Jump to content
CrisTany

Is college worth ?

Recommended Posts

La cei 19 ani ai mei, si la volumul de munca pe care il am deja, ma face sa imi pun un semn de intrebare daca facultatea chiar merita timpul (3, 4 ani) si banii cheltuiti.

Vreau sa precizez ca lucrez ca si programator web, si am in minte sa ma raspandesc si pe alte arii ale programarii. De cand lucrez in web, am deja un volum de clienti destul de acceptabil, deja incepand sa vina din recomandari si/sau google. Am multe idei pe care as dorii sa mi le pun in aplicare, dar pur si simplu nu am destul timp pentru toate cu scoala si cu bac-ul in cateva luni.

Intrebarea mea este, merita intradevar banii si timpul cheltuiti pe o facultate in industria asta ? Am in minte sa ma duc ori la Electronica si Telecomunicatii Cluj (Universitatea Tehnica) sau la UBB la facultatea de informatica.

Astept diferite opinii, majoritatea sper sa vina din experienta, pentru ca stiu ca sunt persoane de diferite varste aici.

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Salutare,

Parerea mea este ca merita. Uite si de ce:

- este mai probabil sa fii chemat la interviuri de catre firmele importante => cash;

- avand mai multe interviuri, ai posibilitatea sa iti alegi firma la care lucrezi => cash++;

- dupa terminarea facultatii, esti scutit de platirea impozitului pe venit (16%) daca lucrezi in domeniu => cash++;

- daca vrei sa pleci in afara (nu ca muncitor pe santier), conteaza destul de mult sa ai studii superioare terminate; in multe alte tari, facultatea se plateste cu bani grei si multi chiar nu isi permit acest lux, deci vei avea un mic avans in fata lor;

- in timpul facultatii e posibil sa cunosti oameni care sa te intereseze pe viitor (poate vrei sa iti faci o firma, o asociatie, un club de sah sau doar sa ai cu cine iesi la bere);

- cine stie, poate chiar inveti ceva nou si util.

A nu se intelege ca facultatea iti garanteaza ceva din cele de mai sus sau ca nu se poate fara facultate, dar cu siguranta te ajuta.

Link to comment
Share on other sites

Sunt in situatia ta. Dupa 3 ani de Automatica (facultate aleasa la plezneala), singurele 2 chestii de care m-am lovit din cele spuse de TheTime sunt:

1. "este mai probabil sa fii chemat la interviuri de catre firmele importante". A nu se confunda cu faptul ca ai sanse mai mari sa fii angajat daca ai o diploma. Iti cresc doar sansele de a fi chemat la interviu.

2. "dupa terminarea facultatii, esti scutit de platirea impozitului pe venit (16%) daca lucrezi in dineniu". Ori asta, ori lucrezi 4 ani in domeniu, dupa care esti scutit.

Link to comment
Share on other sites

Daca ai posibilitati sa termini studiile intr-o tara normala ; dupa terminarea cursurilor iti vei gasi 90% un loc de munca stabil,exact pe nisa si aptitudinile tale cu posibilitate de avansare chiar din 6 in 6 luni in functie de ce rezultate/capacitati dovedesti .

Personal,am doar liceul in Romania si nu regret ca nu am facut vreo facultate ; ba din contra sunt multumit si impacat cu alegerea mea radicala chiar daca am fost criticat,acum am dovedit contrariul. :)

E doar un exemplu,poate am avut eu mai mult noroc si am avut multe legaturi in Londra.

Link to comment
Share on other sites

In primu rand iti trebuie o facultate ,iti spun din proprie experienta ca la interviuri s-au uitat la mine unii ca si cum as fi fost prostul pamantului ,cu toate ca am avut o medie frumusica de liceu si de bac.

In al doilea rand,daca vrei sa faci ceva calumea si sa nu pierzi timpul iti alegi facultatea dupa ce solititi ajutorul profesorilor ,ii intrebi si pe ei unde e cel mai bine ,unde e lumea mai serioasa .

In al treilea rand ,daca pornesti cu ideea ca facultatea o sa fie cea mai frumoasa experienta a vietii tale ti se duce dreq cheful de invatat ,da ,combini utilul cu placutul,asta e altceva .Asea s-a spus si despre liceu(cel putin la mine in oras) ,si cativa de la mate-info au plecat la stiinte ca era mai usor sau la alt liceu mai slab si la bac s-au futut.

Si acum sa fim seriosi ,ce pla mea e atat de haios la o facultate avand in vedere ca m-ai nou toti ne futem de pe la vreo 13 ani ,toti avem prieteni la care apelam la orice ora ,toti am facut tampenii majore si la liceu (am ars intreaga instalatie electrica dupa ce am incercat niste experimente cu transformatoare ,bobine si tot tacamul de vechituri cu chircuite,am spart vreo 7 geamuri ,neoane in prostie ,am daramat usa de la clasa ,am scos cu colegii un wc in curte ca se plangea o profesoara ca la baie ne pisem numai pe jos ,ca deh nu aveam nevoie de el etc etc )...toti cunoastem persoane din ce in ce mai ciudate pe zi ce trece ,deci nu vad ce pizda masii e asea de superb la facultate.

Ma duc acolo cu un scop si imi fac treaba ,nu zice nimeni sa nu faci tampenii ,sa te distrezi ,dar cam la atat rezulta.(Bine ,la cozile de inscriere sa nu dai niciun pumn in fata cuiva ,ca asta cel putin la academia de politie echivaleaza cu un an stat acasa,nu stiu la poli ,dar nu bag mana in foc)

Link to comment
Share on other sites

^

1. Nu strica sa incepi o facultate. Nu strica sa o termini. Dar nu e un criteriu de diferentiere intre un om COMPETENT si unul INCOMPETENT. Poti acumula cunostinte si singur, acasa.

2. Pe tine de exemplu te-ar fi ajutat facultatea. Virgula se pune inainte de spatiu, se scrie "mai nou toti" etc.

3. Din cauza celor care sunt lenesi, nu se pot educa singuri dar comenteaza pe marginea acestei necesitati, lumea a ajuns sa vada facultatea ca pe o dovada a inteligentei, cand ea de fapt e doar o pista de lansare.

Link to comment
Share on other sites

Am postat acelasi lucru si pe alt forum ieri, nu stiu daca tot tu ai intrebat.

----------------

Well, majoritatea parerilor de aici sunt de la oameni cu facultate. Cred ca e randul si al meu, programator cu 10 clase, sa-mi exprim opinia.

Nu este foarte importanta atata timp cat o ai. Problema este cand n-o ai. Lumea se intreaba, cum nu? Daca ai ghinionul sa prinzi o secretara risti sa-i provoci un infarct.

- N-ai o facultate, dar de unde ai invatat programare?

- De unde a invatat toata lumea!

Sa fiu sincer sunt intrebat in 10% din cazuri. Dar se intampla uneori la interviuri, eu omit complet partea de facultati&shits.

- Ce-mi poti spune despre istoricul tau universitar?

- N-am unul!

Cu toate astea nu m-as apuca vreodata sa-mi continui studiile, fac unele chestii awesome open-source in timpul meu liber la care nu renunt nici sa ma puneti la zid.

Sa fiu sincer nu o sa pun o concluzie, tu alegi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...