Jump to content
Patrunjel

Ce fac ISP-urile?

Recommended Posts

Probabil suna ca pula, insa chiar sunt curios...

Ideea e ca noi platim pentru net, ok, dar ce fac ISP-urile de banii aia?

Adica bine, inteleg, de banii aia primim net, dar ei de unde il "cumpara" sa zic asa?...Nustiu exact cum sa explic...

Practic, eu daca asi fi un ISP, ce ar trebui sa fac?

PS: Banuiesc ca e ceva mai lung/complex, deci postati un link (daca stiti), sau niste termeni de cautat pe google (inafara de ISP) :)

Link to comment
Share on other sites

Ce infrastructura? Ma gandesc ca nu doar pentru un switch si cativa metri de cablu plateste fiecare om dintr-un bloc (sa zicem vreo 10) 40 de lei pe luna.Oricum, investitia in cabluri, switch, etc se amortizeaza (repede, cred)

Salarii pentru oameni care fac...ce? :)) (inafara de pitipoanca de ghiseu)

^ ^ Na, nu stiam cum sa ma exprim ca sa intelegeti intrebarea :P

Tocmai s-o aprins luminita, vazusem undeva (intr-un topic legat de ipv6) ca ISP-urile cumpara IP-uri.De la cine?Cat costa? Care e "dealerul mare" de IP-uri?

Edited by Patrunjel
Link to comment
Share on other sites

ip-urile se cumpara de la

RIPE | AfriNIC | APNIC | ARIN | LACNIC

Noi apartinem de europa si cam de la ripe se cumpara toate.

Fiecare ISP ajunge in puncte cheie de distributie alea internetului gen frankfurt, londra, amsterdan etc. pentru a se conecta cu alti provideri.

Teoretic are propria infrastructura de fibra optica , trebuie sa aiba propriile routere cu care sa ruteze traficul echipamente etc.

Edited by quantum
Link to comment
Share on other sites

un isp (cum ar fi rds sau ups) prima oara trebuie sa investeasca in infrastructura (si nu doar in switch si cabluri cum zic incepatorii)

trebuie sa cumpere licenta de la stat pentru transmiterea de date + trebuie sa traga mii de metrii de cablu (fibra optica + utp + coaxial) de la sediu sau de unde iau ei (satelit sau alt provider extern) si de acolo sa conecteze serverele de pe traseu

traseul intre 2 puncte se face asa:

1 server dns care aloca ip-uri la useri si face conectarea la net + intre useri

1 server dns secundar (in caz ca pica primul sa nu tipe toti clientii ca nu mai au net)

1 server de mail pentru clienti

1 server de mail secundar (backup)

1 server de web pentru clienti

1 server de web de backup

1-2-3 servere in colocatie pentru clientii mai pretentiosi

ai intr-un cartier un server in alt cartier alt server si tot asa si faci legatura intre ele apoi de la ele la clientii din cartierul acela (retele de tip stea pentru ca nu ai 30.000 de ip-uri si trebuie sa le manageruiesti pe alea pe care le ai la toti clientii tai si sa mai ai si de rezerva pentru ca ip-urile costa destul de mult)

(nu va ganditi ca toate astea merg si pe 1 pc nuuu, in mod profesional exista un datacenter intreg cu peste 10 servere care au fiecare rostul lor - altfel toti s-ar plange ca le merge prost fiind supraincarcate serverele)

pe de alta parte acest datacenter costa (cladirea + aerul conditionat necesar serverelor (intr-un datacener temperatura trebuie mentinuta constant la 15-20 grade) + curentul + salariile angajatilor care au grija de servere + kilometrii de cablu care se consuma + plata la stat (care daca nu stiati e cam 50% din castig) + rutere, repetitoare, amplificatoare optice, switch-uri + masinile firmei in care vin muncitorii sa traga cablurile sau sa monteze la client instalarea + benzina + telefoanele + alte cheltuieli neprevazute (dat in judecata de un client + platit avocatii + contabilii + mita ca fara ea nu se poate)

rezulta ca ai destul de multe cheltuieli ca isp si castigul depinde in mare masura de clientii pe care reusesti sa ii aduni (vanzand servicii de internet / gazduire / voce over ip / mail server si alte servicii conexe desigur la preturi mai mici ca la concurenta)

o discutie asemanatoare a fost initiata aici poti urmarii si acolo detaliile

Intrebare - vreau sa ma fac provider de net

Edited by Birkoff
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Wow, nu stiam ca e asa de interesant.Eu cand ma duc sa platesc netul intru intr-o garsoniera cu ghiseu impovizat si vreo 2 servere, insa vad ca treburile nu-s chiar asa.Interesant.

Ca si curiozitate, in caz ca mai vede cineva topicul, stiti vreunu o carte (romana/engleza, nu are importanta) in care sa se explice cum functioneaza Internetul? Asa, pentru prosti, sa explice doar teoretic ce se invarte pe-acolo, nu neaparat detalii(gen cod-sursa), vreau sa inteleg si eu ce-i cu serverele, cum de eu(de aici) pot sa vorbesc cu ion (din Honolulu), ce face, mai precis un switch, un router, un server, etc.

Edited by Patrunjel
Link to comment
Share on other sites

quantum - da asa e scuze inca nu m-am culcat desi s-a facut dimineata... merg mai greu neuronii la ora asta

Patrunjel - uite aici 2 articole ca sa iti faci o idee

http://www.tutorialeonline.net/ro/article/arhitectura-client-server si http://www.tutorialeonline.net/ro/article/care-i-smenu-cu-gazduirea-web

ca sa inteleg exact ce si cum ar trebui sa ai notiuni avansate de topologia retelelor (sau sa ai ca mine 13 ani experienta)

BigT - ce am spus eu m-am referit la un isp adevarat nu la o firma de retea de cartier cu aspiratii de isp local...

am colaborat la asa ceva (o retea de cartier in pantelimon inainte sa apara rds sa pape tot) si acolo cheltuielile intr-adevar sunt mai mici dar si castigurile sunt la fel (ai doar 1 pc pe post de server bun la toate care face legatura cu providerul mare) si ai un rack cu switch-uri central si de acolo tragi firu la client si din loc in loc mai pui un amplificator de semnal)

investitia initiala e destul de mare dar pe termen lung daca nu ai concurenta mare iesi in castig (daca ai concurenta automat pierzi clienti si intrii in faliment sau vinzi firma la rds sau ups)

Edited by Birkoff
Link to comment
Share on other sites

vezi ca a postat python aici o carte care e destul de clara, dar e mult de citit :).

Iti explica despre toate, tipuri de retea, tipuri de echipamente pentru retea, dupa cum spune si numele retelistica de la a la z.

Ps. e in engleza.

le: daca iti place rep +1 lui python, ca el a pus-o :D

Edited by nedo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

^ ^Inteleg ca, la fel ca in orice domeniu, e nevoie de experienta, insa toti au inceput de la 0, la un moment dat.Orice se poate invata, daca ai rabdare si te intereseaza :)

Multumesc mult pentru linkuri.

^ Nu conteaza cat e de citit, decat sa le fac trafic celor de pe pornhub, mai bine citesc ceva interesant :) Mersi . Mamaaa, am rasfoit-o oleaca, asa, de gest, si e fix ce vroiam, acuma sa dea domnu sa fie si explicata fain. Mersi mult, jupane :))

Edited by Patrunjel
Link to comment
Share on other sites

Eu nu inteleg de ce tot mentionati serverele DNS, eu stiu ca sunt aproximativ 10 in toata lumea, iar ca sa ajungi acolo, asa cum a mentionat si Birkoff trebuie sa te coleghezi cu datacenter-urile mari. Daca esti retea locala si mica, intri ca abonat la internet la o firma mare gen RDS. Daca esti un ISP mare te conectezi cu punctele mari, londra s.a.m.d.

Cat despre DHCP server, routere, cabluri, swtichuri sunt absolut logice, altfel cum dracu ai mai transmite informatia? Ca pana la urma orice ai face trebuie sa o aduci la 'nivel' de curent electric, iar abia apoi la layer-ul pentru Application. Si cum faci asta daca nu prin cabluri si cele necesare? Dar deja o dam in altele.

Daca gresesc, corectati-ma.

Link to comment
Share on other sites

Eu nu inteleg de ce tot mentionati serverele DNS, eu stiu ca sunt aproximativ 10 in toata lumea

aici gresesti, fiecare provider are cel putin un server de DNS pentru site-urile gazduite de ei + fiecare tara are cel putin un server DNS la nivel de tara

regula e asa, providerii (hosting-ul) tin ip-urile de domenii si se sincronizeaza cu serverul national (cum ar fi la noi serverele de la rds se sincronizeaza cu cele de la rotld.ro) mai departe serverele nationale se sincronizeaza cu cele internationale si asa se face propagarea ip-ului (asa stie userul din franta ca ti-ai deschis tu site pe domeniu din ro la cine stie ce provider)

asta intr-adevar nu are legatura cu dhcp (DNS - domain name server) gresisem eu ca ma gandeam atunci la dhcp si am spus dns...

serverele dhcp au treaba doar la nivelul acelei retele ca sa organizeze calculatoarele din acea retea si informatiile sa poata fi trimise si primite catre fiecare calculator in parte pe baza de ip unic in acea retea.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...