Jump to content
Oust

K - cel mai tare supercomputer din lume

Recommended Posts

Posted

Un supercomputer japonez, numit "K", ocupa in prezent primul loc pe lista celor mai rapide sisteme de acest gen din lume, anunta publicatia online Tgdaily.com.

k-supercomputer-1.jpg

Supercomputerul, care este acum doar pe jumatate construit, are 672 de rafturi echipate cu un total de 68.544 de procesoare. Calculatorul are o putere incredibil de mare, obtinand o performanta Linpack Benchmark, de 8.162 petaflop/s, iar eficienta de calculare este de 93%.

K a depasit fostul lider al celor mai rapide 500 de astfel de device-uri pe plan mondial, Tianhe-1A, din China, care se claseaza acum pe locul doi cu 2,6 petaflop/s. Ultima treapta a podiumului este ocupata de Jaguar, un supercomputer Cray al Departamentului de Energie al SUA de la Oak Ridge National Laboratory, cu 1,75 petaflop/s.

k-fujitsu-supercom_1925177c.jpg

Sistemul japonez "K" va avea peste 800 de rafturi cand va fi terminat, in 2012. In momentul in care va fi complet, sistemul este estimat sa aiba o putere de calcul de 10 petaflop/s. Aparatul va fi folosit de multe companii de cercetare din foarte multe domenii, precum cercetarea climei, meterologie, prevenirea dezastrelor si medicina.

Topul celor mai tari supercomputere din lume

In topul sistemelor de acest gen din lume, asiaticii domina top 10. Astfel, pe locul 4 se afla Nebulae, din National Supercomputing Center din orasul chinezesc Shenzen, cu o capacitate de calcul de 1,27 petaflop/s., iar pe pozitia a cincea se situeaza Tsubame 2.0, detinut de Tokyo Institute of Technology, Japonia, cu o capacitate de 1,19 petaflop/s.

Posted

Avem si noi unul in Romania. :)

supercomputer.jpg

Supercomputerul de la Universitatea de Vest din Timisoara are, printre altele, o putere de calcul de 13 Tflops, 1024 de procesoare, capacitate de stocare de 28 TB si 94 de HDD-uri de capacitate de cate 300 GB.

Cel mai puternic supercomputer din Romania si din sud-estul Europei a fost pus in functiune, miercuri, la Universitatea de Vest din Timisoara. Supercomputerul este amplasat intr-o incapere special amenajata la parterul sediului central al UVT, care asigura o aerisire permanenta si o temperatura constanta, pentru ca aparatul sa nu se supraincalzeasca.

Acesta este format din patru corpuri si printre proprietatile sale se numara 94 de HDD-uri de capacitate de cate 300 GB, o putere de calcul de 13 Tflops, 1024 de procesoare, capacitate de stocare de 28 TB, o latime de banda de 10 Gbps.

Aparatul poate executa calcul paralel super-scanabil si are aplicabilitate in domeniile biotehnologiei, astrofizicii, cercetarii in domeniul energiei sustenabile (regenerare, eficienta, economie) sau in studiul hazardului (meteo, fizica Pamantului, inundatii etc.).

Rectorul UVT, Ioan Talpos, a subliniat ca achizitionarea supercomputerului IBM BlueGene face parte din proiectul Institutului de Cercetari Avansate de Mediu (ICAM), care va fi construit in urmatorii doi ani la Timisoara. “Achizitia BlueGene va permite rezolvarea problemelor complexe, deschizand noi oportunitati pentru realizarea unor cercetari de excelenta si pentru formarea de tineri cercetatori”, a adaugat Ioan Talpos.

Posted

Al nostru ocupa 2 metri patrati cel mult, al lor ocupa 400 de ori mai mult. Al lor are 672 de rafturi, al nostru ... probabil vreo 20-300 cel mult. Doh, zic si eu ca e mult mai puternic, dar chiar si asa tot e bun de ceva :D

Posted

As da o mana, ce o mana... doua maini si as scrie cu picioarele la tastatura... ca sa am si eu unu din ala acasa....:)) chiar daca nu am unde sa il tin...

Super tare... ma intreb cat costa....?

Posted
numai bun de decriptat hash-uri md5-uri :)) ,

cum o zis si wildchid si noi putem face din 10000 de boti :))

Luand random un procesor Pentium 4 @ 2 ghz are cam 8 gigaflops

10000 ar insemna 80 Terra Flop/s Mult? Evident da... dar depinde cu ce compari.

Pentru un md5 al unei parole de 9 caractere ai 2.779.905.883.635.712 md5-uri de incercat. Nu stiu sigur in timp cat ar necesita sincer sa fiu. Dar poate fi calculat destul de usor.

Sunt foarte greu de stocat insa. pentru toate md5-urile provenite din parole de 9 caractere ai nevoie de 82.847 TB spatiu. Adica aproximativ 82.5 Petabytes. Impractic.

Oricum era procesoarelor astora e pe sfarsit... urmeaza computerele cuantice.. Unul face cat zeci de mii. Cand omul vrea mai mult de obicei se gandeste la "mai mare"... nu la "mai complex".

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...