci WOW, CS si Metin inca 3 ore si pe cand se face seara te uiti impreuna cu bunica la OTV si alte posturi si emisiuni de cacat?

Dupa un asemenea comportament, care credeti ca este nivelul mediu de cultura si de responsabilitate al tinerilor?

Un tanar care viseaza toata ziua la haine de firma si la "ifoane" fara sa intinda un deget?

Tinerii trebuie sa invete ce este responsabilitatea si sa si-o asume. Nu poti sa mergi sa dai bacul fara sa inveti nimic si pe urma sa dai vina pe sistem, profesori, catel si pe conditiile meteo ca ai picat.

Ar trebui introduse cursuri de dezvoltare personala in licee pentru ca sistemul de valori al noilor generatii se distruge cu o viteza fulgeratoare. Incepem sa vrem sa fim cool si prosti in loc de modesti si isteti. Ne americanizam.

Edited by M2G
Link to comment
Share on other sites

stiti.. incep sa ma gandesc ca filmu Idiocracy chiar devine realitate...si asa va fi...bine dracu ca nu sunt nemuritor ca altfel eram nevoit sa imi tai gatu singur

Filmul acesta il dau eu exemplu ori de cate ori pot... si sunt sigur ca la un moment dat acolo se va ajunge!!

Cat despre sistemul de invatamant... daca profesorii nu vor fi platiti calumea, nu vor da examene peste examene peste examene in fiecare an pentru a demonstra ca nu ocupa catedra degeaba, daca elevii nu vor fi si ei la randul lor examinati la sange si plevele scuipate ca pe o masea stricata si daca nu se va introduce un sistem diferentiat de invatamant in functie de capacitatile reale ale elevului (nu banii lu taticu in buzunarul directorului) nu o sa ajungem nicaieri ! Eu ii consider vinovati in principal pe profesori !! Ei sunt cei ca la sfarsitul anului dau 5-ul ca de...sa nu strice viitorul idiotului ...

Si sincer m-am bucurat enorm cand am vazut ca au picat 50%+ din cretini la bac si sper sa pice si mai multi si sa fie din ce in ce mai greu pt ca, vorba lu basescu, mai avem nevoie si de ospatari si de lustruitori de pantofi!! Pentru cine invata si merita ...tot ce e mai bun... pentru restu ... la lopata mai baieti ca autostrazile nu se construiesc singure !!

Link to comment
Share on other sites

Banii...

E simplu:

1.cum cacat sa te duci la scoala cand stii ca nu ai 5 lei in buzunar

2.cand dai un raspuns corect toti rad de tine ca esti tocilar sau "uite-l coaie si pe asta"

3.cand stii ca sunt cateva pizde care vor sa iasa cu tine dar tu nu ai bani de un suc

4.cand stii ca ajungi ca tactu si mata care lucreaza de la 7 la 19 pe un salariu de cacat

5.cand viitorul tau este nesigur

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

E gresit sa inveti pentru note si e gresit sa inveti pentru a obtine o bucata de hartie e corect insa sa inveti pentru a cunoaste.Cei care invata pentru note vor avea note , cei care invata pentru o bucata de hartie vor avea o bucata de hartie iar cei care invata pentru a cunoaste vor avea posibiliatea de a avea ceea ce lipseste celor care au invatat pentru note sau pentru o bucata de hartie.Problema este ca sistemul de invatamant catalogheaza elevul dupa note iar elevul invata pentru note nu pentru a cunoaste.E inutil ca elevul sa iasa din scoala cu o onciclopedie in cap deoarece e nefolositor.Daca am nevoie de o informatie dintro enciclopedie imi cumpar o enciclopedie si extrag informatia necesara din enciclopedie iar restul informatiilor le voi lasa in continuare in carte pana in momentul in care imi vor fi de folos.E mai ieftin sa imi cumpar o enciclopedie decat sa angajez un elev cu o enciclopedie in cap.Voi angaja un elev doar daca cunoaste cum functioneaza anumite lucruri si poate dezvolta proiectul folosindu-se daca e necesar de o enciclopedie.Daca voi angaja un elev cu o enciclopedie in cap si o diploma voi scoate mai multi bani din buzunar si nu voi avea performanta deoarece acest elev a fost modelat pentru a iesi o enciclopedie si nimic mai mult.Multi spera sa termine universitatea nu sa cunoasca mai mult de atat.In toti acesti ani eu nu am avut timp sa ma dedic sistemului de invatamant sau sa urmez directivele impuse de catre acest sistem si nu m/am dedicat sa urmez o institutie de invatamant deoarece as fi pierdut timp cu institutia de invatamant , in schimb am urmat directivele impuse de catre mine si nu am fost modelat de catre fiecare reforma a acestor sisteme ci m/am concentrat asupra unui singur lucru si anume a cunoaste modul in care functioneaza un sistem si o societate pentru a ma putea integra si schimba fluxul in cazul in care este necesar.Eu nu am avut grija notelor si nici grija diplomelor ci grija de a gasi intotdeauna o alternativa si o solutie eficienta in cel mai scurt timp atunci cand am intalnit un obstacol.Ceea ce elevii ar trebui sa faca e sa invete pentru a cunoaste nu pentru faptul ca la sfarsitul anului cineva ii va scrie numele pe o bucata de foaie stralucitoare cu un font mai mare decat restul textului.

Link to comment
Share on other sites

E gresit sa inveti pentru note si e gresit sa inveti pentru a obtine o bucata de hartie e corect insa sa inveti pentru a cunoaste.Cei care invata pentru note vor avea note , cei care invata pentru o bucata de hartie vor avea o bucata de hartie iar cei care invata pentru a cunoaste vor avea posibiliatea de a avea ceea ce lipseste celor care au invatat pentru note sau pentru o bucata de hartie.Problema este ca sistemul de invatamant catalogheaza elevul dupa note iar elevul invata pentru note nu pentru a cunoaste.E inutil ca elevul sa iasa din scoala cu o onciclopedie in cap deoarece e nefolositor.Daca am nevoie de o informatie dintro enciclopedie imi cumpar o enciclopedie si extrag informatia necesara din enciclopedie iar restul informatiilor le voi lasa in continuare in carte pana in momentul in care imi vor fi de folos.E mai ieftin sa imi cumpar o enciclopedie decat sa angajez un elev cu o enciclopedie in cap.Voi angaja un elev doar daca cunoaste cum functioneaza anumite lucruri si poate dezvolta proiectul folosindu-se daca e necesar de o enciclopedie.Daca voi angaja un elev cu o enciclopedie in cap si o diploma voi scoate mai multi bani din buzunar si nu voi avea performanta deoarece acest elev a fost modelat pentru a iesi o enciclopedie si nimic mai mult.Multi spera sa termine universitatea nu sa cunoasca mai mult de atat.In toti acesti ani eu nu am avut timp sa ma dedic sistemului de invatamant sau sa urmez directivele impuse de catre acest sistem si nu m/am dedicat sa urmez o institutie de invatamant deoarece as fi pierdut timp cu institutia de invatamant , in schimb am urmat directivele impuse de catre mine si nu am fost modelat de catre fiecare reforma a acestor sisteme ci m/am concentrat asupra unui singur lucru si anume a cunoaste modul in care functioneaza un sistem si o societate pentru a ma putea integra si schimba fluxul in cazul in care este necesar.Eu nu am avut grija notelor si nici grija diplomelor ci grija de a gasi intotdeauna o alternativa si o solutie eficienta in cel mai scurt timp atunci cand am intalnit un obstacol.Ceea ce elevii ar trebui sa faca e sa invete pentru a cunoaste nu pentru faptul ca la sfarsitul anului cineva ii va scrie numele pe o bucata de foaie stralucitoare cu un font mai mare decat restul textului.

Te pisi pe ea de informatie, ea nu iti tine de foame, este o vorba "Vrei un viitor, ti-l faci singur", nu te astepta ca o informatie sau o bucata de hartie sa iti puna pe masa sau sa umple ghiozdanul copilului tau.

Trage de bani, americanii au si o denumire pentru asta "hustle", lupta pentru bani, nu conteaza metoda prin care ii scoti, nu toti de pe forumul asta o sa devina programatori, researcheri in sec, designeri sau mai stiu eu ce, este nevoie si de zidari, de bisnitari si tot asa.

Nu e o rusine sa vinzi tigari la coltul strazii, nu e o rusine sa maturi strazile, nu e o rusine sa furi cu cap de unde trebuie(nu va indemn sa bagati mana in buzunarul oamenilor, furat poate insemna sa umfli putin preturile la un cacat care il vinzi, si pamantul din fata blocului poti sa il vinzi la kg daca stii cum), cel mai rusinos e sa astepti sa iti puna cineva in buzunar si sa te plangi ca nu sunt oportunitati.

Lenea, prostia, lipsa bunului simt caracterizeaza tara asta.

Link to comment
Share on other sites

T

Nu e o rusine sa vinzi tigari la coltul strazii, nu e o rusine sa maturi strazile,

Eu sunt perfect de acord cu acest concept ,Eu unul am facut acest lucru si o voi face in momentul in care va fi necesar, problema insa e cati ar accepta un loc de munca la maturat strazile sau ma rog la spalat wc-uri?Toti sunt de acord sa faca bani dar putini cad de acord sa faca bani la spalat wc-uri spre exemplu.

Link to comment
Share on other sites

Eu sunt perfect de acord cu acest concept ,Eu unul am facut acest lucru si o voi face in momentul in care va fi necesar, problema insa e cati ar accepta un loc de munca la maturat strazile sau ma rog la spalat wc-uri?Toti sunt de acord sa faca bani dar putini cad de acord sa faca bani la spalat wc-uri spre exemplu.

Multi ar acepta sa spele wc-uri daca ar avea un salariu decent, si decent cel putin pentru mine nu insemna 2 lei la 6-8 ore de munca.

Link to comment
Share on other sites

Multi ar acepta sa spele wc-uri daca ar avea un salariu decent, si decent cel putin pentru mine nu insemna 2 lei la 6-8 ore de munca.

2 lei azi, 2 lei maine si ...iti iei o bormasina(ca in reclama :)) )

Daca stai bine cu stomacul presupun ca e o munca usoara, acum depinde si ce poti sa faci si ce vrei sa faci.

Edited by Vlachs
Link to comment
Share on other sites

2 lei azi, 2 lei maine si ...iti iei o bormasina(ca in reclama :)) )

Daca stai bine cu stomacul presupun ca e o munca usoara, acum depinde si ce poti sa faci si ce vrei sa faci.

2 lei x 30 zile = 60 lei , as vrea sa stiu cum traiesti cu 60 lei pe luna , daca ajungi sa traiesti duar pentru mancare nu mai are rost sa lucrezi in asa ceva , daca vrei doar mancare si cazare mai bine te faci voluntar si pe langa mancare si cazare mai castigi si multimirea oamenilor pe care i ajuti.

Link to comment
Share on other sites

Am avut, oarecum norocul, sa studiez la institutii de invatamant cu 'renume'

Asta nu e Logical Thinking.Fa o definitie pentru "noroc" din punct de vedere logic. Spre exemplu eu nu resusesc sa interpretez fraza cand ajung la cuvantul "noroc".Presupun ca ai ajuns sa studiezi la asemenea institutii in urma unei alegeri cazuale fie din punct de vedere personal sau prin implicarea unei variabile externe.

@Brokerjoker nu e chiar asa cum spui tu , vei munci acolo si intre timp vei cauta altceva si vei studia spre exemplu dupa care vei schimba din nou.E vorba de ambitie si intre timp se pot gasi metode alternative.

Edited by pyth0n3
Link to comment
Share on other sites

Guest Nemessis

Pe vremuri oamenii inteligenti terminau facultatea iar aia mai saraci cu duhul dadeau cu sapa. Erau muncitori calificati si muncitori necalificati care se zbateau sa ajunga si ei la randul lor muncitori calificati. Treaba mergea destul de bine. Acum toti prostovanii intra la facultate pentru ca asa i-au invatat ma-sa cu tacsu dar un procent de peste 50% dintre ei ar trebui sa renunte la ideea de facultate si sa treaca la o meserie catre care au aptitudini. Si le-ar fi bine tuturor.

Acum diploma nu are nici o valoare cand stii ca orice imbecil termina facultatea si probabil iti va fura locul de munca cu toate ca te pisi oricand pe el ca si cunostinte si ca nivel de seriozitate. Ca in timp dobitocul ala o sa se stearga la cur cu diploma pentru ca toti angajatorii vor renunta la el din cauza ca e un ratat, e partea a doua. Raul a fost facut deja si tu pierzi ani buni alergand ca bezmetecul sa iti gasesti o slujba in care sa poti castiga decent si sa poti evolua atat ca si cunostinte cat si in ierarhia companiei, slujba ce in caz normal ar fi fost pusa la dispozitia ta mult mai curand daca nu ar fi existat ratatul ala care a capatat cu spaga o diploma de absolvent de facultate. Si partea cea mai frumoasa e ca majoritatea pizdelor din ziua de azi se baga la facultate si o termina cu toate ca prostia colcaie in ele mai rau ca blenoragia.

Bagati-va pula in ratatii si curvele cu diplome luate pe ochi frumosi si ori de cate ori veti avea ocazia sa le trageti la muie in vazul sefilor faceti-o pentru ca faceti un bine intregii tari.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...