Jump to content
loki

Ce se intampla daca te deplasezi cu viteza luminii si tragi un glonte

Recommended Posts

Tind sa cred ca notiunea de infinit nu prea exista. De ce?

Simplu. In interiorul unei gauri negre se presupune ca in "singularitate" gravitatea este infinita. Un obiect cu o gravitate infinita, fie ea si de marimea unui atom ar trebuii sa aiba indeajuns de multa gravitate incat sa afecteze intreg universul la fel de mult deoarece indiferent cat de mult scade gravitatea in functie de distanta fata de "singularitate" aceasta tot infinita ar fii in orice punct. Cat despre intrebarea lui crs12decoder.

Din perspectiva ta ai ajunte in 10 ani. Atat dureaza pana ajungi.

Din perspectiva pamantului? ar fi ceva de genul ((7*(365)) * 10)/ 365 (impartim la 365 ca sa vedem numarul de ani), deoarece se presupune ca o zi pentru tine ar fii 7 zile trecute din perspectiva pamantului. Deci cifra ar fi 70 de ani.

Desii acum gandindu-ma mai bine s-ar putea sa fie gresita ratia si in loc de 7 zile sa treaca mai mult, stiu ca era ceva cu 7 :)

Link to comment
Share on other sites

@Xander - Corect

Din perspectiva ta ai ajunte in 10 ani. Atat dureaza pana ajungi.

Din perspectiva pamantului? ar fi ceva de genul ((7*(365)) * 10)/ 365 (impartim la 365 ca sa vedem numarul de ani), deoarece se presupune ca o zi pentru tine ar fii 7 zile trecute din perspectiva pamantului. Deci cifra ar fi 70 de ani.

Desii acum gandindu-ma mai bine s-ar putea sa fie gresita ratia si in loc de 7 zile sa treaca mai mult, stiu ca era ceva cu 7 :)

Nu. Rationamentu e total gresit.

Din perspectiva ta ajungi instant(sau aproape instant). Asta prin prisma teoriei relativitatii si a dilatarii timpului. (Think about it. Mergi cu o anumita fractiune din viteza luminiii si pentru tine un an dureaza cat 10 ani pe pamant. Cu cat te apropii mai mult de viteza luminii cu atat timpul se apropie de 0 (pentru tine) ). Pentru pamant timpul e constant indiferent de viteza ta. Mergand cu viteza luminii pentru tine timpul aproape ca sta in loc.

Oricum.. toata lumea stie ca un om sau orice obiect cu masa nu poate sa atinga viteza luminii. Asta pentru ca de la 80% din viteza luminii, orice energie "pompata" in marirea vitezei luminii incepe sa "intre" in masa obiectului. De aceea pentru a atinge viteza luminii nu numai ca vei avea nevoie de o cantitate infinita de energie. Vei fi si extrem de greu.

Din perspectiva pamantului dureaza, evident, 10 ani lumina.

Daca depasesti viteza luminii timpul incepe sa devina negativ, deci calatoresti in trecut. Totusi. Ca sa vorbesti de depasirea vitezei luminii e riscant. Viteza luminii e constanta, e .. atat de constanta incat tot universul(timp, spatiu, materie) incepe sa se schimbe in functie de ea.

Nu poti gasi o sursa infinita de energie. Mai intai ganditi-va la conceptul de infinit. Nici universul nu cred ca e infinit. Ca atare nici daca il transformi pe tot in energie si incerci sa-ti maresti viteza peste(sau aproape de) viteza luminii nu vei reusi.

Consider posibila teleportarea, invizibilitatea, calatoria in viitor... cam tot in afara de calatoria in trecut.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Alta problema:

Tu vrei sa ajungi la o stea aflata la 10 ani lumina fata de pamant.

Ai posibilitatea de a ajunge acolo cu viteza luminii.

Cat timp ar dura pana ai ajunge acolo?

Practic nu putem sti cum functioneaza acest super transport care prinde viteza lumini ..nu stim daca ia viteza instant sau pe parcurs deci e improbabil de calculat

In alti ochi , ai putea ajunge instant..pentru ca de vreme ce ai tehnologia necesara unui transport cu viteza lumini mai mult ca sigur poti folosi teleportarea pentru transport..

Link to comment
Share on other sites

Ca tot venii vorba de teoria stringurilor.

Urmariti acest clip, partea interesanta incepe de pe la minutul 3, in care profesorul Michio Kaku spune cam ceea ce am spus eu mai sus...

Dupa cum vezi si acolo. Cu cat ai viteza mai mare, cu atat timpul pentru tine trece din ce in ce mai repede fata de ceilalti. Asta clar duce catre ideea ca daca mergi cu viteza luminii, timpul trece aproape instant. Deci ajungi instant la acea stea care are o distanta de 10 ani lumina fata de pamant. Tu ai inteles conceptul cumva invers.

Ca sa fiu sigur ca ai prins ideea exact, folosesc notiunile exemplificate de pe link-ul tau de la minutul 3:30.

Se spune ca daca tu calatoresti in acel "trenulet" cu viteza foarte mare(o fractiune din viteza luminii), cei care te vad te percep ca miscandu-te in slow motion(de exemplu daca ti-ai ridica mana cat poti de repede, ei ar percepe ca si cum ai ridica-o foarte incet). So. Tu te misti mai incet pentru ei. Presupunand ca la o anumita viteza tu te misti de 10 ori mai incet decat ei. Pentru tine un an, dureaza cat 10 ani pentru ei.

Acum gandeste-te ca tu cu cat te apropii mai mult de viteza luminii, cu atat ei te vad din ce in ce mai mult in slow motion. Pentru ei incepi sa te misti foarte foarte incet. Iar pentru tine o sutime de secunda poate dura cat 10 ani pentru ei.

De asta daca tu calatoresti cu viteza luminii, iti ia o sutime de secunda(aproape instant), sa ajungi acolo. Iar pentru ei tu ai calatorit 10 ani.

Sper ca intelegi acum.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...